Szent Patrik napján emlékezzünk Szent Patrikra!

Március 17-én van az írek védőszentjének ünnepe. Nemzeti ünnep, amelyet a szent halálának napján tartanak. Bárányokkal is emlékezhetünk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
videó
2017. március 17. csalad.mandiner.hu / Dr. Bánhegyi Éva

A Wikipedia szerint két hiteles levél is fennmaradt tőle, amikből az életére vonatkozó adatok kikövetkeztethetőek. Körülbelül 16 éves korában hazájában ír portyázók fogták el, és rabszolgának Írországba vitték magukkal. Itt hat évet élt, majd megszökött és visszatért családjához. Miután felvették az egyházba, felszentelt püspökként tért vissza Írország nyugati és északi vidékeire, azonban kevéssé ismertek itteni működési helyei. Már a hetedik században Írország védőszentjeként tisztelték.

A legtöbb, életére vonatkozó adatot későbbi, a hetedik századtól kezdődő hagiográfiák szolgáltatják, bár ezeket nem lehet kritika nélkül elfogadni. Az Ulster-i Annales kritika nélkül elfogadott adatai például azt eredményeznék, hogy életét 340. és 440. közé tegyük, valamint hogy 428-tól kezdődően számítsuk észak-írországi térítését. A Patrik életére vonatkozó évszámokat nem lehet bizonyosan megállapítani, de egy széleskörűen elterjedt magyarázat szerint az ötödik század második felében tevékenykedett misszionáriusként Írországban.