“Valami csattant, Anya elesett” – Gyerekek a bántalmazó párkapcsolatban

Sokan hiszik, hogy a párkapcsolati erőszak elsősorban a partnerre irányul, így nem veszélyezteti a párral élő gyermek fejlődését. Valójában azonban a szülők közti párkapcsolati erőszak a gyermeket súlyos stressznek teszi ki, valamint károsan hat fizikai, lelki és társas fejlődésére. Poszttraumás zavarok, testi problémák, a stressz okozta tanulási és teljesítményzavarok az előre látható következményei. A NANE Egyesület legújabb edukációs videójának célja, hogy felhívja a figyelmet a jelenségre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
videó
2018. október 18. NANE, Családháló

A gyermekek hány százaléka érintett? 

A londoni székhelyű NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) brit segélyszervezet adatai elkeserítőek: a családon belüli erőszakkal kapcsolatban minden ötödik gyermek érintett – írja a NANE közleményében.

Az egyesület legújabb edukációs videójában hívja fel a figyelmet a problémára.

Hogyan hat a bántalmazás a gyermekre?

Ma Magyarországon még mindig él az a tévhit, hogy “a gyermeknek mindkét szülőre szüksége van, függetlenül attól, hogy hogyan bánnak vele”. A párkapcsolati erőszakot elkövető bántalmazó apa a családban élő gyerekekre is veszélyes. A gyerekek hallják, látják, tudják, hogy mi történik, és szenvednek a bántalmazástól. Az erőszak a gyermekeknél súlyos lojalitási konfliktust okoz: félnek a bántalmazó dühétől és erőszakos kitörésétől. Általában gyűlölik őt ezért, de ezzel egyidejűleg vágynak az elismerésére és szeretetére, hiszen függő helyzetben vannak. A túlélésük érdekében kénytelenek alkalmazkodni a gondviselőikhez, bármilyenek is legyenek azok. Akik ilyen családban nevelkednek, gyakran érzik bűnösnek magukat a bántalmazó erőszakossága miatt, és azt gondolják, ők felelősek a bántalmazott anya és a testvérek védelméért, ez pedig rendkívül megterhelő egy gyerek számára.

Összefüggés az anya és a gyermek bántalmazása között

Ahogyan azt tanulmányok is mutatják, szoros összefüggés van az anyák elleni erőszak és a gyermekek elleni erőszak között. Ha az anyát bántalmazzák, nagy a valószínűsége annak, hogy a gyermekeknek is el kell szenvedniük közvetlen erőszakot. A kutatások szerint a párkapcsolati erőszak tanúivá váló gyerekek 1/3-át az erőszakos szülő közvetlenül is bántalmazza.