10 tévhit a mosásról

Meleg vagy hideg víz? A drágább mosószer tényleg jobb? Megannyi kínzó kérdés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Otthon és trend
2017. június 03. Dívány

1. A forróvíz minden kórokozót elpusztít

Nem. Vagyis a nagyját igen, de nem, nem minden mikroszkopikus lény hal hősi halált a mosógépben. Hacsak nem használsz nagy mennyiségű fertőtlenítőszert a mosáshoz, akkor annyi történik, hogy az egyik ruhadarabról átkerülnek a másikra. Jó, van, ami persze nem bírja a gyűrődést, és valóban elpusztul, van, amelyik pedig a vízzel együtt távozik a csatorna irányába.

2. De azért jobb hideg vízzel mosni

Környezetvédelmi és gazdasági szempontból valóban megéri, de alapvetően a forró víz jobban tisztít, lásd az első pontot. Persze ha nem vészesen szennyezett ruhákról van szó vagy a kezelési útmutató azt írja elő, hogy hideg vízben kell mosni az adott ruhadarabot, akkor lehet alacsonyabb hőfokot is választani.

Taking the laundry out from washer after been washed

3. Minél több mosószert használsz, annál jobb

Jóból is megárt a sok, és nem érdemes annyi mindent beleönteni a gépbe, amit már nem bír rendesen kiöblíteni a ruhákból, és emiatt foltosan kerülnek majd ki a dobból. Ráadásul lehet, hogy a ruhákon maradt mosószermaradék irritálja majd a bőrünket, és az arra érzékenyeknél esetleg allergiát is okozhat. Meg persze a ruhát is tönkreteheti a túl sok vegyszer.  A Spruce cikke szerint érdemes feleannyit használni belőlük, amennyit előírnak, és kipróbálni, hogy így is elégedett vagy-e az eredménnyel.

4. Minél drágább a mosószer, annál hatékonyabb

Nagyon sok mindentől függ, hogy mennyire lesz tiszta a ruhánk, és a mosópor vagy öblítő ára nem feltétlenül van a lista elején, a legtöbb termék elvégzi a dolgát, főleg, ha a mosógép kifogástalanul működik, és mindenhova annyi jut belőlük, amennyi indokolt – írja a Lifehacker. Ha pedig érzel magadban elég indíttatást, akkor akár házilag is készíthetsz mosószert, egy próbát lehet, hogy ez is megér.

A cikk itt folytatódik!