3 növény, amivel szobád falait gyorsan befuttathatod

A növények jelenlétükkel nyugtatólag hatnak ránk, és javítják általános közérzetünket - főleg mikor kint már minden kopár és szürke. De ezért nem kell otthonodat feltétlenül megtölteni cserepekkel. Hiszen akár már egy kúszónövénnyel létrehozhatsz egy nagyobb zöldfelületet. 3 szobanövényt ajánlunk most neked, amikkel gyorsan és könnyedén színesebbé varázsolhatod a falaidat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

Hármaslevelű kúszóka

Fogazott, sötét levelei fényesek. Világos helyen érzi jól magát, a közvetlen napsütéstől azonban óvni kell. Átlagos szobahőmérsékleten szépen fejlődik. Leveleit időnként érdemes permetezni. Locsolni csak mérsékelten kell – a túlöntözést rosszabbul tűri, mint a szárazságot.

Két-három év alatt akár több méter magasra is megnő.

Kép forrása: Juandev / CC BY-SA 3.0

 

Szobai futóka

Rendkívül gyorsan fejlődő szobanövény, ami jól viseli a fűtött szobák meleg levegőjét is. Ráadásul a kevésbé világos helyeken is kitűnően érzi magát. Levelei sárgászöld, márványos mintájúak.

Rendszeres öntözést igényel. Tágtűrésű növény lévén rövid ideig jól viseli a túlöntözést és a szárazságot egyaránt. Hajtásai akár az öt méteres hosszúságot is elérhetik.

Még egy rendkívül hasznos tulajdonsága, hogy hatékonyan tisztítja otthonod levegőjét a bútorokból, festékekből áradó, egészségkárosító anyagoktól.

Kép forrása: Forest and Kim Starr / CC BY 2.0

 

Bíbor pletyka

Lila leveleivel és halványrózsaszín virágaival különleges látványt nyújt. Nagyon jól mutat sárgászöld levelű növények társaságában (pl. a szobai futókával).

Világos, tűző napsütéstől védett helyen neveld. Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Hajtásait finoman kell vezetni, mert könnyen törnek.

Kép forrása: Atamari / CC BY-SA 3.0

 

Két féle módon tudod ezeket a növényeket nevelni:

  • Cserepüket felfüggesztheted. Ez esetben lefelé logó száraikkal nyújtanak majd érdekes látványt.
  • Vagy egy támrendszer segítségével vezetheted is hajtásaikat, színesebbé varázsolva így otthonod falait.

Kép forrása: Gáspárné Szöllősy Tímea / Minden jog fenntartva