4 tipp, hogy jobb illata legyen a ruhádnak

Kedvenc ruháimon sokszor tapasztaltam, hogy viszonylag hamar veszítenek frissességükből akkor is, ha a legjobb öblítőket, a legjobb mosószereket használtam. Megöregedett az anyag, gondoltam ilyenkor mindig.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ötletek
2017. április 29. divany.hu

Először akkor érződött ez, amikor a frissen mosott ruha pár csepp esőtől először vizes lett, aztán szárazon se volt már igazi az illata. Ahogy utánanéztem, mit lehet ezzel tenni, arra jutottam, mégsincs minden veszve. Most összeszedtem azt a négy legfontosabb dolgot, amit megtehetsz, hogy ruháid hosszabb időn keresztül is frissek maradjanak és a mosógéped is tovább működjön.

1. Mosd ki a gépet is!

Mosószerekből visszamaradó lerakódások, vízkő, penész. Az adagolóban, a dob körül, a mosógép ajtaját szigetelő gumiban. És a nagy része még csak nem is látszik. Évente két-három alkalommal bizony érdemes ezeket is kitakarítani. Nem nagy meló, és fogkefe sem kell hozzá. Lássuk az adagolót: a legtöbb esetben kivehető, nem ritkán szét is szedhető, külön mosható. Például mosogatógépben is. És persze a megelőzés: ha a mosószert a dobba teszed, vagy simán csak ráöntöd, nem rakódik le az adagolóban.

A szigetelő gumi hajlataiban megbúvó fekete nyálka és az anyagba beivódott penész már kevésbé hálás feladat. Ezekkel a penészirtó biztosan csodát tesz, a többi módszer azonban kétes. A penészirtókat legtöbbször permetezőfejjel árulják, így viszonylag könnyű bejuttatni a célzónába, ott viszont hagyd állni 15-20 percet. Közben mindenképp csukd le/be az ajtót, mert nem a szaga az erőssége. Ha letelt az idő, a gumi zuhannyal, vizes szivaccsal is leöblíthető, lényeg, hogy alapos legyen az öblítés. Utána a lemosásra használt víz a gép megfelelő programjával leszivattyúzható. Ha már a gumi sem fekete, már csak a láthatatlan alkatrészek vannak hátra. Ehhez mindenképpen indíts egy 90 fokos mosást, előtte tölts 4-5 liter ecetet a gépbe. Ha van rá időd, a program lejárta után hagyd csukva még pár órára a gépet, hogy az ecet hosszabb távon fejthesse ki a hatását. Utána alaposan szellőztesd át a gépet, indíts el egy öblítőprogramot, és gondolj arra, hogy ezt egy évben egyszer is elég megcsinálni.

 

2. Szárítsd ki a gépet! 

Ha ritkán akarsz komplett géptakarítást csinálni, nagyon fontos a rendszeres takarítás és szárítás. Ha két-három havonta átmosod a gépet az erre a célra kapható mosógéptisztítókkal (általában fél-egy decit kell a gépbe önteni ezekből, és elindítani egy üres programot, de egy mosogatógép-tabletta is kiváló) és használsz valamilyen vízlágyítót a mosásokhoz (például mosószódát), elég figyelned arra, hogy használat után jól ki tudjon száradni a gép.

Azon túl, hogy az ajtaja amikor csak lehet, maradjon nyitva, érdemes rendszeresen leengedni belőle a vizet. A mosógépek ugyanis a programok után átöblítik az adagolótartályokat egy kis mennyiségű vízzel, ami utána benne marad a gép aljában. Ezt a szűrő eltávolításával ki lehet utána engedni, így nehezebben tudnak a különböző gombák meleg, nedves környezetet találni maguknak. A szűrő legtöbbször a mosógépek alján, egy fehér takaróajtó mögött található, és ugyanúgy ki lehet őket tekerni, mint egy kupakot. A kifolyó vizet kis tálcával, szivaccsal, törölközővel lehet felfogni, és ha már kivetted, a szűrőt is érdemes kicsit megtisztogatni. Ha kifolyt a víz, a szűrőt ne felejtsd el visszacsavarni a helyére. Elöltöltős gépeknél figyelj arra is, hogy mosás után hagyd az adagolót is minél tovább kihúzva, hiszen annak is ki kell száradnia.

 

3. Öblíts fertőtlenítővel!

A fertőtlenítő öblítők használata akkor is hasznos lehet, ha a ruhák már valamennyire túlhasználtnak tűnnek. Ezeket a termékeket öblítő helyett kell az adagolóba önteni, és lényegében azt helyettesíti a mosás során. Azokat a ruhákat, amelyeknél esélyes, hogy előbb-utóbb kellemetlen illata lesz (például vastagabb anyagú, tiszta pamut ruhaneműk), érdemes rendszeresen, két-három mosásonként fertőtlenítővel öblíteni.

 

A cikket ide kattintva tudod továbbolvasni.