5 tanács a biztonságos otthoni barkácsoláshoz és kertészkedéshez

Hamarosan nyithatom kedvenc szabadtéri helyünket: a kertet. Nincs is annál jobb, mint egy finom grillebéd után a hintaágyban, egy finom limonádé társaságában olvasgatni, vagy csak egyszerűen kikapcsolni a mobilt és lefeküdni a fűbe néhány percre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2018. március 28. Szabó Éva

De addig is amíg felmelegszik ennyire az idő, sok dolog vár még ránk a kertben. A Munkavédelem+ online munkavédelmi bolt szakértője segítségével összeszedtem a legfontosabb biztonsági tanácsokat, amivel az otthoni barkácsolás és a kertészkedés megmarad az, ami: kellemes kikapcsolódás.

1. Öltözzünk fel rendesen, nem bálba készülünk!

A tavasz kezdete nálunk mindig a rendrakással és javítgatásokkal kezdődik. A hosszú téli estéken sokáig tervezgetünk a családdal. Amikor eljön az első márciusi hétvége, amikor már éjszaka sincsenek fagyok, kirajzunk a gyerekekkel és nekilátunk a kert felöltöztetésének. Amíg a férjem és a gyerekek nekilátnak a bútorfestésnek, addig én a virágokkal szoktam foglalkozni. Meg se merem mondani hányadik szezonnyitóra készülünk idén, de mára már tudjuk, hogy mennyire fontos a megfelelő ruha.

Legfontosabb tanulságunk, hogy ilyenkor még bizony nagyon könnyen meg lehet fázni. A csalóka napfény és a munka közbeni leizzadás bizony veszélyes kombó. Mindenkinek azt javaslom, hogy rétegesen öltözzön fel. Sokan a régi tréningruhát viselik ilyenkor, de a párommal már beszereztünk magunknak két kertésznadrágot a kerti munkákhoz. Sok előnye mellett a férjem azért szereti, mert annyi zseb van rajta, hogy mindig megtalálja a szerszámokat, én pedig azért, mert hiába hajolgatunk, nyújtózkodunk, a hátunk sose lesz fedetlen. Egy cipzárral rövidnadrággá alakítható, így nyáron, a nagy melegben is viselhetjük. Ha van otthon jégeralsó, akkor a kora tavaszi és őszi munkákhoz azzal is tökéletesen védekezhetünk a hideg ellen.

Festéshez mi alapvetően a régi ruhadarabokat szoktuk elővenni, de ez kiváltható egy könnyű papírból  készült festő overállal. Előnye, hogy filléres darab és az öltözködés mindössze fél percig tart. Később ha nem dobtuk ki egy használat után, jó lesz még a farsangra.

2. Ugye te sem papucsban szoktál füvet nyírni?

Kezdő kerttulajdonosként még többször elkövettük azt a hibát, hogy volt egy „kinti papucsunk”, amiben rendszeresen burleszk filmbe illő módon dolgoztunk. Miután rájöttünk, hogy ez nem csak vicces, de veszélyes is, lett egy külön cipőnk a kerthez. A tavaszi idénykezdésnél itt is az a legfontosabb, hogy melegen és szárazon tartsuk a testünket, és nálunk erre a célra a gumicsizma és vastag zokni az alap, de a szakértő szerint alig drágább egy jobb minőségű munkavédelmi félcipő, ami mindezek mellett még a különböző ütésektől és a talpat átszúrni képes, hegyes tárgyaktól is véd. Az átszúródás elleni talplemeznek köszönhetően az egész napos ásás után sem fog sajogni a talpunk.

3. Mindegy, hogy csúszik vagy vág, a kéz védelméről se feledkezzünk meg!

Kertészkedéshez, könnyű fizikai munkához nem feltétlenül kell védőkesztyű, de a hidegtől és a makacs koszolódástól érdemes védeni a kezünket. Egy sima pamutkesztyű megoldás lehet a fenti két problémára. Festéshez vagy trágyázáshoz pedig mindig ajánlott legalább egy háztartási gumikesztyű.

Amikor a férjem baltát ragad és fát aprít, pont mint Rocky, azt már egy finomabb bőrkesztyűben teszi így óvva kezét a hetekig sajgó vízhólyagoktól.

A szakértő megsúgta, hogy a fenti kesztyűkből nem kell külön-külön tucatszámra beszerezni, mert léteznek olyan multifunkcionális darabok, melyek a fenti összes veszély ellen egyben nyújtanak védelmet és még tartósak is.

4. Fejre vigyázz!

Néha azt érzem, hogy az anyukák egyetlen dolga, hogy szóljanak a gyereknek és igen, az apukáknak is, hogy hideg van, vegyél sapkát. Ha mi nem lennénk, mindenki kopaszon szaladgálna. Ugyanez igaz a kora tavaszi kertészkedéskor is, de én résen vagyok.

A hideg mellett ritkán előfordulhat olyan házimunka is, amikor a fejet az ütések ellen is érdemes védeni. Erre a célra pár ezer forintért lehet kapni azokat a sárga műanyag sisakokat, amiket a filmekben viselnek az építészek.

Persze alkalmanként megfelel erre a bringás bukósisak is, és a mi szomszédaink már meg is szokták, hogy ilyenben látnak minket, amikor a fákat gallyazzuk. Viszont akik nem szeretnének furcsán méregető szomszédokat, nézzenek körül a neten, mert léteznek olyan ütésbiztos fejvédők is, amelyek kívülről egy átlagos baseball sapkának látszanak.

5. Szem-orr-fül

A szemet óvni kell, akkor is, ha valamit vágunk géppel és hullik a forgács, de akkor is, ha permetezünk vagy más vegyszerrel dolgozunk. Minden kereskedelmi forgalomban kapható szer leírásában vagy a forgalmazótól beszerezhető biztonsági adatlapjából kiderül, hogy milyen védőfelszerelést használjunk hozzá. Alapelvem itt, hogy inkább többet, de sose kevesebbet. A szemünket egy egyszerű oldalvédelemmel rendelkező védőszemüveggel már megóvhatjuk. Divatérzékenyeknek létezik olyan szemüveg, ami simán elmegy utcai használatra is amennyiben ez szempont.

Az időleges vagy tartós halláskárosodástól a néhány száz forintért beszerezhető füldugó óvhat meg minket a hangos barkácsgépek használata közben. Fűnyírás közben én személy szerint zenével védekezem, persze csak mérsékelt hangerővel.

Amiről még nem beszéltünk, azok a légzésvédők, vagy közismertebb nevén szájmaszkok. Ha vegyszerekkel dolgozunk otthon, vagy olyan munkát végzünk ami közben rengeteg a por, vagy a permetezés közben mérgező ködök, gázok keletkeznek, mi mindig felvesszük. Ha pedig ceruza is van a közelünkben, biztos az a vége, hogy a gyerekek összerajzolják nekünk. Nyilván apunak rúzsos szája, anyunak meg kackiás bajsza lesz, mert ez úgy a legviccesebb.

Végezetül még egy tanácsom van: élvezzük ki minden percét a kertben együtt töltött időnek, hiszen éppen azért dolgozunk, hogy megteremtsük a család saját kis helyét a tökéletes kikapcsolódáshoz.