7 tipp, ha nincs karácsonyi hangulatod

Sajnos sokan úgy vagyunk a karácsonnyal, hogy várjuk, várjuk, aztán amikor már csak néhány nap van hátra, egyszerűen háttérbe szorul. A nagy ajándék-beszerzési körutak közepette elvész a lényeg: a kis Jézus születésének várása és az egymásra való önzetlen odafigyelésnek, a szeretetnek a megélése. Mit tegyünk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 20. Paulik András

Sajnos sokan úgy vagyunk a karácsonnyal, hogy várjuk, várjuk, aztán amikor már csak néhány nap van hátra, egyszerűen háttérbe szorul. A nagy ajándék-beszerzési körutak közepette elvész a lényeg: a kis Jézus születésének várása és az egymásra való önzetlen odafigyelésnek, a szeretetnek a megélése. Mit tegyünk?


A családháló.hu néhány „azonnal oldódó” és hatásos fogást gyűjtött össze Nektek, hogy még „nem késő” – felkiáltással az utolsó napokat igazán karácsonyi hangulatúvá tudjátok varázsolni!
 

1. Adj meg mindent a fülednek!

Ezekeben a napokban mindenképpen próbált átállítani az agyadat pörgős, munkaorientált funkcióról ünnepi üzemmódba! A leghatásosabb módszerek egyike, ha a jól bevált karácsonyi cd-ket hallgatod a háttérben – miközben otthon főzöl, a gyerekkel játszol, vagy csak egyszerűen pihensz. Saját tapasztalatunk, hogy ilyenkor még egy online webrádió is nagy segítségünkre lehet. Itt garantáltan ideális zenéket hallhatsz (néha egy-egy jó kis Sinatrával, amely sokunkban kapcsolódott valahogyan össze az ünneppel):

http://www.klassikradio.de/System/PopUp/Radio-Live-Player/

2. Varázsold karácsonyivá a számítógépedet és a mobilodat!

Agyonmodernizált világunkban tényleg sokszor vesszük észre, hogy kezünk valósággal odanőtt a PC egerére, vagy állandóan a mobillal machinálunk. Éppen ezért nem elhanyagolható ezek karácsonyi hangulatot kiváltó ereje.

Karácsonyi hangulatúvá varázsolnád egered kurzorát? Kattints ide!

Ünnepi díszbe öltöztetnéd az utolsó pillanatban a monitorod háttérképt? Kattints ide a részletekért! 

Karácsonyi, szilveszteri ikonokra vágysz? Katt ide

Androidos mobilunkat öltöztessük karácsonyi díszbe itt!

3. Ne feledjük az orrunkat és hasunkat!

Nem nagy kunszt összedobni egy kis forralt bort otthon, vagy puncsot készíteni, amelyet kortyolva elmerenghetünk a következő napokon, agyban ráhangolódhatunk az ünnep lényegére és kellemesen el is lazít minket az innivaló.

Gyerekváltozatáról már mi is írtunk!

Szintén hatásos lehet a szegfűszegekkel teleszurkált narancsok fellógatása lakásunk különböző pontjain. Illatnak és látványnak sem utolsó!


 

4. Rorátéval kezdődő nap

Ajánlani tudjuk – még azoknak is, akik amúgy nem járnak rendszeresen templomba – hogy egyszer-egyszer érdemes a közeli katolikus templomba elmenni és a hajnali rorátén (általában reggel 6-kor-, de van ahol 6.30-kor, vagy 7-kor kezdődik) részt venni. Az álmosság és a karácsony várásának békés és meghitt közege ez, s nem utolsó sorban ettől tényleg jobban tud indulni a nap.
 

5. Ünnepi díszbe öltözzön az otthonunk!

Amint arról már írtunk, nem elhanyagolható az a tény sem, hogy lakásunk, házunk mennyire közvetíti nekünk, hogy hamarosan itt a karácsony. Tudattalanul is hat ránk és magával ragadhat a gyermekkorunk emlékezetes Jézuska-várása. Gyerekekkel közös program is lehet felöltöztetni a szobákat, a bejárati ajtóra és a kiemelt pontokra díszeket elhelyezni.

Használjunk minél több gyertyát és mécsest legalább a közös étkezések alkalmával. Az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása meghitt hangulatot varázsol a terített asztalnál, s a kicsiknek jó kis feladatot ad, hogy a végén elfújhassák – vagy gyakorolhassák – a lángok elfújását.
 

6. Fénypocsolyák mindenfelé

Télen különösen fontos, hogy a depressziós gondolatokat elkerülhessük. Ennek egyik legjobb eszköze a sok fény, amely mesterségesen próbálja pótolni a nyári napsütés hiányát. A korai sötétedés alkalmat adhat arra, hogy sok kis fényforrást helyezzünk el a szobákban – akár csak időlegesen is. Ennek egyik módja lehet a fent említett – de soha nem magára hagyott! – gyertyák, mécsesek használata, de sok helyen látni már az ablakba helyezhető adventi ablakfényeket.


 

7. Csomagoljunk előre

Nem haszontalan, ugyanakkor kedvcsináló hatása is lehet az előre beszerzett karácsonyi ajándékok csomagolásának. Ezzel magunkkal is jót teszünk, hiszen nem szenteste napján kényszerülünk erre a „kényszerű” feladatra, másfelől pedig „hangulatba” hozhatjuk magunkat miközben a szép csomagolópapírokat szemléljük, karácsonyi dalokat hallgatunk.