9 titkos recept, hogy hercegnőd rendet tartson szobájában

Egy hétéves már rendkívül ügyes a számolásban, az olvasásban, sőt, néha hangszeren is remekül játszik (nem beszélve a bátyja idegeiről), ám a takarítás, valljuk be, egyiküknek sem erőssége. íme, 9 titkos recept mindennek megváltoztatására!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 27. czefernek.lena

Egy hétéves már rendkívül ügyes a számolásban, az olvasásban, sőt, néha hangszeren is remekül játszik (nem beszélve a bátyja idegeiről), ám a takarítás, valljuk be, egyiküknek sem erőssége. íme, 9 titkos recept mindennek megváltoztatására!


“Lennél olyan kedves és kitakarítanád a szobádat?” “Ha nem pakolod el a dolgaidat, nincs meglepetés!” “Addig nincs játék, amíg nincs rend!” – Nincs olyan szülő, akinek szájából ne hangzanának el hetente ezek a mondatok. A babble.com szerzője megelégelte, hogy 7 éves lánya finoman szólva sem takarítási géniusz, s csemetéjétől kért tippeket, hogyan lenne könnyebben megoldható az ominózus rend fenntartása. Mivel az alábbi ötletek az érintettektől származnak, s a cikk írója szerint többségük be is vált, nyugodtan lophatunk tippeket “nyaggatásmentes” takarítási felhíváshoz!

Egyes számú nyaggatásmentes ötlet:

“Vegyél dobozokat, amikbe minden belefér! Aztán tedd a játékaimat a dobozokba!”

A kis hercegnő egy órán át “játszott” rendrakósdit, miközben válogatta és szortírozta a játékokat az áhított (és szép!) dobozokba…

Kettes számú nyaggatásmentes ötlet:

“Egy kicsit takarítok minden nap”

Nos, ez nem annyira vált be, ugyanis őnagysága elfelejtette. Pedig azt ígérte, hogy suli után és szombatonként foglalkozik kicsit a dologgal…ekkor jött a…

Hármas számú nyaggatásmentes ötlet:

“Tegyél emlékeztetőt az ajtómra”

Ez meg is történt, ami, egy kis további unszolás mellett, úgy tűnik, jobban működik! Szóval nagy reményt fűzünk a “Takarítsd ki a szobád” cetlihez!

Négyes számú nyaggatásmentes ötlet:

“Versenytakarítás”

Mi lenne, ha a takarítás amolyan “székes játék”-féle lenne? Mennyit tudsz megcsinááálni….30 másodperc alatt? Óra indul!!! Egyszer kipróbáltuk, stopperórával a kézben rohangáltunk a rendeződobozok között. Az ötletgazda szerint nagyon vicces volt.

Ötös számú nyaggatásmentes ötlet:

“Apuuuu, takarítsd ki a szobámat!”

Jajj, ne!

Hatos számú nyaggatásmentes ötlet:

“Játssz közben zenét! Van is egy kedvencem…”

Hát persze, hogy az a bizonyos album nem volt meg otthon. De megvettük! Csak hogy legyen egy kis motiváció a takarításhoz!

Hetes számú nyaggatásmentes ötlet:

“Ha pénzt kapok a takarításért!”

“Rendben” – gondoltam – de azért megbeszélük, hogy akkor ez lesz a jutalom és semmi más! Ez valóban jó motiváció, de minden kedves szülő maga döntse el, hogy él-e vele!

Nyolcas számú nyaggatásmentes ötlet:

“Ajándékozzuk el a dolgokat olyanoknak, akiknek szükségük van rá!”

Szülőként ezt nagyon jó hallani. Ki is válogattunk pár megunt játékot e célra, amit aztán elvittünk egy helyi charity shopba (adománybolt). A kis tündér egyébként nagyon élvezte a dolgot. Ráadásul a szoba is szellősebb lett.

Kilences számú nyaggatásmentes ötlet:

“Ha nem kell minden nap bevetni az ágyat…”

Ebbe gyorsan beleegyeztem, mivel kislányom egyébként minden nap beveti az ágyat. De ha siet vagy lustizni akar a hétvégén, akkor egy kis lazacság belefér. Cserébe pedig szépen kiviszi a poharakat a szobájából. Fél győzelem…