Adventi naptárak házilag

Sokan szeretjük meglepni a gyerekeket adventi naptárral, de a bolti kínálat elmarad az igényeink mögött. Mivel egy anyuka főszabályként soha nem időmilliomos, olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amivel pénzt és időt spórolhatunk meg, és ha nem is egy-az-egyben valósulnak meg, talán rávezetnek az ideális adventi naptár elkészítési módjára!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 29. szabo.daniel

Sokan szeretjük meglepni a gyerekeket adventi naptárral, de a bolti kínálat elmarad az igényeink mögött. Mivel egy anyuka főszabályként soha nem időmilliomos, olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amivel pénzt és időt spórolhatunk meg, és ha nem is egy-az-egyben valósulnak meg, talán rávezetnek az ideális adventi naptár elkészítési módjára!


Az adventi naptár első „ablaka” december 1-jén nyílik, az utolsó 24-én. Ez tehát huszonnégy valamit  takar, amit mi szeretnénk előállítani. A következőkben azokra is gondoltunk, akik talán kevésbé vannak megáldva kézügyességgel, vagy egyéb technikai feltételekkel (pl. varrógép).

Klasszikus ablakok

Egy tetszőleges méretű (pl. A/3-as) kartonból vegyünk hármat. Az egyes karton lesz a háttér, ezzel semmit nem kell csinálnunk. A kettes kartonon egy kép lesz, ezt vagy ráragasztjuk, vagy – ügyesebbek – ráfestjük, ez lesz az ajándék, amit a gyerekek kirakó formájában kapnak meg. A hármas karton pedig az az alap lesz,amire a gyerekek a kirakót felragaszthatják. A feladatunk annyi, hogy a kettes kartonon a kép hátulján elvégezzük a perforációt, melynek mentén könnyen kinyílik majd az ablak. Ezt lehet úgy, hogy egy késsel vagy snitzerrel és vonalzóval megvágjuk az ablakok széleit ügyelve arra, hogy egy-egy ponton ép maradjon a papír, hiszen különben azonnal kinyílik az ablak. Aztán a perforált kettes kartont ráragasztjuk az egyesre egy kis kerettel (erre hagyjunk helyet a kép odatervezésekor), és végül számozzuk be az ablakokat, ügyelve arra, hogy a felragasztós lapon is stimmeljen a számsorrend! Akik ezt választják, de szeretnék édességgel is meglepni a gyerekeket, egy pötty pillanatragasztóval az ablakok hátuljára erősíthetnek csokikat vagy cukrokat, azokat ettől még gond nélkül fel lehet ragasztani!

Ablak helyett fiókok

Akinek sok gyufásdoboza van elfekvőben, ezeket pl. egy 6×4-es elrendezésben egymáshoz ragasztva majd a kapott téglatestet csomagolópapírba burkolva máris megkapjuk a 24 fiókos naptárat. Már csak számozni kell a fiókokat és megtölteni őket finomságokkal. Feldobja a naptárat, ha eltérő méretű dobozokat használunk, vagy nem szabályosan ragasztjuk őket egymáshoz.

Téli befőtt

A talán legeszközszerényebb megoldás, ha egy dekoratívabb, nagyobb befőttesüveg lesz a naptárunk. Belehelyezhetünk egyesével becsomagolt napi ajándékokat, amiket számozhatunk, vagy egyszerűen 24 darab valamit teszünk bele, ami közül minden nap lehet egyet húzni. Ha ki akarjuk emelni a pl. Mikulást vagy az utolsó napot, az aznapi csomagot csomagoljuk eltérő színnel, és írjuk rá, hogy december 6. vagy 24. A befőttesüveg tetejére egy darab anyagkerüljön inkább gumival, mint szalaggal rögzítve, hiszen nem mi fogjuk nap mint nap visszazárni. Ha ünnepélyesebbé tennénk ezt a megoldást, elhelyezhetjük a lakás egy kiemelt pontján, pl. egy szép ablakpárkányon, és köré készíthetünk hasonlóan befőttesüvegekből (csak kisebbekből) díszeket: mécsest tehetünk bele vagy szárított virágot, szép kavicsokat, vagy egyéb dekoratív tárgyakat.

Vadászharisnya

Egy nagyon-nagyon hosszú, lehetőleg vidám, pl. csíkos mintás zoknira lesz szükségünk gyerekenként. A zokni aljába rakjuk a 24-ei ajándékot, majd egy szalaggal masnit kötünk rá, és ezzel elzárjuk. Fölé kerül a 23-ai ajándék, ezt is masnival gombócozzuk, és így tovább, míg 24 kis gombócunk és egy agyonmasnizott zoknink nem lesz. Ha nem férünk egybe, nyilván használható egy (vagy több) pár is, amiket a végén szintén megkaphat a gyerek. Rém egyszerű és nagyon gyors, megmosolyogtató megoldás, és bármelyik gyerekszoba ajtajában elfér!

Teásdobozokbó

Egy háztartásban sok tásdoboz halmozódhat fel, de szerezni sem túl nehéz, néhány szomszéd bevonásával biztosan összejön a kívánt mennyiségű doboz. Fontos, hogy ehhez a variációhoz nemcsak teás doboz használható fel, hanem bármi, ami hasonló méretű és doboz, pl. családi gyufás doboz, izzók, villanykörték doboza, gyógyszeres doboz, fogkrémes doboz, krémes doboz stb. A lényeg, hogy mindet becsomagoljuk, majd egy bizonyos szisztéma szerint sorba rendezzük. Hogy ez milyen, rajtunk áll. Talán a leglátványosabb, ha valamilyen függőleges sík mentén rendezzük el őket a padlótól a plafonig (24 doboznál már megoldható, hogy a plafonig érjen, de beiktathatunk magasságnövelő elemeket is). A dobozokat lehetőleg nem szimmetrikusan egymásra pakoljuk tehát, az illesztéseknél összeragasztjuk (vegyük figyelembe, hogyan nyílnak!) ragasztópisztollyal vagy sima ragasztóval. Stabilabb, de nyom nélkül eltávolítható, ha az egyes dobozokat gyurmaragasztóval a falhoz (ajtókerethez, lécsőhöz, tehát ami előtt áll) nyomjuk, vagy szalagokkal rögzítjük, így nem dől el. A végeredmény: egy színes torony, melynél napról-napra feljebb kell csimpaszkodni, mászni, pipiskedni, hogy hozzájusson az ember a napi ajándékhoz. A dobozok űrtartalma miatt ideális sok gyerekhez, nagyobb családhoz.

Plafondísz

Kell egy kis ügyesség, hogy két-három nagyobb, lehetőleg nem egyenes ágból csillagot eszkábáljon az ember, és azt a plafonhoz erősítse (ehhez azért erre alkalmas mennyezet kell). Innen viszont egyszerű a dolog: 24 kisebb átcsomagolt joghurtospoharat lógatunk fel, és abba tesszük az ajándékokat. A poharak aljára kerül a szám, tetőt nem kell csinálni neki, hiszen az a vég a plafon felé néz. Decemberig még pont van idő ennyi joghurtospohár kikanalazására! És ha nem akarunk bajlódni a csillaggal, amire akasztjuk őket, lógathatjuk (ekkor már valami anyaggal befedve) őket a lépcső korlátjára, a gyerekszoba ajtaja fölött egy kifeszített szalagra stb.

Mint láthatjuk, fogyasztói szokásainknak megfelelően rengeteg olyan öblös tárgyunk van, ami felhasználható adventi naptárnak, figyeljünk oda, mit dobunk ki a kukába – egy  kört még igazán megérdemelnek!