Akár tartós gerincproblémákat is okozhat a rosszul kialakított tanulósarok

A gyerekek még a szünidő utolsó napjait töltik, de hamarosan vissza kell térniük az iskolapadba, és ezzel együtt újra elkezdődnek a tanulással töltött hosszú órák is. Az egészség megóvásához elengedhetetlen, hogy a diákok otthon is optimális körülmények között írhassák leckéjüket. Egy friss felmérés szerint azonban a szülők egy része nincs tisztában azzal, pontosan mit is takarnak ezek a megfelelő feltételek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2018. augusztus 15. Közlemény

A kika friss felmérése  szerint azonban a szülők egy része nincs tisztában azzal, pontosan mit is takarnak ezek a megfelelő feltételek, ezért az áruházlánc szakértői egy gerincgyógyász szakorvos segítségével foglalják össze a legfontosabb tudnivalókat.

„Iskolás korban komoly hatással van a gyerekek gerincének fejlődésére a nehéz táska cipelése, a hirtelen növés és a sok ülés, ezért fontos, hogy a szülők odafigyeljenek gyermekeik egészségének megóvására ezen a téren is” – figyelmeztet Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd szakorvos és gerincgyógyász. A szakember szerint a rendszeres sport segíti a mozgásszervi fejlődést, és érdemes a helyes tartásra is kiemelt figyelmet fordítani ülés közben.

Az alapok a széknél kezdődnek

A gerincgyógyász szerint a helyes tartás megőrzéséhez elengedhetetlen egy megfelelő szék, amelyet a gyermek magasságához választanak. Fontos, hogy leérjen a lába a székről, vagy kapjon elé lábtartót. A tökéletes szék támlája úgy van kialakítva, hogy író és figyelő helyzetben is meg tudja támasztani a medencecsont tetejét és a derekat, ám nem túl hosszú, így nem gátolja a lapockák és a hát felső részének elhelyezkedését. A szék kiválasztásakor arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy az ülőfelület elülső része ne legyen éles, így nem nyomja a combot, akadályozva ezzel a vérkeringést hosszú távon.

A kika nemrég végzett online felmérése alapján úgy tűnik, hogy a szülők többnyire megfelelően választanak ülőalkalmatosságot: a válaszadók nagy része tisztában volt azzal, hogy a gyermek lábának le kell érnie a székről, és hogy a háttámla is elengedhetetlen a gerinc rendes megtámasztásához. Azt viszont a felmérésben részt vevők közel 13 százaléka nem tudta, hogy a háttámla dőlésszögének derékszög körül kellene lennie ahhoz, hogy egyenesen tudjon rajta ülni a gyermek.

Asztal: mi a helyes döntés?

A gerincgyógyász szakember szerint az íróasztal magasságát úgy érdemes megválasztani, hogy a megfelelő széken ülve a gyermeknek ne kelljen görnyednie íráskor, hanem éppen kényelmesen meg tudja rajta támasztani a könyökét az asztallapon. Még jobb tartást biztosít, ha az asztallap dőlésszöge változtatható. Feleslegesen terheli ugyanis a hátat és a gerincet, ha vízszintes felületen írunk, mivel ehhez lefelé kell hajtani a fejünket. Íráshoz 10 és 16 fok közötti szögben megdöntött felület az ideális, olvasásnál pedig még ennél is nagyobb szög kényelmes a hátnak.

A kika felmérése szerint ez nem minden szülő számára egyértelmű, a felmérésben ugyanis a válaszadók 13 százaléka úgy vélekedett, hogy a dönthető asztallap egészségtelen testtartást eredményez. Azzal viszont a legtöbben tisztában voltak, hogy az asztallap mérete legalább 100×60 centiméter, kell, hogy legyen a kényelmes tanulás érdekében.

Sötét foltok a világítás terén

Az áruházlánc felmérésében leginkább az íróasztal megfelelő világításával kapcsolatban oszlottak meg a vélemények. Abban a kika szakértői és a válaszadók is egyetértettek, hogy a tanuláshoz inkább LED világítást célszerű használni neon helyett. A fény színhőmérsékletével kapcsolatban viszont már korántsem voltak ennyire egységesek a válaszok. Az online kérdőívet kitöltők 39 százaléka szerint a meleg fény az optimális a leckeíráshoz, míg nemzetközi kutatások szerint inkább a hideg fény javítja a tanulási képességeket.

A válaszadók 17 százaléka az íróasztal megfelelő tájolásában is tévedett, ugyanis azt tartotta ideálisnak, ha hátulról érkezik a fény az íróasztalra. A kika szakértői azonban ezt nem javasolják, hiszen így a gyerek teste árnyékot vet a papírra. Inkább úgy érdemes elhelyezni az asztalt, hogy szemből érkezzen a fény, vagy ha ez nem megoldható, akkor oldalról. Utóbbi esetben azt is érdemes figyelembe venni, hogy melyik kezét használja az íráshoz a lurkó, hogy ezzel se árnyékoljon saját magának.

A szakértő a helyes tartásra figyelmeztet

Összefoglalva tehát az derült ki a kika felméréséből, hogy a szülők nagy része tisztában van az alapokkal a megfelelő környezet kialakításához, de néhol akadnak még homályosabb foltok. Kérdéses esetekben inkább célszerű szakember vagy megfelelő ismeretekkel rendelkező eladó segítségét kikérni, hogy a tanulás ne menjen hosszú távon az egészség rovására. Ha pedig sikerült kialakítani a minden szempontból megfelelő otthoni feltételeket, akkor érdemes a helyes testtartásra is rászoktatni a gyerekeket.

„Azt természetesen nem tudják befolyásolni a szülők, milyen padban ülnek gyermekeik napközben az iskolában. Az otthoni tanulásnál azonban ők is segíthetik csemetéiket abban, hogy óvják gerincük egészségét leckeírás közben. Akár játékosan is rávezethetik őket a tartáskontroll fontosságára, és jó példával elöl járva maguk is megmutathatják, hogyan kell helyesen és kényelmesen ülni. Ehhez fenékkel teljesen hátra kell csúszni a széken, amennyire csak lehet, és hátunkat kihúzva neki kell támasztanunk medencecsontunkat és derekunkat a szék támlájához, miközben talpunk a földön nyugszik, és térdeink a csípőnél picivel alacsonyabban helyezkednek el” – foglalta össze Dr. Moravcsik Bence Balázs.

„A szülő feladata, hogy figyelmeztesse és tudatosítsa gyermekében a helyes testtartás fontosságát, hogy megelőzzük a különböző gerincdeformitásokat (például a gerincferdülést vagy későbbiekben a porckorongkopást). A megelőzést szolgálja a megfelelő eszközök használata, így a szék, az asztal, az iskolatáska is” – zárta tanácsait a szakértő.