Családháló

Kezdőoldal Otthon és trend Babapóráz: érvek és ellenérvek

Babapóráz: érvek és ellenérvek

A babapóráz használatáról igencsak megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint akár életmentő is lehet ez az eszköz, míg mások megalázónak tartják a gyermekre nézve.

Babaszoba,
Nemrégiben óriási visszhangot keltett az egyik bulvárlap hasábjain megjelent fénykép, amin egy édesapa volt látható, amint babapórázon sétáltatja gyermekét Budapesten. De miért vált ki belőlünk ekkora indulatokat a babapóráz? És egyáltalán mit érdemes tudni erről az eszközről, ami külföldön már régóta nagy népszerűségnek örvend?

A babapóráz típusai

A babapóráz, vagy szofisztikáltabb nevén babahám egy olyan hevedert jelent, amit egy hátizsákkal vagy egy hámmal a gyermek testéhez erősítenek, a póráz végét pedig a szülő tartja a kezében. A hátizsák esetében a táska két vállpántját szintén összeerősítik egy vízszintes pánttal a gyermek mellkasánál, hogy ne bújhasson ki belőle. A hátizsák lecsatolható, így a későbbiekben hám nélkül is lehet használni.
Magyarországon egyelőre ezt a két típust láthatjuk az utcákon, létezik azonban a babahámnak ettől sokkal érdekesebb megoldása is, amit külföldön használnak. Például amikor a gyermeket a csuklójánál fogva – egy bilincsszerű megoldással – kötik össze a szüleivel.
Bármely megoldásról is van szó, a cél ugyanaz minden esetben: a zsúfolt vagy veszélyes helyeken (nagyvárosokban, nagy rendezvényeken, közlekedés során stb.) az eszköz segítségével a felnőtt közelében marad a gyerek, nem kell attól tartani, hogy elkeveredik mellőle.

Mit mondanak a babapórázt ellenzők?

A legfőbb ellenérv a pórázzal kapcsolatban, hogy ilyen eszközt kisállatra, elsősorban kutyára szokás tenni, és emiatt megsértjük a gyermek méltóságát.
Vannak, akik úgy vélik, hogy szimpla kényelmi szempont vezérli azokat az anyukákat, akik babapórázon sétáltatják gyermeküket, és valójában csak ők szeretnének nagyobb szabadságot maguknak.
Mások a nevelés hiányát okolják, és úgy vélik, hogy jól nevelt gyermekre nem kell ilyesmit adni; ráadásul a póráz felmenti a szülőt az alól, hogy saját maga tanítsa meg a gyermeket a biztonságos közlekedésre és magatartási szabályokra.

Mit mondanak azok, akik használják?

Azok az általam megkérdezett szülők, akik használnak babapórázt úgy vélik, a hám kétségtelen előnye, hogy a szülő keze szabadabb, a 2-3 éves rohangáló gyermek is biztonságban van, ráadásul jobban kalandozhat szülői felügyelet mellett. Sőt! Van, akinél egyenesen életmentő lehet egy ilyen segédeszköz.
Juditék esetében is ez történt: “Nekem a múlt héten a kétévesem úgy szaladt ki az útra, hogy fogtam a kezét. Kirántotta a kezét a kezemből, s már futott is az úttesten. Az volt a szerencsém, hogy elkiáltottam magam, hogy autó, s leszaladt a járdára. Azóta ismét nem megyünk egy tapodtat sem póráz nélkül. Továbbra is fogjuk a kezét, de azért biztonságot ad a tudat, hogy ha megint ellök, akkor sem tud messzire futni.”
A bejegyzés folytatásához kattints.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Amire az unoka felnőttként is emlékszik majd…

Nagyszülőként ne nagy ajándékokban gondolkozzunk, inkább tegyük felejthetetlen élménnyé a velünk töltött időt!

Close