Babapóráz: érvek és ellenérvek

A babapóráz használatáról igencsak megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint akár életmentő is lehet ez az eszköz, míg mások megalázónak tartják a gyermekre nézve.

gyerekpóráz
2019. május 02. Babaszoba
Nemrégiben óriási visszhangot keltett az egyik bulvárlap hasábjain megjelent fénykép, amin egy édesapa volt látható, amint babapórázon sétáltatja gyermekét Budapesten. De miért vált ki belőlünk ekkora indulatokat a babapóráz? És egyáltalán mit érdemes tudni erről az eszközről, ami külföldön már régóta nagy népszerűségnek örvend?

A babapóráz típusai

A babapóráz, vagy szofisztikáltabb nevén babahám egy olyan hevedert jelent, amit egy hátizsákkal vagy egy hámmal a gyermek testéhez erősítenek, a póráz végét pedig a szülő tartja a kezében. A hátizsák esetében a táska két vállpántját szintén összeerősítik egy vízszintes pánttal a gyermek mellkasánál, hogy ne bújhasson ki belőle. A hátizsák lecsatolható, így a későbbiekben hám nélkül is lehet használni.
Magyarországon egyelőre ezt a két típust láthatjuk az utcákon, létezik azonban a babahámnak ettől sokkal érdekesebb megoldása is, amit külföldön használnak. Például amikor a gyermeket a csuklójánál fogva – egy bilincsszerű megoldással – kötik össze a szüleivel.
Bármely megoldásról is van szó, a cél ugyanaz minden esetben: a zsúfolt vagy veszélyes helyeken (nagyvárosokban, nagy rendezvényeken, közlekedés során stb.) az eszköz segítségével a felnőtt közelében marad a gyerek, nem kell attól tartani, hogy elkeveredik mellőle.

Mit mondanak a babapórázt ellenzők?

A legfőbb ellenérv a pórázzal kapcsolatban, hogy ilyen eszközt kisállatra, elsősorban kutyára szokás tenni, és emiatt megsértjük a gyermek méltóságát.
Vannak, akik úgy vélik, hogy szimpla kényelmi szempont vezérli azokat az anyukákat, akik babapórázon sétáltatják gyermeküket, és valójában csak ők szeretnének nagyobb szabadságot maguknak.
Mások a nevelés hiányát okolják, és úgy vélik, hogy jól nevelt gyermekre nem kell ilyesmit adni; ráadásul a póráz felmenti a szülőt az alól, hogy saját maga tanítsa meg a gyermeket a biztonságos közlekedésre és magatartási szabályokra.

Mit mondanak azok, akik használják?

Azok az általam megkérdezett szülők, akik használnak babapórázt úgy vélik, a hám kétségtelen előnye, hogy a szülő keze szabadabb, a 2-3 éves rohangáló gyermek is biztonságban van, ráadásul jobban kalandozhat szülői felügyelet mellett. Sőt! Van, akinél egyenesen életmentő lehet egy ilyen segédeszköz.
Juditék esetében is ez történt: “Nekem a múlt héten a kétévesem úgy szaladt ki az útra, hogy fogtam a kezét. Kirántotta a kezét a kezemből, s már futott is az úttesten. Az volt a szerencsém, hogy elkiáltottam magam, hogy autó, s leszaladt a járdára. Azóta ismét nem megyünk egy tapodtat sem póráz nélkül. Továbbra is fogjuk a kezét, de azért biztonságot ad a tudat, hogy ha megint ellök, akkor sem tud messzire futni.”
A bejegyzés folytatásához kattints.