Édes teher

A gyerek a legédesebb teher, amit egy szülőnek viselnie kell. Azonban amikor ténylegesen fel kell kapnunk csemeténket, nem mindegy, hogy milyen, hosszabb távon is kényelmes eszközben tesszük ezt. Babahordozó körkép a Családhálón.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 06. szabo.daniel

A gyerek a legédesebb teher, amit egy szülőnek viselnie kell. Azonban amikor ténylegesen fel kell kapnunk csemeténket, nem mindegy, hogy milyen, hosszabb távon is kényelmes eszközben tesszük ezt. Babahordozó körkép a Családhálón.


Korábban nem sok választása volt az anyukának, vagy az újdonsült apukának, ha gyermeke legpraktikusabb hordozásán gondolkodott. Kézben tartani a picit kétségtelenül a leginkább meghitt formája a babahordozásnak, azonban a legfárasztóbb is. Az egykori fémvázas hordozó kényszermegoldás volt – jobb alternatíva híján – azonban viselése kényelmetlen, fárasztó és bizonyos esetekben sérülésveszélyes lehetett.

Manapság a legelterjedtebb „eszköz” a klasszikus kenguru, melyet szinte minden bababoltban megtalálhatunk. Népszerűségének oka praktikusságában rejlik, hiszen ha megfelelő modellt választunk, a kicsi is biztonságban érzi magát és a szülőnek sem megterhelő a séta. Kenguru esetén érdemes kellően párnázott típust választani, melynek anyaga jól szellőzik és mosható. Az első hónapokban különösen fontos, hogy a hordozó megtámassza a kicsi fejét, hiszen ilyenkor még nem tudja magától tartani, illetve ebben az időszakban érdemes úgy elhelyezni a babát, hogy az anyukája felé nézzen. A korai időszakban ugyanis arccal a külvilág túl sok inger éri a picit, amit ekkor még nem képes feldolgozni.

A kötős kenguru szintén nagyon elterjedt, előnye, hogy nem kell bíbelődni a csatokkal, egyszerűbb a használata, műanyag rögzítők híján pedig nincs minek eltörnie. Azonban a hagyományos kenguruhoz hasonlóan itt sem tudjuk fektetni a babát.

A hordozókendő már egy rugalmasabb megoldás, az általában 4-5 méter hosszú és 50-70 centiméter széles kendőben kényelmesen – akár fektetve is – hordozhatjuk babánkat. Hátránya, hogy a sok anyag miatt nehézkes a megkötése, nyáron pedig nem csupán a gyerek súlya miatt fogunk izzadni miatta. Ennek a változatnak létezik karikás változata is, mely megkönnyíti a felhelyezést, a karikáknak köszönhetően pedig egyszerűen tudunk lazítani, vagy szorítani a kendőn.

Ritkábban látott megoldás a babaerszény, ami ötvözi a praktikusságot és a kényelmet. A kenguru erszényéhez hasonlóan egy kiöblösödő részben ül, vagy fekszik a gyerek, az anyagot pedig cipzárral, vagy patentokkal lehet a háthoz rögzíteni. Mivel kisebb felületen érintkezik a szülőtestével, így meleg, nyári napon is komfortos viseletet biztosít.

Ha gyermekünk érkezése előtt is hódoltunk a természetjárásnak, születése után sem kell lemondanunk róla, hiszen léteznek olyan csővázas háti hordozók, melyek a lehető legjobban tehermentesítik a szülőt a baba súlya alól, mégis biztonságban és kényelemben tudhatjuk csemeténket.

Háti gyerekhordozó vásárlását egyébként is érdemes megfontolni a gyerek életkorának és súlyának előrehaladtával, mely azon túl, hogy kényelmesebb hordozást biztosít, a gyerkőcnek is lehetőséget ad a külvilág szemlélésére.

Érdemes megfontolni egy egészen újkeletű babhordozó, az úgynevezett „Magyarinda” beszerzését, mely a tapasztalatok szerint kifogástalan minőségben és maximálisan ergonomikus kivitelben készül, nem utolsó sorban pedig kitűnhetünk vele a tömegből.