Egy aprócska környezetkímélő csoda

Néhány évvel ezelőtt titokzatos kis csomagért kellett mennem a Margit körút egyik félreeső ruhaboltjába. Ne gondoljatok semmi rosszra! A pakk egy fél kilónyi interneten rendelt környezetvédelmet tartalmazott. A mosódiót persze mára könnyebb beszerezni…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 11. czefernek.lena

Néhány évvel ezelőtt titokzatos kis csomagért kellett mennem a Margit körút egyik félreeső ruhaboltjába. Ne gondoljatok semmi rosszra! A pakk egy fél kilónyi interneten rendelt környezetvédelmet tartalmazott. A mosódiót persze mára könnyebb beszerezni…


Azért nem kell megijedni, teljesen természetes, hogy szép számmal vannak köztetek olyanok, akiknek a kifejezés teljesen idegenül cseng. Nincs ebben semmi különös, ugyanis a környezet-és bőrbarát tisztítószer PR-ja csupán a szájról-szájra módszer, és mosódióhoz még napjainkban sem lehet úton-útfélen hozzájutni. Írásunk elsősorban azoknak szól, akiket érdekel a környezetvédelem, a természetes megoldások híve, vagy akiknek érzékeny bőre nem bírja a mosószereket. De azok is fülelhetnek, akik nyitottak az újra, akik mindig is szerették volna kipróbálni, de nem tudták, hogyan is fogjanak hozzá vagy még sosem hallottak róla, s most felkeltettük az érdeklődésüket!

Íme, a mosódió

Egyesek szerint a mosódió a világ legjobb mosószere. Ázsiában mindenesetre évezredek óta bevált mosószerként tartják számon, amely környezetbarát és olcsó megoldást kínál ruháink tisztítására, ráadásul ugyanazt az eredményt produkálja, mint a bolti szintetikus mosószer. Tőlünk nyugatra már évek óta használják az indiai mosódiófa termését, amely száz százalékosan növényi eredetű, ezért mára a világ egyik legjelentősebb bio mosószerévé nőtte ki magát. A kis diócska ugyanis a többi mosószerrel ellentétben nem tartalmaz foszfátot, tenzideket és egyéb szintetikus anyagokat – ezek okozzák az arra érzékenyeknél az allergiás bőrreakciókat.

De honnan is ered ez a csoda?

A mosódiófa szubtrópusi növény, főleg Dél-Indiában terem és a szappanfafélék családjába tartozik. Termését már évszázadok óta használják Dél-Indiában mosásra, ott kifejezetten ebből a célból termesztik a szappanfa néven is ismert növényt. A mosódió diójának héja az igazi kincs, ezt kell a mosandó ruhák közé helyezni.

De tényleg jól mos?

A mosódió minőségére garancia hatóanyaga, a szaponin, amely kiváló minőségben mintegy 14 százalékos koncentrációban található meg a növény diójának héjában. A szaponin vízzel érintkezve mérsékelten habzani kezd, hatása a szappannal egyezik meg. Jó tisztítóhatása mellett további előnye, hogy nem változtatja meg a textíliák színét (sőt, még élénkíti is) és jól oldja a szennyeződéseket, ráadásul baktériumölő hatása van. Most már beszerezhető folyékony állapotban is, ebben a formában pedig kényes ruhákra alkalmazhatjuk, de a felsoroltak miatt használható általános tisztítószerként is – bármilyen tisztítószer helyett.

Miért válasszam a mosódiót?

Mivel napjainkban egy-egy mosás alkalmával rengeteg vegyszert juttatunk a környezetünkbe, nem elhanyagolható szempont a mosódió környezetkímélő tulajdonsága. De ne álljunk itt meg, ugyanis az apró héjacskák gazdaságosabbak a hagyományos mosószereknél: egy kilogrammos kiszerelés heti 2-3 mosással számolva akár egy évig is elegendő, és körülbelül 3300-3600 forintba kerül.

A mosószer mosódióval történő kiváltása kiváló alternatívát kínál azok számára, akik valamiért vegyszermentes, bőrbarát tisztítószert keresnek: allergiásoknak, bőrbetegeknek, gyerekeknek és azoknak, akik nem szeretik a mosószerek illatanyagait. A mosódió ugyanis teljesen semleges illatot biztosít a mosott ruhának, amely szabad levegőn száradva semmihez sem hasonlítható frissességet sugároz. A mosódió ugyanakkor vízlágyító tulajdonságokkal bír: így a mosógépet is kíméli, valamint a textilszálakon képzett finom bevonat miatt a öblítőre sem lesz szükségünk.

Hol lehet beszerezni?

Amint azt a bevezetőben említett példa is mutatja, mosódiót nem lehet úton, útfélen találni, de most már Magyarországon is kezd elterjedni ez az aprócska csoda. Itthon főleg bioboltokban és webshopokban juthatunk hozzá az egészségünket, környezetünket és pénztárcának is kímélő portékához. 

További információkat, mosódió-lelőhelyeket az alábbi linkre kattintva találhatsz.