Eldőlt a vita: ilyen fenyőt vegyen, aki figyel a környezetére

Sokkal jobb választás az élőfenyő karácsonyra, mint a műfenyő. Utóbbi mellett ugyan gyakori érv a többszöri használhatóság szempontja, de friss kutatások szerint a műfenyőkkel többet ártunk a környezetünknek, mintha élő zöldet választanánk. Amiket már jó ideje eleve azért nevelnek erdőgazdaságokban, hogy azokat kivágják, és karácsonyfa legyen belőlük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. december 23. origo.hu

Számos nagyvárosban hagyomány, hogy karácsony közeledtével fenyőfát állítanak a település valamelyik központi részén vagy kormányzati épület előtt. Az Egyesült Királyságban a kormány székhelye, a Downing Street 10. előtt állították fel az ország idei karácsonyfáját, élő fenyőt használva. Ezzel szemben a dél-angliai Portsmouth városában a műfenyőt támogatják. Ennek részben az az oka, hogy a városnak sokba kerül minden évben begyűjteni és hulladékhasznosítóba szállítani az ünnep után kidobott karácsonyfákat. A műfenyős alternatíva azonban komoly kritikákat kap nemcsak ott, hanem a világ számos más pontján is. A friss elemzések ugyanis arra mutatnak rá, sokkal több kárt okoznak a műanyag fák, mintha élő tűlevelű zöldellne az otthonokban.

Tíz év az élő fenyők javára

Mind nagyobb össztűz zúdul azokra a javaslatokra, melyek a műfenyő vásárlását ajánlják élőfenyők helyett, környezetvédelmi okokra hivatkozva. Bár a fák védelme és a klíma megóvásának szándéka értékelendő törekvések, az elemzések szerint, sokkal rosszabbul jár a bolygó és így az azon élők is, ha helyettük konzumfenyők alatt ünneplik az emberek a karácsonyt.

A cikk itt olvasható tovább!