Építészet és divat szerelméből fogant kreációk

Az építészet és a divat különleges találkozásából megszületett, jurta formájú szoknyarésszel bolondított ruhák diadalmaskodtak az idei Gombold újra! Divat a magyar öltözéktervezési pályázat Millenáris Parkban megrendezett záró divatbemutatóján. Szombaton az este folyamán a már befutott hazai tervezők 2012/2013-as őszi-téli kollekcióit is megismerhette a közönség.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 02. czefernek.lena

Az építészet és a divat különleges találkozásából megszületett, jurta formájú szoknyarésszel bolondított ruhák diadalmaskodtak az idei Gombold újra! Divat a magyar öltözéktervezési pályázat Millenáris Parkban megrendezett záró divatbemutatóján. Szombaton az este folyamán a már befutott hazai tervezők 2012/2013-as őszi-téli kollekcióit is megismerhette a közönség.


A Zsindely elnevezésű kollekció a népi építészetből merít: anyaghasználat és formavilág szempontjából is. A szoknyák például a jurta formát idézik – mondta el az MTI-nek Farkas Anett, a pályázat fődíjának nyertese. Mint hozzátette: a magyar népi építészet meghatározó alakja Makovecz Imre, így az ő stílusa szintén jelentős ihletforrás volt a számára. A ruhák kivitelezését egyedül végezte, mindössze a szabásmintákhoz kért segítséget, hiszen nem tanult divattervezést. Elmondta, a jövőben szívesen foglalkozna a tervezéssel, és  továbbra is előszeretettel vegyítené az építészeti tanulmányaival.

Az első Gombold újra! Divat a magyar pályázatot és divatbemutatót 2011 tavaszán a magyar EU-elnökség kiemelt kulturális eseményeként rendezték meg. A magyar népviselet reneszánszát ünneplő első széria mintegy 450 jelentkezőt vonzott. A pályázók tetszőlegesen választott magyar viselettörténeti értékeket írtak át kortárs, a nemzetközi divatvilág trendjeit követő formába. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy az idei divatbemutatót a tavalyi győztes, és az immár saját márkával (INER) is rendelkező Gyöngyösi Renáta kollekciója nyitotta meg.  

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként működő Design Terminál Non-profit Kft. 2011 novemberében írta ki a pályázat második szériáját. Az idei év egyik különlegessége, hogy a pályázók két kategóriában is indulhattak. A kortárs öltözéktervezési pályázat a tavalyi szempontok szerint épült fel, míg a design és hagyomány kategóriában fiatal magyar divattervezők által előre elkészített szabásminta alapján, hagyományos kézműves technikával vagy anyagból készült, egyedi ruhadarabokkal pályázhattak a jelentkezők.

A mások mellett Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Florence Deladriere, a Marie Claire International divat- és szépségrovatának vezető szerkesztője és Zoób Kati divattervező alkotta zsűri több mint ezer jelentkező közül választotta ki a továbbjutókat: 24 pályamunkát a kortárs, illetve tizenegyet a design és hagyomány kategóriában. Előbbiben Nagy Móni és Hendzsel Ilona nyerte meg a legjobb kiegészítőért járó díjat. A design és hagyomány pályázatban Somogyi Alettnak ítélték a legjobb kollekcióért, és Vitányi Annának a legjobb kiegészítőért járó díjat.

A kortárs öltözéktervezési pályázat nyertesei 1,1 millió forintos pénzjutalomban részesülnek, továbbá a Marie Claire magazin ötéves születésnapi számának a címlapján, illetve a Marie Claire Fashion Days-en is bemutatkozhatnak. A design és hagyomány pályázat győztesei pedig 400 ezer forinttal gazdagodnak, valamint féléves gyakornoki időt tölthetnek a Katti Zoób és az Attitude márkák műhelyében.

A pályázat idei újdonsága volt, hogy a záró divatbemutatót egész napos rendezvény előzte meg. A meghívott tervezők bemutatója bőrben, bundában, tollakban és merész anyag-, szín- és szabásmintában gazdag téllel kecsegtet. Pimasz vállmegoldások, szemkápráztató minták és időutazásra invitáló bundaköltemények váltották egymást a kifutón. A Magyar divat 2012  bemutatón Sármán Nóra, a Kepp Showroom és Tomcsányi Dóri a legfiatalabb tervezők képviselőiként, Abodi Dóra, Mojzes Dóra, Lakatos Sándor, Benus Dániel, és Szegedi Kata az új generáció színeiben, az Artista, valamint Konsánszky Dóra pedig “veteránként” fogadták a közönség tapsát. 

A programsorozat nyitóeseményén, a Dress code: Business című konferencián mutatták be A magyar divat 1116 éve című albumot, amely a honfoglalástól napjainkig követi végig a hazai viselettörténet fontos állomásait. A rendezvény ideje alatt a látogatók a WAMP Fashion vásáron válogathattak kedvükre az egyedi ruhákból, illetve kiegészítőkből.