Ezeket a növényeket ne tartsa gyerek mellett!

A gyerekszoba kialakításánál igen körültekintőnek kell lenni, hiszen a kicsik olyan helyeken, és olyan dolgokkal is kárt tudnak tenni magukban, amire mi nem is számítanánk. Ennek megfelelően a sarkokat, éles szegélyeket érdemes lefedni, az ajtókat, fiókokat pedig úgy biztosítani, hogy azokat a gyerek ne csaphassa az ujjára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. október 21. Családháló

Ám itt még nem ér véget a dolog. A lakásban rengeteg igazán népszerű növény jelenthet komoly veszélyt a kicsikre. A növényeket kidobni, elajándékozni nem kell, csak arról kell gondoskodni, hogy a gyerekek ne érhessék el őket. Ez igaz a babaszobára is, hiszen a növények párologtatása jót tesz a levegőnek, sok faj még tisztítja is azt, vagyis igenis van helyük a gyerekszobában is. de egyik sem játék, vagyis helyezze el őket úgy, hogy a nagyobb gyerekek (mondjuk 5 éves korig) se érhessék el őket.

Ismertebbek

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a könnyező pálma, vagyis a filodendron bizony mérgező. Olyannyira az, hogy eredeti élőhelyén nyílméregként is alkalmazzák a nedvét. A nyálkahártyára, bőrre kerülve az anyag erősen irritál, duzzadást okoz, ami a szájban – lenyelés, kóstolás esetén – sajnos odáig is fajulhat, hogy fulladás lesz a vége. A növény leveleivel nincsen baj, ám a gyökerek, és az életében egyszer jelentkező virág komoly veszélyt jelentenek. Annál is inkább, mivel ezek léggyökerek, vagyis hosszan lelógnak a növény cserepéből, így a szekrény tetején tartott könnyező pálma is veszélyforrás lehet.

 

Szintén nem meglepő, hogy az anyósnyelv rágcsálása is veszélyes lehet. A növény levelei és hajtásai is hányást, hasmenést okozhatnak, de szerencsére ezzel be is fejeződött a hatások leírása. Nagyobb mennyiségben természetesen komolyabb gondokat is okozhat, de ez azért nem jellemző. Tény azonban, hogy a sansaviera levelei kemények, és szúrósak, vagyis csak akkor tartsa gyerek mellett, ha nem a padlón kap helyet. A megbotló csöppségekben ugyanis könnyen kárt tehetnek a tőrszerű növényi részek.

 

A harmadik legismertebb mérgező növény a lakásban a diffenbachia. A buzogányvirág néven is ismert szobanövény minden része mérgező, így ha a csemete megrágcsálja, akkor maró, égő érzést vált ki a torokban. Ezen felül duzzanatot is okoz, ami nyelési nehézségeket, beszédképtelenséget, és súlyos esetben fulladást is okozhat.

 

Időszakos veszélyek

Néhány növény esetében elmondhatjuk, hogy azok jellemzően csak adott időszakban vannak jelen a lakásunkban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene velük is vigyázni. A tél egyik kedvelt szépsége a mikulásvirág, főleg úgy, hogy a táj ilyenkor kopár, vagyis szívesen csempészünk vele egy kis színt a szobákba. A kutyatejfélék családjának tagja tejnedvet tartalmaz, ami bizony mérgező. A bőrre kerülve irritatív hatású, míg ha a gyerek a szájába veszi, akkor már kis mennyiség is igen heves hányást és hasmenést válthat ki.

 

A jácintot elképesztően bódító illatáért szeretjük, ráadásul az is nagyon jó tulajdonsága, hogy ha időben hajtatjuk, akkor karácsonykor is illatosítja a szobát. Minden része mérgező, kis mennyiségben is erős gyomor és bélpanaszokat vált ki. Ez azt jelenti, hogy még akkor is vigyázni kell vele, ha csak megérintjük, hiszen a kezünkről is a szánkba juthat a kalcium – oxalát, a növény méreganyaga.

 

A primula kedvelt nőnapi szépség, hiszen kicsi is, olcsó is, de ha folyamatosan öntözzük, akkor akár még júniusban is hozza a virágait. Minden része mérgező, mivel a növényen lévő apró szőrök tövében tejnedv képződik, ami a bőrre kerülve irritálhatja azt, súlyos esetben akár hólyagokat is okozhat.

 

A hölgyliliom (amarillisz) szintén egy olyan hagymás, mely a legtöbb háztartásban megjelenik a tél valamelyik részében. Csodaszép, és hatalmas virágai miatt kedveljük, ám minden része mérgező, hányást, hasmenést és hasgörcsöket okoz.

 

A ciklámennel is óvatosan kell bánni. Bár a növény levelei és szára csak enyhén mérgezőek, a kicsik hajlamosak mélyebbre ásni a cserépben. Ha eljutnak a gumókig, abból komoly gond is lehet, mivel ezek a részek már erősen mérgezőek. Hányást, hasmenést és erős hasi görcsöket okozhatnak, denagyobb mennyiségben (2-nél több gumó) akár szédülést, görcsöket, légzési nehézséget, és átmeneti bénulást is kiválthatnak.

 

Életveszélyes időszakos növények

Alapvetően fontos észben tartani, hogy a hagymás dísznövények sokszor meglehetősen veszélyesek, a virághagymák pedig szintén, különösen. Ezért virághagymát (és vetőmagot) sosem szabad olyan helyen tartani, ahol a gyerek hozzáférhet.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább itt!