Fából építenek társasházat Bécsben

Ausztria első fából készült társasháza épül az osztrák főváros 22. kerületében. A hatszintes házban 101 bérlakás lesz, 2.400 köbméternyi rétegelt falemezt használnak fel az elkészítéséhez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 27. szabo.daniel

Ausztria első fából készült társasháza épül az osztrák főváros 22. kerületében. A hatszintes házban 101 bérlakás lesz, 2.400 köbméternyi rétegelt falemezt használnak fel az elkészítéséhez.


A 8.440 négyzetméter alapterületű bérház egy hatemeletes középső és három háromemeletes épületrészből áll majd. A középső rész előre gyártott rétegelt falemezekből, az alacsonyabb épületrészek tiszta faszerkezetekből készülnek. Az épület kívülről hagyományos vakolatot kap, belül pedig gipszkarton borítás teszi lehetetlenné, hogy tűz esetén lángra kapjon a faszerkezet.

A hatemeletes épületelem alapja – a bécsi építésügyi előírásoknak megfelelően – vasbetonból készül, akárcsak a lépcsőházai. Az épületegyüttesben 101 szociális bérlakás lesz, mindegyikhez tartozik majd loggia, erkély vagy terasz. A földszinten egy vendéglakás és a közösségi helyiségek kapnak helyet.

A Bécs 22. kerületében, Donaustadtban épülő társasház Ausztria első többszintes fa bérháza. Ezt a részt a Schluder Építésziroda, a hozzá kapcsolódó három háromszintes részt pedig a Hagmüller Építésziroda tervezte a „Faépületek a városban” elnevezésű pályázat keretében.

A projekt célja, hogy a többszintes épületek esetében is elterjedtté tegyék a fát mint építőanyagot, amelyet családi házak esetében már szívesen használnak az építtetők. A fa ugyanis nemcsak környezetkímélő, természetes építőanyag, amely jó hatással van a közérzetre és a helyiségek klímájára, hanem konstruktív tulajdonságainak és gazdaságosságának köszönhetően helye van a nagy volumenű városi építkezéseken is.

Ráadásul, ha egyszer majd elbontják az épületet, a beépített 2.400 köbméternyi rétegelt falemez elégetésével 19 terajoule energia nyerhető.

(Forrás: ComPRess)