Garázsvásár – új trend a kacattalanításban

Meguntad az annak idején kihagyhatatlan ajánlatnak tűnő wok-készletet? Megszabadulnál  a lakást ellepő ajándékvázáktól? És már nincs szükséged arra az édes kis agyagkutyusra sem? Vagy egyszerűen csak egy kis készpénz kellene? A megoldás: szervezz garázsvásárt!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 08. Gyarmati Orsolya

Meguntad az annak idején kihagyhatatlan ajánlatnak tűnő wok-készletet? Megszabadulnál  a lakást ellepő ajándékvázáktól? És már nincs szükséged arra az édes kis agyagkutyusra sem? Vagy egyszerűen csak egy kis készpénz kellene? A megoldás: szervezz garázsvásárt!


A garázsvásár (garagesale, lawn sale, attic sale, moving sale, Haushaltsauflösung) hosszú idő óta bevált módszer az Egyesült Államokban, Németországban, és sok más helyen arra, hogy a vásár szervezője megszabaduljon kacatjaitól és egy kis (adómentes) készpénzre tegyen szert. A dolog egyszerű: kiteszünk az utca sarkára egy feltűnő táblát a vásár helyszínéről, gusztusosan kirakjuk a szépen leportalanított, beárazott termékeket a ház elé, betárazunk aprópénzből, hogy tudjunk visszaadni, és jöhetnek a vevők. Ja, a garázs megléte nem kötelező!

Nálunk eddig a megunt, vagy feleslegessé vált dolgok leginkább közösségi oldalakon, bolhapiacokon, esetleg aukciós oldalakon cseréltek gazdát, egészen addig, amíg tavaly az Otthonkommandó blog szerzője, Krivarics Ditta úgy nem érezte, hogy garázsvásárokra itthon is lenne igény. És igaza lett. Azóta gombamód szaporodnak fővároson innen és túl a hátsó kertekben, foghíjtelkeken, udvarokban, házak előtt, kávézókban megrendezett vásárok, ahol a hasznos dolgokon át a bohóságokig, a ritkaságokon keresztül a tucatholmikig, a márkás különlegességektől a kínai vacakokig mindent megtalálhatunk, méghozzá fillérekért.

Mielőtt mindenki sietve magához ragadná a pince- és / vagy padláskulcsot, hogy haladéktalanul nekiálljon szanálni, íme, néhány praktikus tanács a lehető legnagyobb siker érdekében. Először is tűzzünk ki egy hétvégi időpontot, és kezdjük el hirdetni az eseményt legalább két-három héttel a nagy nap előtt. Erre tökéletes módszer a plakátolás, a szórólapozás, valamint a közösségi oldalakon való közzététel. A Facebookon Krivarics Dittának köszönhetően külön oldala van a garázsvásároknak, ahová magunk is könnyedén felkerülhetünk aktuális szanálásunkkal, ha írunk a garazsvasarok [at] gmail [dot] com címre.

Érdemes másokkal is összefognunk, hiszen minél gazdagabb a kínálat, annál nagyobb keresletre számíthatunk. Az efféle tevékenységből származó jövedelem 200.000 Ft-ig adómentes. Ez azt jelenti, hogy ha egy év alatt összejön az eladott holmikból 800.000 Ft, és nem lehet megállapítani az ún. beszerzési értéket, akkor ennek az összegnek a 25 százaléka számít jövedelemnek, ami 200.000 Ft. Most lehet akkor menni a szekrény mélyére besuvasztott dobozokért!