Gyerekkönyvek iPadon

Modern, technika-függő világunkban teljesen természetes, hogy a gyerekek egészen pici koruktól kezdve érdeklődnek a számítógép iránt. Hogyan tudjuk megfelelő módon kielégíteni kíváncsiságukat?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 03. czefernek.lena

Modern, technika-függő világunkban teljesen természetes, hogy a gyerekek egészen pici koruktól kezdve érdeklődnek a számítógép iránt. Hogyan tudjuk megfelelő módon kielégíteni kíváncsiságukat?


A mai gyermekek szinte születésüktől kezdve a számítógépek bűvkörében forgolódnak. Mire elkezdenek járni, már biztosan szembesülnek vele, hogy a család egyes tagjai megszállottan ülnek a monitor előtt. Ez csak növeli érdeklődésüket, a gyerekek pedig köztudottan imádják utánozni a felnőtteket. A legjobb, amit tehetünk, ha bevonjuk őket a számítógépezésbe oly módon, hogy ezzel elősegítsük korai fejlődésüket – írja a howtoss.com.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy egy kisgyereket megismertessünk egy számítógéppel az, ha gyerekek számára készült eBook-ot használunk. Ma más elérhetőek olyan animációkkal és hangokkal kiadott példányok, amelyek új élményekkel gazdagíthatják csemetéink kedvenc történeteit.

Próbáltunk már egy háromévest odaültetni a gép elé, hogy csendben, nyugodtan nézzen végig rövid történetet? Ez a módszer mind a szülő, mind a gyermek számára frusztráló lehet, ám ha eBook-kal próbálkozunk, talán sikerrel járunk. A gyerek ugyanis nagy örömmel hallgatja, ha szülei olvasnak neki, s a gép által felkínált további lehetőségek biztosan lekötik majd.

Még egy animáció nélküli zenei anyag is kiválóan le tud kötni egy gyereket. Néhány eBook oldalról oldalra tölti be a könyveket, így a gyerek egyúttal megtanulhatja az egér használatát is „lapozás” közben. Ez még a kéz és szemkoordináció fejlődését is elősegíti.

A figyelemzavaros gyerekeket is leköthetjük, fejleszthetjük koncentrációs képességét eBook segítségével. A komputer fényei könnyebben megragadják őket is, és egészen addig képesek egyfelé fókuszálni, amíg tart a könyv. Azok a gyerekek is könnyebben leköthetőek, akik nem szeretnek olvasni, egy eBook lapozgatása közben észre sem veszik majd, hogy valójában könyvet tartanak a kezükben.

Léteznek interaktív könyvek is, ezek pedig eleve sokkal vonzóbbak a gyerekek számára, hiszen olyanok, mintha számítógépes játékkal játszanánk. A gyerekek újra és újra kérni fogják, hogy ismerkedhessenek a történettel, s így észrevétlenül fejlesztik olvasási és koordinációs készségüket, türelmet tanulnak, sőt, számítógépes ismereteiket is bővítik.