Hogyan válasszunk babakocsit

Kismamaként mindenki összegyűjti egy listára mi mindenre lesz szüksége, mire a baba megszületik. E lista egyik legfontosabb része a babakocsi, sokat fogod használni, fontos, hogy mindenki a saját szempontjai alapján mérlegelve válasszon. Ebben próbálunk segítséget nyújtani a szempontok összegyűjtésével.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. március 02. Picibaba

Nagy valószínűséggel két babakocsit is fogsz majd vásárolni. Az első időszakban az újszülött számára ugyanis más jellegű kocsi kell, mint később az ülni illetve járni tudó gyereknek.

Az újszülött babakocsija feltétlenül legyen 180°-ban dönthető. Minden szakmai fórumon hangoztatják, nyilván nem véletlenül, hogy az újszülött gerincének alvás közben teljesen vízszintesen kell elhelyezkednie. Csigolyáinak nem tesz jót, ha bármilyen szögben fekszik. Kaphatóak olyan többfunkciós kocsik, melyekhez adnak autós bébihordozót is. Ezt kizárólag az autóban használjuk! Gerincvédelmi szempontból az autóban is vízszintes fekvésre lenne szükség, mondjuk mózeskosárban, de ott a biztonság előbbre való, ezért természetesen a bébihordozóban becsatolva kell szállítani a kisbabát. Többfunkciós babakocsikhoz általában adnak mózeskosarat is, aminek teljesen vízszintes merev alja van, hosszú sétákhoz inkább ezt tegyük rá a vázra, ne sajnáljuk az időt az átcserélésre. Lehet, hogy éppen azzal reklámozzák a babahordozót, hogy milyen egyszerű áttenni benne a gyereket, ha mondjuk elaludt a kocsiban, de ennek ne dőljünk be, a hordozóból kivehetjük a babát és áttehetjük óvatosan a kényelmes babakocsiba anélkül, hogy felébredne. A dönthető támlájú kocsik közül is igyekezzünk olyat keresni az újszülöttnek, amit teljesen fekvő helyzetbe lehet hozni. Félig ültetve csak akkor tanácsos használni, mikor a baba már magától is tud ülni. Ezt a szabályt egyébként nagyon nehéz betartani, mert a kicsik hamar elunják az égbolt nézegetését, szívesebben forgatnák szemüket körbe a világot szemlélve. Amikor gyermekünk már tud ülni, használhatunk úgynevezett sportbabakocsit vagy esernyőkocsit is, amiknek jóval kisebb a súlyuk, ezért könnyebb velük a városi közlekedés.

A cikk itt folytatódik.