Hogyan válasszunk megfelelő kerékpárt gyermekünknek?

A gyerekek nagyon gyorsan felnőnek (talán túl gyorsan is), de ez nem újság egyetlen szülőnek sem. Nyilvánvaló a teendőnk, ha gyermekünk kinövi ruháit, de nem mindenkinek ennyire egyértelmű, hogy mit kell tenni, ha ez a kerékpárjával történik.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 09. czefernek.lena

A gyerekek nagyon gyorsan felnőnek (talán túl gyorsan is), de ez nem újság egyetlen szülőnek sem. Nyilvánvaló a teendőnk, ha gyermekünk kinövi ruháit, de nem mindenkinek ennyire egyértelmű, hogy mit kell tenni, ha ez a kerékpárjával történik. Két és négy éves koruk között meglehetősen egyszerű a dolgunk, hisz a tricikli még pénztárcakímélő megoldás is. A kétkerekű kerékpárral azonban már más a helyzet. Biciklizés közben gyermekeink megtanulják a kormányozás, fékezés és pedálozás képességét. A triciklin természetesen még nem, de később elsajátítható az egyensúlyozás rendkívül fontos tudománya is.  


 

A legtöbb gyermek öt éves kora táján tanul meg két keréken bicajozni

4 és 8 éves koruk között jelentős fizikai fejlődésen mennek át, ami a koordinációs képességüket, fürgeségüket és egyensúlyérzéküket illeti. Ekkorra már a legtöbb, ha nem az összes gyermek kiválóan el tud indulni és meg tud állni triciklivel vagy pótkerekes biciklivel. A fizikai erőnél azonban sokkal több szükségeltetik, hogy két keréken is képesek legyenek elindulni. Hogy „nagy gyerekhez” méltón kerékpározzanak,  ahhoz már önbizalommal kell rendelkezniük és némi motivációra is szükségük van. A szakértők szerint ez egyes esetekben 9 éves korra következik be, de lehetséges, hogy még később. Ha tanítottunk már gyermeket kerékpározni, tudjuk mekkora türelem kell hozzá. Amennyiben gyermekünk nem elég lelkes, hogy két keréken is próbálkozzon, meggyőzhetjük azzal, ha barátait állítjuk példaként elé, esetleg elmagyarázzuk, hogy már csak a „kisbabák” bicajoznak pótkerékkel.

A gyermekkerékpárok méretezése:

A gyermekbicikliket a kerekük átmérője alapján méretezik, nem pedig az ülés magassága vagy a váz alapján, mint ahogy az általánosan elterjedt a felnőtt kerékpárok esetében. Választásunkban a legfontosabb szempont mindig a fék legyen, mert a kézifék nem javasolt legalább 6 éves korig. A legtöbb gyermek koordinációja nem elég fejlett, hogy megfelelően tudjon a kézifékre figyelni, ami komoly veszélyforrást jelenthet. Marad tehát a kontrafék, melyet sokkal egyszerűbb használni a kisebbeknek is. Problémát a későbbiekben az jelenthet, ha túlságon hozzászokik gyermekünk, pedig már a kézifék lenne ideálisabb. Egy bölcs tanács a méret kiválasztásához: nem számít gyermekünk kora és hogy mi lenne az ehhez illő kerékpár, csakis a neki megfelelő méretet válasszuk, hogy elkerüljünk minden  kockázatot.

Az ideális kerékpár megvásárlása: 

Az üzletekben ezerféle kerékpár közül választhatunk, nem nehéz elveszni tehát a kínálat tengerében.  A legjobb módszer, ha a vásárlás előtt sorra vesszük az alapvető követelményeket és a jó kerékpár legfontosabb kritérumait is. Nem árt tisztában lennünk a kerékpár alapvető alkatrészeivel és az árakkal sem.

Ahogy felnőttkerékpár vásárlásakor, most is az a legfontosabb, hogy találjunk egy lelkiismeretes eladót. A környékünkön található kis boltban anyagilag sokkal érdekeltebbek, mint egy nagy áruház alkalmazottai, ráadásul fontosabb nekik, hogy elégedetten távozzunk. Ezért, ha lehet, válasszuk inkább őket.

A gyermekkerékpárok olcsóbbak, mint a felnőttbiciklik. Ennek az az oka, hogy a gyártók felismerték a tényt, miszerint a gyerekek hamar kinövik őket. Emiatt kevésbé drága alkatrészekkel szerelik fel a modelleket, mint a felnőtteknél, de ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek ugyanolyan jól összerakva.

Egy megfelelő méretű bicikli esetében gyermekünk könnyedén le tud szállni a nyeregből és az ülésen ülve is eléri kinyújtott lábbal  a földet. Csekély segítséggel fel kell hogy tudjon ülni rá  és a pedálra téve lábát szinte egyedül el kell tudni indulnia. A térde természetesen nem érinheti a kormányt, de neki magának már könnyedén el kell érnie azt, hogy rátámaszkodhasson.

Remélhetőleg széles választékot találunk az általunk megálmodott árkategóriában. Észre fogjuk venni, azon belül az olcsóbbak nehezebb acélból készültek, míg a drágábbak könnyebb fémötvözetből. Nincs különösebb jelentősége a minőség szempontjából, hogy mennyire súlyos egy kerékpár, egyszerűen csak könnyebb bánni a fémötvözetből készült és kevésbé nehéz darabokkal.