Hogyan vond be a gyereket a házimunkába?

A házimunka egy olyan feladat, ami folyamatosan prioritás, hiszen az eredménye vagy éppen az el nem végzése állandóan szem előtt van. A tisztességes és a higiénikus életkörnyezethez elengedhetetlen, ezért kell minél hamarabb megtanítani a gyerekeknek az ezzel kapcsolatos teendőket. Természetesen az utasítások mellett érdemes jó példával is előjárni.

gyerek
2019. március 01. Juhász Anita

Miért érdemes a gyerekre bízni a házimunkát?

Elsőre sokan nem szívesen bízzák a gyermekre a házimunkát, mivel vagy nem szeretnék őt dolgoztatni vagy pedig nem bíznak a gyerek által végzett munka eredményében. Tény, hogy nem szabad tökéletességet elvárni, de attól még meg kell tanítani a kisebbeket is a házimunka, a rend és a tisztaság fontosságára. Ezek olyan feladatok, amelyeket egy élethosszig végzünk, ezért sokkal könnyebb, ha már kiskorban szembesülnek vele, és megtanulják a helyén kezelni. Az ilyen teendők elvégzésével növekszik a gyermekben a felelősségérzet, ügyesedik a koordinációja, könnyebben lesz képes pontos utasításokat megfelelően ellátni.

Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy bizonyos életkor alatt mindenképp felügyelni kell a gyereket, aminek egyrészt biztonsági oka van, másrészt pedig így a szülő tanácsokat adhat a munka elvégzésére. Ezt sem kell túlzásba vinni,  érdemes engedni a kísérletezést és a sajátos módszereket. Minél hamarabb ismerkedik meg a gyerek az ilyen teendőkkel, annál hamarabb fogadja el és veszi természetesnek a háztartással kapcsolatos kötelességeket.

Milyen kortól mi ajánlott?

A feladat kiadásánál minden esetben vedd figyelembe az életkort és az érettséget. Inkább kezd kicsiben, így sikerélménye is lesz és növekedni fog az önbizalma. A 2-3 éves totyogók imádnak segédkezni, és ezt a lelkesedést érdemes felhasználni a későbbi későbbi rutin kiépítésére. Az ilyen korúra rá lehet bízni a mosással összefüggő

elő- és utókészületeket, mind például a szennyes ruhák bepakolását a kosárba vagy az elöltöltős mosógépből való kipakolást. Nyugodtan összeszedheti a nem piszkoló szemetet (papír, zacskó, kisebb műanyagok, stb), illetve ő gondoskodjon a játékairól is. Könnyebb magazinokat és könyveket segíthet egy kupacra pakolni, de ezen kívül szívesen odavisz bármilyen nem veszélyes tárgyat a szülő számára, ha pontosan megmondják neki, mi az és hol található.

A 4-5 éveseknél a hangsúly a házimunkába való bevonódáson legyen, ne a kivitelezésen. Ebben a korban a gyerek szereti érezni, hogy ő ügyes, fontos és önálló, éppen ezért érdemes őt bevonni a takarítással, rendrakással kapcsolatos teendőkbe. Az elvégzett munka nem lesz tökéletes, de a segítő szándékot mindenképp díjazni kell. Az ilyen idős gyermek már gondoskodhat a háziállatok egyszer etetéséről, párosíthatja a zoknikat és szétválogathatja szín szerint a ruhákat. Megöntözheti a növényeket, gyomlálhat és behozhatja kintről a postát.

6-7 éves kor környékén általában történik egy komolyabb fejlődés a gyermeknél. Nem hiába mennek ilyenkor iskolába, ugyanis ebben az időszakban válnak nyitottá a felelősség elfogadására és megtanulására, illetve ilyenkor már komplex teendőket is képesek jól ellátni. A szülő nyugodtan a gyermekre bízhatja a háziállatok teljeskörű itatását és etetését, segédkezhet a saját tízóraijának elkészítésében. A szobáját már ő felügyelni, amire vonatkozzanak a játékok, az iskolai holmik, a ruhák és az ágy bevetése is.

A 8-9 éves korosztályra már komolyabb házimunka bízható, de még mindig nem szabad elvárni a tökéletességet. Az ilyen életkorú gyerek kezébe már adható porszívó és portörlő, de a vasárnapi ebéd készítésébe is bevonható.

10 éves kor felett már szinte bármilyen feladat kiadható, a teendők minősége, mennyisége és mértéke ilyenkor inkább a személyiségén múljon. Fiatalabb korban végezzen olyanokat, amiken többé-kevésbé szeret ügyködni, ám az idősebbek számára a szülő a legkülönbözőbb házimunkákat szervezze ki. Ne legyenek külön lányoknak vagy fiúknak való dolgok, kóstoljon bele mindenbe, hiszen az ilyen tapasztalatok az egyetemi évek alatt nagyon jól fognak jönni.

Kreatív ötletek és az értékelés

Kisebb gyerekeknél a házimunka könnyen mókává, játékká varázsolható, amit jó hangulatban végezhet el a szülővel vagy alkothat egyedül. Érdemes bekapcsolni a zenét, táncolni és szórakozni, de a kisebb háziverseny meghirdetése kellő motivációt adhat. A rendszerezéshez jól jöhet az, ha a gyermek a saját elképzelése szerint pakolhatja a holmijait, illetve az is, ha a tárolódobozokat a kedvére dekorálhatja.

Az állandó visszajelzés a kisebbeknél nagyon fontos, de nem szabad túl kritikusnak lenni. Az ilyen életkorban nem az a cél, hogy minél tökéletesebben végezze el az adott teendőt, hanem az, hogy egyáltalán elvégezze azt, ezáltal pedig megtanulja a házimunka fontosságát.

A háztartással kapcsolatos teendők elvégzését nem lehet elég korán elkezdeni, mert így könnyen tudatosítani lehet a gyermekben, hogy mennyire jó rendezett és tiszta környezetben élni. Éppen ezért már a totyogós kortól érdemes kisebb feladatokat kiadni, amik aztán komplexitásban és mennyiségben az életkortól, az érettségtől függően növekedjenek.