Ilyen lesz az idei esküvői ruhadivat

Hagyományosan Húsvét után indul be az esküvői szezon, az azonban már most látszik, hogy mely vonalak mentén alakul az idei trend. Az egyik nagymúltú szalon tulajdonosát kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 19. szabo.daniel

Hagyományosan Húsvét után indul be az esküvői szezon, az azonban már most látszik, hogy mely vonalak mentén alakul az idei trend. Az egyik nagymúltú szalon tulajdonosát kérdeztük.


Az előző évekhez képest nem számít drasztikus változásra az esküvői ruhák divatjában Héjja János. A divattervező lapunknak elmondta: a tavalyi esztendőhöz hasonlóan maradt a hosszított felsőrész, az egyszerűbb, letisztult vonalak mellett ugyanúgy ott van a romantikus, csillogó-villogó ruhák is.

Az esküvői ruhaválasztást – mondja – nagyon meghatározza az adott hölgy hétköznapi stílusa. Aki szereti a csicsás, színes, feltűnő öltözetet, az nagyobb eséllyel választ hasonlót esküvőre is, és igaz ez természetesen a klasszikus darabokra is.

Irányt adó vonulat továbbra is a nyitott, mély dekoltázs, színvilágban a fehér és a krémszínű egyaránt keresett, de előszeretettel használják a fehér ruhán a sötét színű kiegészítőket is, a mélykéket, fekete hímzéseket, ez jellemző a nagy nyugati divatházak kínálatában is.

Drágultak a ruhák?

Ez a szegmens rendre nagyon széles választékot kínál, 50 ezer forinttól felfelé szinte bármeddig elképzelhető mind bérlés, mind vásárlás esetén.

A válság persze az esküvőket is érintette, de a szalontulajdonosnak az tapasztalata, hogy ez inkább a meghívottak létszámában mérhető, mint mondjuk a ruhán való spórolásban.

Aki a párkapcsolatát esküvővel szeretné megerősíteni – mondta -, az hagyományosan komolyan áldoz a külsőségekre, elsősorban a ruhára. A ceremónia két főszereplője van természetesen leginkább szem előtt, rájuk kíváncsi mindenki, egymásnak és a családjuknak, barátaiknak is öltöznek, inkább spórolható a díszes teríték, étel.

Inkább bérlünk

Itthon a ruha megvásárlásának nincs olyan fajta tradíciója, mint például az olaszoknál, akik az esküvő után a lakás egy központi helyén, ládában tartják. A magyarok – mondta Héjja – inkább a bérlést preferálják.

Amikor árakról beszélünk, legfontosabb az anyag: nem mindegy, miből készül a ruha.  Három méter szintetikus anyagból is lehet esküvői ruhát készíteni – mondta a tervező -, de lehet 40-50 méter természetes alapanyagból is, ilyenkor maga az anyagköltség is lehet „horrorisztikus”.

Csak természetesen

A divattervező a legfontosabbnak a ruhát illetően azt tartja, azon a belső egyéniség tükröződjön. A vőlegény azt a “hétköznapi” lányt szeretné látni, akibe beleszeretett, nem kell átváltozattni teljesen az arát. Különlgesnek kell lennie, de természetességre kell törekedni – sommázta.