Kézzel vagy géppel mosogassunk?

Akár kézzel, akár géppel mosogatunk, mindenképp próbáljunk spórolni a vízzel, az energiával. Alábbi összeállításunkban néhány gyakorlati szempontot sorolunk fel a témában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 29. szabo.daniel

Akár kézzel, akár géppel mosogatunk, mindenképp próbáljunk spórolni a vízzel, az energiával. Alábbi összeállításunkban néhány gyakorlati szempontot sorolunk fel a témában.


A legtöbb mosogatógépen van energiatakarékos program (régebbi típusokon is, ha nem is nevesítve), igyekezzünk mindenképp ezt használni. Ahogy a ruháink nagy része nagyjából egy öblítőprogrammal tisztára mosható, az edényeink is különböző mértékben szennyesek. Az energiatakarékos programok lényege, hogy nincs előmosás és a víznek is alacsonyabb a hőfoka. Egy ilyen program használata 5-10%-os energiamegtakarítást jelent adagonként.

Ha szennyezettebb a mosogatnivaló, bevált módszer az energiatakarékos programot „megbabrálni” kicsit: indítsuk el, majd öt perc múlva állítsuk le! Ezzel lényegében előáztatjuk az edényeket, és fél óra elteltével végigfuttathatjuk a programot, az eredetinél lényegesen jobb hatásfokkal.

Kézzel nehezebb takarékosan mosogatni

Napjainkban szokás megállapítani, hogy a gépesített megoldások a hagyományos vetélytársakkal szemben garantáltan energiatakarékosabbak. A mosogatógépek összes válfaja képes víz-és energiatakarékosabban elmosogatni egységnyi tányért, mint egy átlagos kézi mosogató. Az viszont továbbra is tartja magát, hogy odafigyeléssel és energiatudatos (takarékos) hozzáállással eltérhetünk az átlagtól. A kényelem indikálta folyóvizes mosogatással szemben egy kétmedencés, állóvizes mosogatás kenterbe veri akármelyik mosogatógépet. Tény viszont az is, hogy – még akkor is, ha van kétmedencés mosogatónk – nem mindig vagyunk olyan odafigyelők, hogy szisztematikusan és takarékosan mosogatunk.

A géphez viszont sok edény kell

A kézi mosogatás mellett szólhat, ha nincs elég tányérunk, poharunk, edényünk. (pl. nincs elég hely tárolásukra) Ha csapunk egy nagyobb ebédet, hamar megtelik a gép, egyébként meg napokig gyűjtögetünk és nem győzünk már a szekrény aljából elővadászni egy-egy csorba bögrét az életmentő reggeli kávéhoz. Ha meg fél programmal járatjuk a gépet, azzal látványosan pazarlunk.

Még egy szempont, ami minden gép hátterének sötét oldalát világítja meg: az előállításához fölhasznált energia. Szakemberek egy átlagos mosogatógép gyártásához 1000 kWh áramfelhasználást párosítanak, hogy a felhasznált anyagokról ne is beszéljünk. Ezt az energiát elosztva a kézi mosogatáshoz szükséges melegvíz előállításán, gyakorlatilag éveket nyerhetünk. (Plusz a gépek amortizációja, alkatrészcsere, szerelő, stb.)