Lakásfelújítás, fűtéskorszerűsítés akár ingyen? Megmutatjuk, hogyan!

Nyakunkon az ősz, és ezzel együtt közeleg a fűtési szezon is, érdemes hát elcsípni az utolsó kínálkozó pillanatot a lakóingatlanunk energetikai korszerűsítésére.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
otthon
2018. szeptember 26. Seres Zsigmond Gábor

Nyakunkon az ősz, és ezzel együtt közeleg a fűtési szezon is, érdemes hát elcsípni az utolsó kínálkozó pillanatot a lakóingatlanunk energetikai korszerűsítésére. Most ráadásul az alacsony hitelkamatok miatt még pozitívan, vagy nagyobb befektetés nélkül is kijöhetünk a lakásfelújításból. A korszerűsítés után ugyanis a havi átalány összegén várhatóan annyit spórolhatunk majd, mint a korszerűsítéshez igénybevett hitel havi törlesztőrészlete. Kíváncsi a részletekre? Olvasson tovább, és megmutatjuk, hogyan érdemes nekiállni!

A rövidülő nappalok, és a hűvösebb esték miatt már mindannyiunk fejében megfordul, hogy hamarosan kérlelhetetlenül beköszönt az ősz, és ezzel együtt a fűtési szezon is. Hazánkban idén is szeptember 15-ével indul hivatalosan a fűtési szezon, de az egyedi fűtésű ingatlanok, illetve házközponti fűtésű társasházak természetesen eltérhetnek ettől az időponttól. Talán meglepő, de a Magyarországon felhasznált összes energia 40 százalékát az épületeink emésztik fel, aminek 80 százalékát a melegvíz előállítása, fűtés, hűtés és a főzés teszi ki.

Ennek fényében megdöbbentő, hogy az ingatlanok 70 százaléka korszerűtlen berendezéseket használ és nem felel meg a kor műszaki és hőtechnikai követelményeinek.

Ráadásul a lakossági energiafogyasztás szempontjából Magyarország az Európai Unió 27 országa közül a 10 legmagasabb energia-felhasználású tagállam között van. Jól alátámasztja ezt az a tény is, hogy egy átlagos budapesti ingatlan kétszer annyi energiát használ fűtésre ugyanakkora hőmérséklet fenntartásához, mint egy hasonló paraméterekkel rendelkező bécsi lakás.

Könnyen belátható tehát, hogy ha az energiahatékonyságon javítani szeretnénk, akkor ennek elkerülhetetlen része az épületenergetikai korszerűsítés. Ennek négy alappillére a nyílászárócsere, az épület külső szigetelése, a fűtéskorszerűsítés, és ahol lehetséges ott a megújuló energiák felhasználása. Ezek célszerű alkalmazása természetesen épülettípusonként és ingatlanonként is más és más. Azonban a professzionálisan megtervezett és kivitelezett korszerűsítés eredménye akár 60 százalékos megtakarítást is eredményezhet.

Mik is pontosan az energetikai korszerűsítések?

1. Nyílászárócsere

A régi, elvetemedett nyílászárók miatt sok lakás fűtése hihetetlen összegeket emészt fel télen, amivel gyakorlatilag az utcát fűtjük. Bizonyos esetekben az is tud segíteni, ha a réseket nútmarásos módszerrel leszigeteljük. Ilyenkor az ablakkeretbe vágott résbe speciális tömítés kerül, ami bizonyos mértékben alakulni tud a rés méretéhez. Ez a módszer azonban csak körülbelül egy centiméteres rések esetén működik jól. Az utólag felragasztható szigetelések is ki tudják tölteni a réseket, de szintén csak akkor, ha kicsik a hézagok, és nagyjából egyforma méretűek. Ha nincs más megoldás, akkor ezekkel is csökkenteni lehet a hőveszteségen, azonban a régi ablakok üvegfelületei is nagy energiaveszteséget jelentenek, így jobb megoldás a nyílászárócsere. A korszerű többrétegű, hőszigetelt üveggel ellátott nyílászárók hővesztesége alacsonyabb magán az üvegfelületen is, és nincsenek hézagok, ahol a meleg elszökhetne. Ráadásul a műanyag ablakok, ajtók esetén a vetemedés veszélye sem áll fenn.

2. Az épület külső szigetelése

Családi házak esetén az épület falain a hőveszteség akár 30 százalék is lehet. Ezek leszigetelésével jelentős javulást érhetünk el, mind a hőérzetünkben, mind a gázszámlában. Fontos azonban, hogy ha külső szigetelésre szánjuk el magunkat, akkor minőségi anyagokkal, és megfelelő vastagságban szigeteljünk. Anyagok tekintetében a kőzetgyapot és a polisztirol közül választhatunk, utóbbi a kedvező ára miatt sokkal népszerűbb. A szükséges vastagság előzetes felmérést és számítást igényel, hiszen több tényezőtől is függ, például a falazóanyagtól, a fal vastagságától, illetve hogy mekkora megtakarítást szeretnénk elérni. Ilyenkor nem érdemes a szigetelőanyag vastagságán spórolni, ugyanis néhány plusz centiméterrel jelentős változást érhetünk el. A beruházás összegét ugyan befolyásolja, de kisebb mértékben, mintha újra kellene szigetelni az egészet, mert nem elég vastag a szigetelőanyag a falakon.

2. Fűtéskorszerűsítés, kazáncsere

Télen otthonunk egyik legfontosabb eleme a fűtési rendszer, hiszen ez biztosítja a kellemes meleget és a melegvizet számunkra. Ezért is nagyon fontos, hogy korszerű készüléket használjunk, hiszen ha valamelyik része meghibásodik az nagy fejfájást tud okozni, mikor beköszönt a hideg idő. De vannak más okai is, amiért érdemes modern fűtési rendszerekre váltani: sokkal hatékonyabb, és nem utolsó sorban biztonságosabb az üzemeltetésük. Ha csak a kazánt akarjuk lecserélni, akkor bizonyos megkötések mellett egyszerűsített kazáncserére is lehetőségünk van. Ha azonban a fűtési rendszeren is változtatni szeretnénk (például a vezetékhálózatot bővítenénk), vagy kazánunkat egy nagyobb teljesítményűre cserélnénk, akkor ezek a fejlesztések már engedélykötelesek. Ehhez először meg kell terveztetni az új rendszert egy épületgépész tervezővel, majd engedélyeztetni a gázszolgáltatóval. A jóváhagyott terv alapján következhet a kivitelezés, amit helyszíni ellenőrzés követ. Ha mindent rendben találtak, akkor pedig üzembe helyezhető a rendszer. Elsőre talán bonyolultnak tűnik a folyamat, de hozzáértő szakemberekkel könnyebben kivitelezhető a kazáncsere és más fűtéskorszerűsítési munkálatok.

Megújuló energiák használata

A megújuló energia korunk Szent Grálja, hiszen alternatívát jelent a fogyatkozóban lévő és veszélyes fosszílis és nukleáris energiaforrásokra, ráadásul környezetbarát, biztonságos és gyakorlatilag kifogyhatatlan. Nézzük meg, hogy milyen alternatívák kínálkoznak, ha valaki ilyen módon szeretné korszerűsíteni a fűtési rendszerét! A legkézenfekvőbb megoldás a népszerű napkollektor vagy napelem felszerelése, amelyekkel a fűtés, vízmelegítés, illetve elektromos áram előállítása lehetséges. Ennél sokkal korlátozottabb a geotermikus energia felhasználási lehetősége, viszont az egyik legolcsóbb energiaforrás, amivel fűthetjük otthonainkat. A megújuló energiák egy másik fajtája valószínűleg mindenkinek ismerős: a tűzifa, a pellet, illetve fabrikett elégetése. Ezt összefoglaló néven szilárd biomasszának nevezik. Azért minősülnek megújuló energiának, mert nagyjából egy év alatt újratermelődik a felhasznált növényi anyag. Léteznek már kifejezetten az alternatív hőtermelőkhöz fejlesztett fűtő berendezések. A pellet kazánok jellemzője, hogy magas hatásfokkal és gazdaságosan üzemeltethetők.

Lehet ezt pénz nélkül is kivitelezni?

Akkor sem kell lemondanunk a korszerűsítésről, ha éppen nincsen erre fordítható pár millió forint a bankszámlánkon. Manapság az alacsony hitelkamatok ideális körülményeket jelentenek egy ilyen beruházáshoz. Több ezer hazai példa igazolja, hogy a komplex energetikai korszerűsítés megéri a befektetést: annyit megtakaríthat a havi költségeken, hogy a hitel törlesztőrészletét ki tudja majd fizetni belőle.

A beruházást természetesen minden esetben érdemes előzetes energetikai számítással alátámasztani. Ha elkészítteti az ingatlan zöldkártyáját, akkor nem csak azt tudja meg, hogy energetikai szempontból milyen állapotban van jelenleg az ingatlan, hanem korszerűsítési javaslatokat is tartalmaz. Ezen felül érdemes szakember tanácsát is kikérni a felújítás kapcsán, hiszen ő tud a legpontosabb információkkal szolgálni, illetve a számításokat elvégezni, vagy ellenőrizni.

Ha a kalkuláció alapján már tisztában vagyunk vele, hogy mekkora összegre lesz szükségünk, akkor nincs más hátra, mint a megfelelő pénzügyi megoldást megkeresni. A legjobb természetesen, ha a rendelkezésünkre áll ez az összeg egészében, vagy legalább részben, de ahogy írtuk hitelből is megvalósítható a felújítás. Nézzünk szét a piacon, ehhez számos kalkulátor is elérhető, de érdemes személyesen is tájékozódni a bankoknál. Ezen kívül megéri a pályázatokat is figyelni, mert az utóbbi években több támogatás is megjelent, ami kifejezetten a fűtéskorszerűsítés, illetve az energetikai fejlesztések finanszírozását segítette.