„Ma van a szülinapom!”

Minden évben újra eljönnek a várva várt ünnepek, a születésnap és a névnap. Ilyenkor a családon kívül gyermekünk barátai is szeretnék felköszönteni játszótársukat. Egy ünneplés alkalmából viszont sok dolgot kell átgondolnunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 28. gergő

Minden évben újra eljönnek a várva várt ünnepek, a születésnap,és a névnap. Ilyenkor a családon kívül a gyermekünk barátai is szeretnék felköszönteni játszótársukat. Egy ünneplés alkalmából viszont sok dolgot kell átgondolnunk.


Először is fontos, hogy megbeszéljük az ünnepelttel, hogyan is képzelte el a buliját. Kiket hívjon el, hány főből álljon a vendégsereg, hol szeretne ünnepelni, és milyen játékok, programok legyenek. Persze ilyenkor általában a Marson szeretnének dinókkal játszani, és egyéb lehetetlen dolgokat, de fontos, hogy úgy vezessük rá a mi ötletünkre, mintha az övé is az lenne. Természetesen lesznek különbségek, de igyekezzünk kompromisszumokat kötni. Mégiscsak őt fogjuk ünnepelni.

Miután az alap dolgok megbeszélésén túl vagyunk, érdemes az időpontot, és a helyszínt lefoglalni, ha nem otthon rendezzük a partit.

Egyeztessünk a legjobb barátok szüleivel is, hogy a legfontosabb emberek biztos ott tudjanak lenni. Fel kell készíteni gyermekünket arra, hogy lesznek akik nem tudnak eljönni. Az időpont kiválasztásakor jó, ha nem hosszúhétvégére, ünnepnapra, vagy szünetre tervezünk, mert akkor csökken az esélye annak, hogy mindenki ott tud lenni. Jó, ha már 4-5 héttel előtte elkezdjük a készületeket.

Néhány tipp a helyszín kiválasztásakor:

McDonald’s (Külön elkerített részt kap az ünneplő csoport, de nem lehet bevinni ételt, italt, csak az itt kaphatóak közül választhatunk. Tortát is lehet rendelni.)

Játszóházak (2-3 ezer forint/fő, de van, ahol csak pár órára szól a foglalás. Az árban általában benne van egy torta, fél liter üdítő, és valamilyen szendvics. Drága, és a közösséget sem nagyon kovácsolja, mivel mindenki arra megy amerre csak lát.)

Barlangászás (Ide már hat éves kortól lehet menni. Biztos, hogy nem egy szokványos születésnapi buli. Viszont ennek a különlegességnek ára is van. Felnőttnek 4000Ft, 14 éves kor alatt 3000Ft.)

Vadaspark (Ennek is megvan a varázsa, és még tanulni is lehet a különböző kalandok közben. A barlangászáshoz hasonlóan itt is mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni.)

– Otthon (Nem kell elmenni sehova, és talán ez a legolcsóbb is.)

Nem jó, ha túl sok a meghívott, fontos, hogy ne legyen klikkesedés, és az ünnepelt mindenkivel körülbelül egyformán tudjon foglalkozni (és persze mi is). Lesznek olyan gyerekek, akiket mi nem szívesen hívnánk meg, de ha nem nagyon problémás az illető, akkor próbáljuk meg félretenni előítéletünket, és lehet, hogy a zsúr végére kellemes élményben lesz részünk.

Miután mindent átgondoltunk, jöhetnek a meghívók. Ezeket érdemes úgy odaadni a kiválasztottaknak, hogy a többiek ne lássák. Mivel mindenkit meghívni nem lehet, így a sértődéseket sem lehet elkerülni, de így legalább megpróbálhatjuk megelőzni. A meghívókat körülbelül egy hónappal előbb adjuk át. Kérjünk meg mindenkit, hogy jelezzenek vissza, számíthatunk e rájuk, így a pontos létszámot is körülbelülre megtudhatjuk. Ha túl kevesen jönnének el, még pótlólag hívhatunk új embereket, vagy változtathatunk az időponton.

A nagy nap előtt, ha nem saját magunk készítjük el a süteményeket, tortát, mindenképp időben rendeljük meg ezeket, nehogy lecsússzunk róla, a cukrászdában lévő sok megrendelés miatt.

Szóljunk a szomszédoknak is, hogy a délután lehet, hogy kicsit hangosabb lesz a szokásosnál, mivel vendégek érkeznek. Biztos nem fognak haragudni ezért!

Ha van kert, és az idő is jó, könnyebben le lehet kötni a gyerekeket, de egy kisebb lakásban is jól el lehet játszani. Ilyenkor jönnek csak igazán jól a társasjátékok! Mi is találhatunk ki játékokat, sőt, ezek valószínűleg izgalmasabbak is lesznek a gyerekeknek, mert még ők is akkor tanulják meg azokat.

Dekorációnak kellenek lufik, színes tányérok és poharak, amire fontos előre ráírni a vendégek nevét, így elkerülhetjük a „bele ittál a poharamba!” vitákat. Lényeges az ülésrend elrendezése is. 

Könnyen és gyorsan elkészíthető fogásokat csináljunk, ezzel magunkat se fárasztjuk még jobban. Kevés gyerek is sokat tud enni, így tuti, hogy hamar el fog fogyni akármit is készítünk.

Ha lehetőség van rá a szülőket is ott marasztalhatjuk egy kis időre, így ők is látják, hogy jó helyre hozták csemetéjüket, és így egy jó alkalmat is kapunk, hogy ne csak az iskola/óvoda környékén ismerjük meg a másikat. Ha meghívottnak van kistestvére, akkor őket is elhívhatjuk, és így akár egy szabad délutánt is tudunk adni a többi szülőnek.

Távozáskor egy kis ajándékot is adhatunk a meghívottaknak, így még jobban szívükbe zárják a zsúrt, és gyermekünket is. Elég egy-egy apróság, annak is örülni fognak. Ezzel kapnak egy emléket, ami még tovább tartja bennük a jó élményeket.