Még nem késő nekiállni! Gyerekkel készíthető ajándékok

Szűk egy hetünk van karácsonyig. Ez az időszak már a hangolódásé, s mi sem lehet jobb erre a célra, mint a gyerekekkel közösen kézzel elkészített ajándékok? Tegyünk fel egy kellemes karácsonyi lemezt és hajrá!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ajándék
2017. december 18. Czefernek Léna

Dióbél királykisasszony

Talán sokan emlékeznek még Dióbél királykisasszony meséjére, akit a mesélő saját maga készített egy válogatós, csudálatos babagyűjteménnyel rendelkező kislánynak. Nos, ha a Youtube-on megkerestük a történetet Domján Edit varázslatos előadásában, nincs más dolgunk, mint követni a mesebeli leírást, amely részletesen elmondja, hogyan készül ez a csöppnyi baba. Mi egy kicsit változtattunk az eredeti babához képest. Szükségünk lesz az átlagosnál kicsit nagyobb dióhéjra, fából készült natúr gyöngyre, színes anyagokra, ragasztóra és vattára. Ha akarjuk, az elkészült babát díszíthetjük tortaalátétből levágott csipkével. Jászolba, ajándéknak, ajándékkísérőnek se egy szép szalaggal rögzítve karácsonyfadísznek is kiváló.

Só-liszt gyurma

 

A világ legegyszerűbb alapanyagából is válhat nagyszerű ajándék, nem mellesleg a gyerekek is remekül fognak szórakozni. Aki még sosem próbált meg óvodás korú gyermekeket ezzel a varázslattal lekötni, az most feltétlenül tegye meg! Garantáltan bele fognak bolondulni a formázásba! Nincs más dolgunk, mint kiválasztani egy nekünk szimpatikus receptet (mi 20 dkg liszt, 20 dkg só, 125 ml víz és 2 ek. olaj felhasználásával dolgoztunk) és már kezdődhet is a móka! Vállalkozó kedvűek bevethetnek némi ételfestéket, ám a kisebb gyermekek szüleinek inkább ajánljuk a hagyományos, utánfestős módszert a konyha színvilágának megőrzése érdekében. Díszíthetjük gyöngyökkel, színes szalagokkal. Készíthetünk szobadíszt, ajándékkísérőt, névjegykártyát és karácsonyfadíszt is belőle.

 

Porcelángyurma

Haladók kipróbálhatják a porcelángyurmát is, ezekből gyönyörű, hófehér díszeket készíthetünk. Ha belefogunk, a kisütésnél legyünk óvatosak, hogy megmaradjon a hófehér szín is. Íme a recept:

  • 1 csésze kukoricakeményítő
  • 2 csésze szódabikarbóna
  • 1 és 1/4 csésze víz

Ezeket az összetevőket csomómentesen elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett sűrűsödésig főzzük. Ha készen van, akkor nedves ruhával betakarva várjuk meg amíg kihűl és már formázható is! Mi betűnyomdával dolgoztunk, és csillámport használtunk a feliratok elkészítéséhez, de ha van szép sütinyomdánk, azzal is lehet mintákat nyomni az elkészült díszekre.

Képeslap

Az internet térhódításával szegény képeslapok ideje is leáldozóban, pedig igazán nagyszerű ajándék válhat belőle, és valódi meglepetés, főleg az idősebb korosztály számára. Ha a képeslap kézzel készített, az már csak hab a tortán! Szerezzünk be színes lapokat! Használhatunk papírcsíkokat és gyöngyöt a díszítéshez, vagy kiszórhatjuk ezüst színű dekorporral az angyalunkat vagy a karácsonyfamintát. Ezt még a legkisebbekkel is meg tudjuk tenni! Ha úgy adódik, hogy már nem tudjuk eljuttatni a címzettnek, akkor se csüggedjünk, csempésszük be a postaládájába, mikor meglátogatjuk, vagy használjuk ajándékkísérőnek!

Mézeskalács

Örök klasszikus, ám mégis megunhatatlan karácsonyi kellék a mézeskalács. Nálunk a család minden tagja szereti, és mivel csak mi sütjük meg évről évre, már hetekkel ezelőtt aggódva érdeklődnek az érintettek, idén is készül-e a csemegéből. Ezért aztán soha nem kérdés, hogy az ajándékok között is szerepel majd. Volt olyan év, amikor az ajándékkísérő is egy-egy névvel ellátott angyalka volt. Mivel kissé időigényes elfoglaltság, csak akkor vágjunk bele, ha biztosak vagyunk benne, hogy rá tudunk szánni egy egész délutánt. A díszítést, amely a legfiatalabb korosztály számára a legélvezetesebb, számos módon kivitelezhetjük: szúrhatunk magvakat, aszalványokat a nyers tésztába, de megkenhetjük a már elkészült mézeskalácsokat olvasztott csokival vagy porcukorral kikevert tojásfehérjével is. Innentől kezdve már csak a képzeletünk, és persze a kamra tartalma szab határt annak, milyen gyöngyöket, díszeket szeretnénk tenni a sütemények tetejére.

 

 

 

Diófestés

Számtalan módon elkészíthetjük és felhasználhatjuk a színesre festett diókat. Lehet belőle karácsonyfadísz, de akár készülhet gyertyatartó is az alábbi módon. Egyre vigyázzunk: gyermekünk garantáltan nyakig festékes lesz, úgyhogy csak olyan ruhában álljunk neki a hadműveletnek, amit nem sajnálunk.

Hógömb helyett

Apróságnak tűnik, mégis nagyon kedves ajándék lehet egy befőttesüvegbe valamilyen apró csendéletet varázsolni. Hungarocell, parafa a legjobb barátunk ilyenkor, azt már mi döntjük el, hogy apró műfenyőt vagy egy Mikulást teszünk a belsejébe. Üvegfestékkel is dolgozhatunk, nekünk az most nem volt otthon. Ha szeretnénk az élményt tökéletessé tenni, induljunk el egyik délután tobozgyűjtésre, és a téli sétából hazaérve álljunk neki a feladatnak. Igazi adventi elfoglaltság!