Meglepjük a nagyikat!

Néhány tipp kreatív vagy kevésbé kreatív, alkotókész vagy épp időhiányos anyukának, hogyan dobhatnak fel vagy éppen alkothatnak meg egy ajándékot, hogy a nagyik garantáltan odalegyenek a kisunokától.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 13. szabo.daniel

Néhány tipp kreatív vagy kevésbé kreatív, alkotókész vagy épp időhiányos anyukának, hogyan dobhatnak fel vagy éppen alkothatnak meg egy ajándékot, hogy a nagyik garantáltan odalegyenek a kisunokától.


A feladat, akármit kezdünk is a home-made ajándékokkal, alapvetően mindig hálás, mert alapértelmezetten a nagyik szeretik az unokáikat és ezért örülnek minden szösszenetnek, amihez közük lehet. Az alábbiakban néhány könnyen megvalósítható ajándékötletet lebbentünk fel, melyhez nem kell más, csak egy gyerek és egy koordináló felnőtt!

Falevelek

Ősszel csoáds falevelek hullanak szó szerint az ölünkbe, mint ingyenes kreatív alapanyag. Keressünk szív alakút, vagy rakjunk ki ragasztó segítségével több kisebből egy szív alakot valamilyen szép kartonra, ami egy képeslap alapja lehet. A gyerek élvezni fogja a levélgyűjtést, megtanulhatja a préselést, és gyakorolhatja a ragasztást – ha néhány levél el is törtik ragasztás közben, garantáltan akad másik a begyűjtött lombok között!

Tenyér- és talpnyomat

Bizonyos stációkban (pl. első szülinapok, vagy még kisebbeknél: hónapfordulók esetében) javasolt „rögzíteni” a gyerek méreteit. Erre remek megoldás a bőrbarát festékkel megoldható testnyomda, egyzserűen csak egy vatta segítségével be kell fetékezni a kicsi kezét és lábát, majd egy szép lapra nyomni azokat. Minél kisebb, annál nehezebb ugyan a feladat, de megéri a fáradságot, mert a végeredmény személyes és megható. Tehetjük képkeretbe, vagy ragaszthatjuk a fotóalbumba a gyerek fotói mellé. Dátumot ne felejtsünk el ráírni!

Tenyér és talp 3D

Az iménti megfontolából önthetünk gipsznyomatot is a kicsi végtagjaiból. Ehhez nyomjuk sima só-liszt, vagy akármilyen puha gyurmába a kezecskét és a talpat, ebbe lehet a gipsz és víz keverékét tölteni. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy jó állagú keveréket készítettünk a gipszből, csöppentsünk egy darabot egy sima felületre és pl. hajszárítóval szárítsuk meg. Ha kemény pötty lesz belőle, a formánk ha lassan is, de ki fog rendesen száradni. Megintcsak ne felejtsük a dátumot!

Virágzó kezecskék

A tenyér vagy a talp lenyomata olyan, mint egy virág kelyhe. Összezárt ujjaknál kis kiegészítéssel harangvirágot vagy tulipánt alkothatunk üdvözlőkártyára, képeslapra, ajándékcsomagolásra. A kiegészítő zöldeket (a virág szára és levele) ragaszthatjuk fűből és valódi levelekből, de egyszerűen oda is festhetjük ecsettel.

További praktikus és szép nyomdák

Ne féljünk a nem ujjfestékektől sem, ha nem marad sokáig a bőrön, a folyékony textilfestékek is használhatók nyomdázáshoz. Megható és személyes egy pl. terítő, amin a kisunoka kéznyomai vannak valamilyen szabályos mintázatban elrendezve. Akár „csalhatunk” is e téren: ha gipszlenyomatot készítünk a gyerek kezéről, elég azzal nyomdázni, és nem kell miatta „beáldozni” a gyereket. A festéket mindenesetre minimális időn belül távolítsuk el a gyerek bőréről, bár tapasztalat szerint csak az érzékeny bőrűeknél okozhat enyhébb kipirosodást.