Mitől lesz ütős a lakás Szilveszterkor?

Virsli biztos, hogy kell, szerpentin és konfetti sem árt, és a duda sem maradhat el. Mitől lesz azonban még ütősebb a szilveszteri lakás?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 29. szabo.daniel

Virsli biztos, hogy kell, szerpentin és konfetti sem árt, és a duda sem maradhat el. Mitől lesz azonban még ütősebb a szilveszteri lakás?


Nem kell szerencsére idén sem vagyonokat költenünk a lakásdíszítésre, ha a szilveszterre gondolunk. Főleg, mert ez az ünnep – pl. a Karácsonnyal ellentétben – nem arról szól, hogy mostantól hetekig így kell díszelegnie a lakásnak. A tartósság helyett most az egyszer használatos papír- és műanyagcsodák lelőhelyeit és persze mibenlétét soroljuk fel.

Mindig van lejjebb

Az igazán ütős party-dísz bohó és hebehurgya. Színes, kavalkádos, hömpölygő. Minden bolt felkészült arra, hogy a szilveszter közeledtével kihelyezze az alapvető kellékeket a kasszák közelébe: konfettit, szerpentint, dudákat, maszkokat, de az igazán körültekintő vásárló nem dől be ezeknek. Biztosra (a „leg”-ek tekintetében biztosra) akkor mehetünk, ha alászállunk a föld alá – irány az aluljáró! Ahol nagyobb a forgalom, ott a legbiztosabb a siker: a hideg elől menekülő, és a – sokak által a razziák dacára semmibe vett – területi engedélyek tekintetében legelérhetőbb, metróvonalhoz vagy egyéb forgalmasabb tömegközlekedési gócokhoz köthető aluljárókban jobbnál-jobb kiegészítőket vehetünk: fejdíszeket, szórható anyagokat, dudákat, spray-ket és egyéb dekorelemeket.

Létezik-e okötudat az év utolsó napján?

Ha valaki nem örül a szilveszteri dekorláznak, az a Greenpeace, és abba tényleg nehéz belekötni, hogy ilyenkor valóban rengeteg szemét keletkezik. Aki környezettudatos duhajkodást tervez, vegye elő a legvadabb színű textileket és azzal díszítse fel a lakást. Invesztáljon „törhetetlen”, mégis az eldobható, egyszer használatos műanyag étkészletek helyett vastagabb falú – és amúgy dekoratívabb – műanyag poharakba és tányérokba, és ne féljen egy kis pluszmunkától, már amit a másnapi mosogatás jelent. Emellett a szilveszteri színkavalkád feléleszthető a most szezonális citrusokkal, azoknak a lakás különféle pontjain elhelyezésével: pl. egy tál felvágott citrom és narancs nemcsak szép és dekoratív, de a koktélokba is felhasználható, emésztés-elősegítő hatása miatt pedig a másnaposság elkerülésében is szerepet játszhat, ha ilyesmiket nassol az ember lépten-nyomon.

Azért az egyszerűség az úr

A főszerep persze ettől még mindig a papíré lesz, ami még mindig a legkörnyezetbarátabb, mert legalább elbomlik idővel. A nagyobb áruházakban lehet kapni papír terítőket, amik e megszólalásig hasonlítanak akár a damasztra is, mégsem kap az ember szívbajt, ha borfoltos lesz. A világosabb árnyalatok előnye, hogy közösségépítő célzattal némi filctollal feldobható a hangulat: mindenki írhat, rajzolhat, üzenhet rajta.

Fontos dekorációk

A falakat és a féltettebb bútorokat, amik nem élnék túl a pezsgős leöntést (pl. a hangfal membránja) mindenképp óvni kell valamilyen „dekorációval”: a hangfalra kerüljön – természetesen a tetejére, ahol potenciálisan és elkerülhetetlenül poharak fognak állni – egy nedvszívó rongy, és ezt borítsuk be valamilyen szép kendővel, így ha borul a lé, lesz, mi felszívja, mielőtt a kényes helyekre folyik.

Más mód is van a védekezésre: ha valahova nem szeretnénk, hogy ital ömöljön, oda tegyünk eleve valamit, ami miatt nem férne oda a pohár: egy tál száraz rágcsálnivalót például.

Mindenkinek színes, hangulatos óév-búcsúztatást és újév-köszöntést!