A muskátlinevelés 8 parancsolata

Alig akad olyan kert és erkély, amelyet nyáron ne díszítene muskátli. Ez a kedves növény ugyan sokat tűr, és a számára kedvezőtlen körülményeket is viszonylag jól viseli. Mégis akad néhány dolog, melyet érdemes betartanod a hosszan tartó, dús virágzás érdekében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

Mit kíván a muskátlid?

  1. Sok fényt

Fényigényes növény, jól viseli a tűző napot is.

Árnyékos vagy északi fekvésű ablakba helyezve a várt virágzás ezért elmarad. Hoz ugyan néhány virágot, de nem fog pazar látványt nyújtani. Ezekre a helyekre érdemes inkább félárnyék- vagy árnyékkedvelő balkonnövényeket választani.

  1. Rendszeres öntözést

A muskátli rendszeres vízellátást igényel, a nyári kánikulában ez napi egy vagy akár két öntözést is jelent.

Ha ezt valamilyen oknál fogva nem tudod teljesíteni, ültesd növényedet nagyobb edénybe és több földbe. A nagyobb földmennyiség nehezebben szárad ki, így csökkenthető az öntözés gyakorisága.

Leveleinek száradásával jelzi, ha túl kevés vizet kap.

Az öntözésre válaszd a kora reggeli vagy az esti órákat.


  1. Pangó víz elkerülését

Annak ellenére, hogy folyamatos öntözést igényel, a túl sok vizet nem jól tűri. Ezért sohase álljon a cserepében a víz.

  1. Elszáradt virágok és levelek eltávolítását

Az elszáradt növényrészeket rendszeresen vágd le, ezzel új hajtások fejlesztésére és őszig tartó virágzásra ösztönzöd muskátlidat.

  1. Tápoldatot

A nyári időszakban kedveskedj növényednek – muskátlik vagy virágzó balkonnövények számára készített – tápoldattal. Muskátlid a gondoskodást őszig tartó, bőséges virágzással fogja meghálálni.

  1. Megfelelő teleltetést

Ha közelegnek a tartós fagyok, a muskátlit fagymentes helyre kell szállítani. Csak így vészeli át a telet.

Mielőtt beviszed növényedet, vágd le róla az összes bimbót és virágot a virágszárral együtt.

A téli hónapok alatt elegendő havonta egyszer vagy kétszer meglocsolni. De többször nincs rá szükség, ebben az időszakban ugyanis pihen a növény.

  1. Átültetést és metszést

Az átteleltetett növény tavasszal vágyik már a friss, tápanyagban gazdag virágföldre. Ezt add meg neki minden évben, hogy legyen energiája újra virágba borítani az ablakpárkányodat vagy az erkélyedet.

Átültetés után csak óvatosan locsold, mert a túl sok víz gyökereinek rohadását okozhatja.

A jó minőségű, friss virágföld rengeteg tápanyagot tartalmaz, amely a növénynek biztosan elegendő egy-két hónapig. Ez idő alatt nincs szüksége tápoldatra.

Ne feledkezz meg a tavaszi metszésről sem. A tövétől 10-15 centiméterre vágd vissza ágait, és távolíts el róluk minden elszáradt, megsárgult részt.

  1. Kellő figyelmet

Télen-nyáron rendszeresen vizsgáld növényedet, hogy a felbukkanó betegségek vagy kártevők ellen időben megtehesd a kellő intézkedést.

Ha ezeket a lépéseket betartod, muskátlid sok évig gyönyörű dísz lesz az otthonodnak.