Ne dobd ki a fahamut! Rengeteg mindenre használhatod!
Még ma is sokan tüzelnek fával, ám a visszamaradt hamu aztán a kukában landol. Pedig a fahamu a régi időkben a háztartások megbecsült része volt, felhasználhatósága nagyon sokoldalú. Lássuk, mire jó?
A fahamu sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, erősen lúgos kémhatású. Az akácfa és a kukoricaszár lúgja a legerősebb, de a bükkfa is jobb ebben, mint a gyümölcsfák. Figyelem: a szén hamuját ne használjuk!
Mit is kezdjünk a fahamuval?
- Mosólúgot készíthetünk belőle
- Porcelánokat, evőeszközöket varázsolhatunk csillogóvá vele
- Nagyszerű szagtalanító
- Taszítja a ruhamolyt
- Bio-növénytápszerként használhatjuk
- Távol tartja az egeret, csótányt
- Remek komposztadalék
További javaslatokért és receptekért kattints IDE!