Nem mindegy, mit kensz a hajadra!

Energiatakarékosan élsz? Szelektíven gyűjtöd a szemetet és újabban a mosást is környezetbarát szerekkel intézed? Akkor nézzünk kicsit szét a fürdőszobaszekrényedben, mert az sem mindegy ám, mi mindent kensz magadra!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 24. czefernek.lena

Energiatakarékosan élsz? Szelektíven gyűjtöd a szemetet és újabban a mosást is környezetbarát szerekkel intézed? Akkor nézzünk kicsit szét a fürdőszobaszekrényedben, mert az sem mindegy ám, mi mindent kensz magadra!


Átolvastad már valaha azoknak a szereknek az összetevőit, amiket magadra kensz, vagy amivel a hajadat/bőrödet/fogadat mosod? Az átlag fogyasztó mindezt nem teszi meg. Azt már régóta tudjuk, hogy az élelmiszerek csomagolását nem árt végigböngészni, hiszen nem mindegy mennyi mesterséges tartósítószert, adalékanyagot, E-t és ízfokozót juttatunk a szervezetünkbe, de a tudatos vásárlás egyelőre körülbelül a bendőnkig terjed.

Pedig a kozmetikumokban alkalmazott szerek sem mind ártatlanok ám! Fontos tudni, hogy bár ezeket az anyagokat nem esszük meg, a bőrön keresztül mégis bejutnak szervezetünkbe egyes összetevők. Mit tehet akkor az egyszeri anyuka, aki szeretné elkerülni családja ilyetén való mérgezését? Érdemes a legveszélyesebb anyagokat kitiltani a fürdőszobánkból, és valamilyen természetes megfelelővel helyettesíteni.

A natúrkozmetikumok piaca szerencsére lassan szinte végtelenné válik, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy nem mindannyiunk bőre bírja ezeket az – állatokon nem tesztelt – készítményeket. Ezért aztán érdemes kisebb kiszereléssel kísérletezni, nehogy kukában landoljon a méregdrága sampon/balzsam vagy éppen tusfürdő a delikvens viszketése/hajhullása miatt. Különösen érzékeny bőrűek esetében kapható a patikában úgynevezett gyógyszertári tusfürdő, testápoló, amelyet jó szívvel ajánlunk mindenki számára, még ha nem is oly kellemes állaggal és illattal is rendelkeznek ezek a termékek.

A vállalkozó kedvűek pedig magunk is készíthetnek otthon kozmetikumokat, amelyek összetevőit immáron megbízható forrásból válogathatjuk össze. Kezdőknek a szappangyártással érdemes először próbálkozniuk, a haladóbbak akár házilag készült tusfürdőt vagy testápolót is gyárthatnak. Akik pedig csak szimplán szeretnének kicsit tudatosabban tenni családjuk egészségéért, azoknak álljon itt egy felsorolás – a teljesség igénye nélkül – a kerülendő kozmetikum-összetevőkről.

· Sodium Lauryl Sulfate/ Sodium Laureth Sulfate (SLS)/(SLES) vagyAmmonium Lauryl Sulfate/ Ammonium Laueth Sulfate (ALS)/(ALES) (ez a négy szulfát rákkeltő, bőrizgató, nyálkahártya károsító hatásán túl leoldja a bőr legfelső védelmi rétegét, további problémát okozva ezzel immunrendszerünknek)

· 1,4- Dioxane (rákkeltő anyag, amely a feldolgozás során keletkezik így a gyártó nem köteles feltüntetni az összetevők listáján)

· DEA, TEA, MEA (diethanolamin/monoethanolamin/triethanolamin) ezek az összetevők szintén toxikus hatásúak, ráadásul egy olyan anyag felszívódását is gátolják, ami nagyon fontos a kismamák számára

· Quaternium-15 (toxikus tartósítószer)

· DMDM hydration (mesterséges tartósító, amely mellrákot és bőrirritációt okozhat)

· Polyethylene glycol (PEG) (sok más termékben mint oldószer vagy felületkezelő anyag szerepel!)

· Coal tar (illatosító, amely karcinogén)

· Propylene glycol (vízmegkötő anyag, mely ugyan alacsony toxikus hatással rendelkezik, de allergizálhat)

· EDTA (fémsók megkötésére használják, orálisanreprodukciós és fejlődési rendellenességeket okoz, lebomlási folyamata miatt környezetszennyező)

· Parabének (tartósítószerként alkalmazott anyagok, amelyek rákkeltő hatásuk mellett okozhatják az izomtömeg csökkenését, valamint extra zsírlerakódást).