Őszi munka a kertben – segíthet a gyerek!

A szeptember beköszöntével nemcsak az ősz, hanem a télre való felkészülés ideje is elérkezett. A reggeli fagyok beállta előtt időben érdemes elkezdeni a felkészülést a télre. A kert rendbetétele nem könnyű feladat, azonban játékos felvezetővel bevonhatjuk a gyerekeket is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 20. czefernek.lena

A szeptember beköszöntével nemcsak az ősz, hanem a télre való felkészülés ideje is elérkezett. A reggeli fagyok beállta előtt időben érdemes elkezdeni a felkészülést a télre. A kert rendbetétele nem könnyű feladat, azonban játékos felvezetővel bevonhatjuk a gyerekeket is.


Egy felmérés eredménye szerint a gyerekek szívesebben fognak zöldséget-gyümölcsöt enni, ha foglalkozások, és közös kertészkedés során szerettetik meg velük. Az ősz pedig az ültetés évszaka: a fák és cserjék mellett ilyenkor kell a földbe helyezni a hagymás növényeket is. A tavasz első napsugarai majd ezeket az elültetett hagymákat csalogatják elő a földből, így már a lehető legkorábban gyönyörű tulipánokban, nárciszokban gyönyörködhetünk a kertünkben.  Az ültetés egyik elengedhetetlen kelléke az ásó. Az előmunkálatokban, és kisebb gödrök kiásásában a picik akár saját szerszámaikkal is részt vehetnek.

Játék a levéllel

Amennyiben jövőre zöld és egyenletesen dús gyepre vágyunk, akkor nincs mese, össze kell takarítani a lehulló leveleket. Az egyik megoldás a fűnyírót a megfelelő fokozatra állítjuk és így nagyon- nagyon mini darabokra vágja a leveleket, amik csak táplálják a talajt. Aki nem rendelkezik ilyen szerszámmal akár egy könnyed játékot is kitalálhat a gyerekek számára, például, ki gyűjti a legtöbb levelet. És akkor már nincs is más dolgunk, csak kis kosarakkal, esetleg lombseprűvel teret engedni a gyermeki energiának. Ha valahova új füvet szeretnénk vetni, arra is jó az ősz. Mert így talán az öntözéssel sem kell bíbelődni.

Zöldségek betakarítása a legnagyobb falat. Felszedésük, és feldolgozásuk munkaigényes. Amennyiben a zöldségeskert rendszeres öntözésben és tápanyag pótlásban részesül, akkor ideje abbahagyni ezt annak érdekében, hogy a növények tárolási állóképességét fokozzuk. Az öntözés, és nitrogén tápelem a sejteket állandó növekedésre sarkallja, a növekedés nem áll le, a sejtek nagyok lesznek, faluk gyenge, víztartalmuk magas, ezáltal nehezebben tudnak ellenállni a tárolási károsítóknak. Kettő-háromhetes szünet alatt a tárolás szempontjából kedvezőtlen folyamatok megfordulnak, a növény felkészül a tárolásra.

Veszélyes szerszámok

A gyümölcsfák szakszerű metszése a következő évi termés elengedhetetlen feltétele. Itt semmiképpen ne adjunk teret a piciknek, ez elsősorban férfi munka. Fontos szempont ugyanakkor, hogy a sövények, a tuják ugyanúgy igénylik a metszést, mellyel megakadályozhatjuk, hogy télen a hó alatt letörjenek, károsodjanak. A rózsák metszése is őszi feladat. Vigyázzunk, a szerszámokkal vagy vegyszerekkel soha se hagyjuk egyedül a gyerekeket!

Készüljünk fel a hidegre: a kint telelő kisméretű vagyérzékeny növényeket védjük meg a fagyoktól. Tekerhetünk köréjük zsákvászon anyagot, vagy takarhatjuk a tövüket szénával, szalmával esetleg nagy fenyőágakkal.