Őszi munkák, gyermekkézzel is! Praktikus ötletek az egész családnak!

A tavaszi kertet ősszel kell előkészíteni. Dr. Zatykó Lajos, paprikanemesítővel és kertészmérnökkel az őszi munkákról beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. október 14. Vajda Boglárka

Családháló: Így október közepén milyen teendőink vannak a kertben? Hogyan készüljünk fel a fagyra, a télre?

Zatykó Lajos: A legfontosabb dolog a kertben ilyenkor, hogy minden olyan munkát végezzünk el a kertben, ami majd lehetővé teszi, hogy előkészítsük az őszi talajmunkát. tavasszal palántázás, vetés következik. Nagyon fontos, hogy ilyenkor takarítsuk be azokat a növényeket, amik még a kertben vannak. Az utolsó pillanatban a fagy előtt még el kell végeznünk a talajmunkát, azt megelőzően ki kell juttatnunk azokat a trágyákat, amiknek idő kell ahhoz, hogy feltáruljanak, a szerves trágyákat. A komposztot nem, mert abban már nem sok szerves anyag van. A műtrágyák közül, aki műtrágyázni szokott,a nitrogén-foszfor jó. Ez lassan bomló tápanyagféle. ezt is ősszel szoktuk a földbe juttatni.

Amikor kiszórtuk – a gombatrágyát például- utána lehet beásni, vagy talajmarózni. Illetve akinek több hektárja van, az őszi, mély szántást elvégezni.

CSH: Melyek azok a növények, amelyeket betakaríthatunk?

ZL: Ilyenkor már le kell szednünk a paradicsomot, a paprikát – már ha a poloskák hagytak belőle nekünk valamit – le kell szedni, ha valaki száraz babot termel például. gyakorlatilag nehéz is felsorolni, hiszen mindent le kell most már szedni.

Azért kell sietni a leszedéssel, mert hamar bejöhet egy fagy, amikor lefagy a talaj, és akkor már nem tudjuk elvégezni az őszi talajmunkát. Különösen, hogy nemcsak a talajmunkáról van szó, hanem mint említettem a tápanyagféléket is ki kell juttatni.

Azért nagyon fontos az őszi talajmunka, mert egyrészt azok a növénymaradványok, amiket beforgatunk a talajba az ásással, talajmarózással, azoknak még van idejük elbomlani tavaszig, és nem tavasszal kezdenek elbomlani. Egy frissen beásott szerves anyagnál azok a baktériumok, amelyek bontják a szerves anyagot, azok rengeteg nitrogén tápanyagot vonnak el a talajból, és annak ellenére, hogy a szerves anyag jó ha bekerül a talajba, mégis éhezni fognak a növényeink, mert a nitrogént felhasználják ezek a mikroorganizmusok.

CSH: Érdemes ebben az időszakban növényeket ültetni?

ZL: Igen, sokféle növényt lehet. Fákat, bokrokat, amikor a lomb lehullott róluk, akkor lehet. Akkor is kezdik árulni a faiskolák.

Nagyon sokan ültetnek krókuszokat, ez egy nagyon kedves növény, a gyerekeket is bele lehet vonni az ültetésbe. ezek nagyon korán tavasszal, a hó eltűnését követően megjelennek

Ezt gyepbe lehet ültetni. Ennél arra kell vigyázni, ha fűbe ültettük őket, vagy más hagymás növényeket, akkor az első egy-két fűnyírásnál ki kell hagyni azokat a területeket, mert a krókusznak például nemcsak a virágzását kell megvárni, hanem azt is, hogy a levele visszahúzódjon. Mert ha levágjuk a levelét, kimerül a hagyma. Akkor következő évben már nem virágzik.

Van egy nagyon jó módszer, ha egy szélesebb falvésővel és kalapáccsal egy lyukat fúr, és abba egy kis komposztot tesz, majd rá a hagymát és a tetejére is egy komposztot, jól rátapos, akkor egy krokkusz elültetése negyed percet vesz igénybe, és akkor százával lehet ültetni. Ez tavasszal nagyon szép tud lenni.

CSH:  Öntözni kell ősszel?

ZL: Ilyenkor a kiültetett növényeket nem kell öntözni. Balkonládás virágok, az más eset. Ott természetesen kell. Az ültetésnél kell öntözni, akármilyen nedves is a talaj, akkor is be kell iszapolni a növény körül a talajt, a földet, hogy a gyökerek ne a levegőben álljanak, hanem hozzá mossuk a talajrészeket a gyökerekhez. Utána a talaj feletti részt egy földkupaccal be kell borítani egyrészt azért, hogy ne száradjanak ki ezek a növények, másrészt a fagy ellen védi a föld a növényt.

CSH: Érdemes permetezni ebben az időszakban?

ZL: Igen mindenképpen. A lemosó permetezéseknek az a jelentősége, hogy ott nagyobb mennyiségű szerrel tudunk öntözni, és akkor van egy őszi lemosó permetezés, és egy tavaszi lemosó, ilyenkor azért lehet nagyobb mennyiségű lével permetezni, mert nincs lombfelület, ami károsodna nagyobb mennyiségű permetszertől, viszont a növényeken, a kéregrésekbe, és egyéb helyeken megbúvó kórokozók, kártevők ilyen módon eltávolíthatók. A lemosó permetlének még egy nagy előnye van, a bio termelésben is használhatók.