Otthonosan, télen I. – Dekoratív szemeteink

A virágok és egyéb vágott növények a lakásunk díszei lehetnek, akkor is, ha nem várunk vendéget. A téli depresszió leküzdésében fontos szerepet játszó „élő dolgok”, ha körülvehetnek minket, valóban érezhetően átformálják a hangulatunkat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 21. szabo.daniel

A virágok és egyéb vágott növények a lakásunk díszei lehetnek, akkor is, ha nem várunk vendéget. A téli depresszió leküzdésében fontos szerepet játszó „élő dolgok”, ha körülvehetnek minket, valóban érezhetően átformálják a hangulatunkat.


Ha azt gondoljuk, hogy ez drága mulatság, tévedünk: pár szál virág nem kerül többe, mint egy heti kávéadagunk (hogy a cigarettamércét ne is említsük…) és az érdemi maradék, a „tálalás” maga néhány otthoni (és talán már kidobásra ítélt) tárggyal oldható meg a legjobban. Lássuk, melyek a legdekoratívabb szemeteink.

1.    Villanykörte-recycling


 

Egy kis hobbi-barkácsösztön és a megskalpolt, akár egyszínű zsinórral felaggatott villanykörtéink új fényben fognak ragyogni: fordítsuk lefelé a körtét, vágjuk le a becsavarós fémtalp felét (hogy a fém még összefogja az üveget), távolítsuk el az izzószálat, és máris kész a különleges alakú gömböcváza. A fém részre hurkolt zsinórral bárhová felaggathatók.

2.    Visszaválthatatlan üvegek


 

A legegyszerűbb váza ott van a kuka mellett: boros, sörös, olajos üvegek, amikről leáztatjuk a címkéket. Ezek az üvegek csoportokba rendezve a színükkel (tegyük az ablakokba!) és eltérő formájukkal feldobnak minden teret, és igazán attól lesznek élők, ha egy szál virág vagy akár örökzöld kerül beléjük. Ha mégis zavarna a sokszínűség, nyugodtan fessük be pl. akrillal.

3.    Gondold újra!

Vannak dolgok, amiket már nem tudunk felhasználni eredeti rendeltetésük szerint, de valahogy mégsem visz rá minket a lélek, hogy kidobjuk őket. Egy kis szemléletváltás után azonban nem is kell ilyenen gondolkodnunk. Mindegy, hogy egy csorba bögréről, egy cipőről, gumicsizmáról, repedt teáskannáról, elveszett fedelű bádogkannáról, vagy akármi másról van szó: egy vízhatlan betéttel (egy megfelelő méretű pohár vagy befőttesüveg) bármilyen használati tárgyból vázát varázsolhatunk.

4.    Ehető vázák


 

Vegyünk egy gyümölcsöt vagy zöldséget, ami elég nagy ahhoz, hogy kis lék legyen vájható bele. Télen kézenfekvő a tök, az alma, a citrusfélék: színesek, vidámak, gyönyörűek. Egy kis lyuk a tetejébe, esetleg egy kis szúróhab a lyukba, de anélkülis működik, majd jöhet a szál virág. Krizantémot ajánlunk: elég szikár növény, akár az asztalon felejtve is hetekig szép, hát még ha egy kis vizet is kap!

5.    Gyógyír a pucér falakhoz


 

A gyógyszeres üvegek kiürülve ugyanolyan dekoratívak, mint a kiürült egyéb üvegek, csak ezek picik, ezért pl. könnyedén felakaszthatók egy faágra, a csillárra, egy falisínre. Persze, ha nincs kedvünk furkálni, simán a kisasztalon vagy a telefon mellett is szépek.