Pihenni kell!

A nyári pihenés mindenkinek jár, a nagy melegben szervezetünk jelzéseket is küld, hogy szüksége van egy kis kikapcsolódásra. Személyenként változik, hogy kinek mit jelent a feltöltődés, aktív vagy passzív pihenés formájában tudja-e ismételten alkalmassá tenni szervezetét a munkavégzésre. Mindenki saját magáról tudja, hogy fesztiválon, túrázáson vagy tengerparton napozva tud regenerálódni, ehhez fontos az önismeret. Egy biztos: pihenni kell!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2018. június 22. Angyalok Konyhája

A gyerekeknek könnyebb dolguk van, hiszen tanmenetükbe bele van programozva a rendszeres pihenés. A dolgozó felnőttek azonban nehezebben tudják biztosítani maguknak, mivel gyakran a kevés szabadnapjukat is takarítással, a nagymama kerítésének festésével töltik.

Ha nincs pénzünk nyaralásra, akkor is igyekezzünk a pihenőnapokat a megszokottól eltérő környezetben tölteni, mivel ott a megszokott gondolatainkat pörgetjük a fejünkben. Nem attól fogjuk kipihentnek érezni magunkat, ha otthon 1 héten keresztül tv-t nézünk, hanem ha ki tudunk szakadni a mókuskerékből. A “mást csinálás” a lényege a pihenésnek, nem pedig a semmit tevés. Szinte mindegy, hogy egy tengerparti luxus hotel medencéjében lubickolunk vagy a vidéki rokonunk kertjében olvasgatunk, mindkét esetben eltávolodunk a hétköznapi nehézségektől. Távolabbról nézve pedig problémánk csak a teljes élet egy kis szelete lesz.

Ha mindenképpen otthon kell maradnunk, igyekezzünk olyan programokat szervezni, amikre régóta vágyunk és eddig nem volt rá lehetőségünk. Töltsünk minél több időt a szabadban, akár sportolással is, hiszen a zöld szín látványa nyugtatólag hat idegrendszerünkre. Ha minden nap kirándulunk egyet, közben megfigyeljük a természetet és csak szimplán befogadjuk az élményeket, ahelyett aggodalmaskodnánk, garantáltan jobb lesz a közérzetünk. Fontos tehát, hogy legyen ez az időszak más, mint a dolgos hétköznapok!

A családi nyaralás kiválasztásánál olyan helyszínt, programokat keressünk, amelyeket a gyerekek önfeledten tudnak élvezni, “szabadjára lehet őket engedni”, ők is létezhetnek picit a szokásos szabályok, napirend nélkül. A nyaralás ne legyen túl merev, túlszervezett, így kevesebb lesz a feszültségforrás. Egy közös kártyaparti az árnyékban nagyobb élmény lehet, mint egy óra egy gigantikus csúszdaparkban. Továbbá a közös nyaraláson túl lehetőleg töltsünk egy hétvégét párunkkal a gyerekek nélkül.

A szabadságot megelőző időszakban készüljünk fel a pihenésre. Lefekvés előtt igyunk egy csésze citromfű teát, fürdővizünkbe  vagy párologtatónkba cseppentsünk levendulás illóolajat. Kerüljük a stressznövelő élelmiszereket, adalékanyagokat, mint például a fehér lisztet, cukrot, alkoholt, csokoládét, kakaót és magas zsírtartalmú élelmiszereket.

A vakációról szeretjük azt gondolni, hogy azt követően majd valami új kezdődik. Ennek alapja az a remény, hogy gondjaink maguktól megoldódnak, ha kipihenjük magunkat. Sok esetben ezért vagyunk szomorúbbak nyaralásból hazatérve és ezért növekszik a válások száma augusztusban. A könnyű megoldás reménye elszáll. De az nem vitatható, hogy kipihent testtel és lélekkel könnyebben fogunk tudni szembenézni és harcolni a problémákkal. Eltávolodva új nézőpontból tekinthetünk rájuk, inspirálódhatunk, motiválódhatunk. De ha nem pihenéssel töltjük szabadságunkat, saját egészségünkkel visszaélve regenerálódásunkról mondunk le.