Praktikus lakberendezés a gyermekszobában

Egy időtlen gyermekszoba kialakítása nem olyan nehéz feladat és csak egyetlen tényezőnek kell megfelelnie: képes legyen a gyermekkel együtt fejlődni. Ezzel olyan csodálatos szobát adhatsz a gyermeknek, amit az évek hosszú sora alatt is rendben fog tartani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerekszoba
2018. november 30. Juhász Anita

Válassz klasszikus színpalettát és bútorokat!

A gyermekek érdeklődése egyik pillanatról a másikra megváltozik. Tegnap még egy bizonyos típusú játékért rajongott, másnap pedig már rá sem tudott nézni és egy teljesen eltérőt választ kedvencéül. Ebben a korban ez teljesen normális, éppen ezért nem érdemes élénk színekkel dominálni a gyermekszobát. Ragaszkodj két vagy három természetes árnyalathoz és ne hidd azt, hogy ezeket a színek unalmasak. A klasszikus megoldás egyáltalán nem üres színeket jelent, lásd meg benne a lehetőséget, hiszen segítségükkel érdekes variációkat lehet létrehozni, ráadásul ha idővel esetleg meg szeretnéd változtatni a szoba designját, a falak színével nem kell bajlódnod.

Semmiképpen ne vásárolj olyan nagyobb bútorokat, amiket idővel fizikailag és lelkileg is kinő a gyermek. Elsőre talán egy versenyautós vagy egy hercegnős kiságy nagyon jól hangzik, de hosszútávon nem egy kifizetődő befektetés. Az ilyen dekorációs bútorok általában szigorúan méretre szabottak, így a gyermek akár egy év alatt kinőheti, ráadásul mivel gyorsan változik az ízlése, könnyen unalmasnak vagy cikinek találhatja azokat, ami később akár komolyabb súrlódáshoz vezethet. Vásárolj helyette időtálló bútorokat. Példának okáért a modern designelemeknek köszönhetően már akadnak olyan ágyak, amelyek nagyobbá alakíthatóak, ha a szükség úgy kívánja.

A tudomány mai állása szerint a gyermekek sokkal könnyebben unatkoznak, mint a felnőttek, mivel az agyuk arra kötelezi őket, hogy gyorsan tanuljanak és viselkedési mintákat vegyenek fel. Ebből adódóan bármennyire is legyen érdekes az a szoba, a gyermek előbb vagy utóbb, de beleun. Éppen ezért nem érdemes rengeteg pénzt és időt belefektetni vagy extra elemekkel telezsúfolni a szobát. Főszínnek válassz semleges, klasszikus árnyalatokat, és csak a kiegészítő színek legyenek játékosak. Egy hűvös, szürke háttér remekül mutat egy intenzívebb pirossal, pihentető kékkel vagy zölddel. Fehér falak esetében egy pasztellszín, forrórózsaszín vagy lila jó megoldás lehet.

A szoba részei

Egy tervezés vagy egy felújítás során szinte mindig szobákban gondolkodunk és nem vesszük figyelembe, hogy még a szobák és bizonyos területekre oszthatók. Felejtsd el, hogy a szobára egy egészként tekints, helyette kezeld azt területenként. A gyermekszoba esetében ilyen az alvóterület, a tanulás, a játék, illetve ne feledkezz meg a holmik tárolásáról sem. Ha változtatni szeretnél a szobán, nem szükséges az egészet újratervezned, elég csak egy bizonyos területet módosítani és ennek köszönhetően elérheted azt, hogy szinte egy új helyiség alakuljon ki.

Ha ebben a felfogásban gondolkozol, a módosítások egyrészt nem lesznek annyira radikálisak, másrészt a pénztárcát is megkímélik. Nem beszélve arról, hogy a gyermek ízlésének változásait is ilyen módon egyszerűbb megvalósítani. Ha éppen azt a időszakát éli, ahol valamilyen mesefiguráért rajong, az ágyhuzatok, a párnak, a takarók vagy éppen a szőnyeg könnyen lecserélhető, míg a játékok a megfelelő tárolási részlegnek köszönhetően nem halmozódnak fel. De nem csupán a tipikus textúrák lehetnek lecserélhető elemek, hanem a lámpák és a poszterek megváltoztatásával egy teljesen más hangulat érhető el.

A tárolók újragondolásával nem csak extra helyet szabadíthatsz fel, de a design szempontjából is érdemes újragondolni azok alkalmazását. Nem feltétlenül a legjobb döntés megvásárolni néhány játékdobozt, hiszen ezek a legtöbb esetben sok helyet foglalnak el, nem olyan könnyű rendet tartani bennük, és még csak nem is néznek ki jól. Ha már meghatároztad, hol lesz a tárolóterület, keress többfunkciós bútorokat, hiszen a tárolandó holmik idővel változni fognak. Mindemellett arra is figyelni kell, hogy a gyermek könnyen elérje azokat, illetve ne feledkezz meg a tartósságról sem. Erre remek megoldást nyújthatnak a fonott kosarak, az elérhető magasságban lévő polcok, az ágyba integrált tárolóegységek vagy a beépített szekrények.

Átmeneti design a falakon

Az utóbbi időben nagyon elterjedt, hogy a gyermekszoba falaira jópofa, ideiglenes falmatricák kerüljenek. Ezek a lehető legkülönfélébb színekben és formákban kaphatóak és játékossá képesek varázsolni a klasszikus alapokra tervezett szobát. Válassz geometriai mintákat, állatokat, virágokat vagy bármit, ami a gyermeked kedvence éppen. Átmeneti jellegének köszönhetően könnyen leszedhető, így nem kell elkötelezni magad egy stílus irányába.

A gyermekszoba jellegéből adódóan egy olyan helyiség, ami folyamatos változásnak van kitéve, hiszen az évek során maga a gyermek is fejlődik. A súrlódások elkerülése és a kényelem érdekében egy olyan alaptulajdonságokkal rendelkező szobát érdemes berendezni, ami idővel könnyen módosítható. Egy ilyen környezetben a gyermek is boldogabb lesz, és könnyebben hajtja végre kötelezettségeit, legyen szó tanulásról vagy rendrakásról. A klasszikus, hagyományos színek és bútorok ezt lehetővé teszik, és neked már csak a részletek kitalálásával kell foglalkoznod, amik személyesség és hangulatossá teszik a helyiséget.