Praktikus tippek az olcsóbb fűtésszámláért!

Idehaza egy kemény tél esetén a fűtésszámla sok magyar háztartás költségvetésének komoly hányadát emészti fel. Léteznek azonban praktikák, melyekkel lejjebb tornázhatjuk az erre fordított összeget. Pontokba szedtünk a megváltó ötleteket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 28. bencze.aron

Idehaza egy kemény tél esetén a fűtésszámla sok magyar háztartás költségvetésének komoly hányadát emészti fel. Léteznek azonban praktikák, melyekkel lejjebb tornázhatjuk az erre fordított összeget. Pontokba szedtünk a megváltó ötleteket.


A fűtőtestek rendszeres szakemberrel történő ellenőriztetése és tisztíttatása sem maradhat el, hiszen nemcsak a balesetektől óvhat meg, de a fűtés hatásfokán is jócskán javíthat. A radiátor vagy konvektor mögé helyezett hőtükör pedig a hő visszaverésével nemcsak öt százalékos fűtésszámla-csökkenést, de jobb hőérzetet is eredményez. A fűtési szezon kezdetén azt is érdemes megvizsgálni, hogy a fűtőrendszerben nem gyűlt-e fel levegő, ez ugyanis szintén jelentősen ront a fűtés hatékonyságán.

A homlokzati szigetelés esetén például a vastagság minden 1cm-es növekedése 3-4% energia-megtakarítást eredményez. Egy épület hőveszteségének körülbelül 30%-a a falakon keresztül távozik. A tetőn további 25-30%, az ablakokon kb. 10-25%, a padlón és a födémen 10-15% és, ne feledkezzünk meg a kéményről sem. Ezért tehát a homlokzat mellett a többi elem burkolása és a nyílászárók cseréje is elengedhetetlen a tökéletes hő-megtartáshoz.

Már azzal is rengeteget spórolhatsz, ha lakásodban úgynevezett hő-, illetve hangszigetelő tapétát alkalmazol – egyes helyeken thermotapéta néven árulják a hasonló termékeket. Külsőleg semmiben sem különböznek egy átlagos tapétától, a könnyű felragaszthatóság érdekében mindkét oldalukat kartonlap borítja, középen azonban speciális réteg található, mely segít elnyelni, illetve visszaverni a hangot és a hőt. Az ilyen tapéták általában öt-hat milliméter vastagok, minek köszönhetően úgy oldják meg a takarékos fűtést, hogy közben nem vesznek el teret otthonodból. A hasonló tapéták felragasztásához nem kell glettelt felület, ugyanakkor speciálisan az ilyen termékekhez kapható ragasztóanyagra lesz szükséged.

Nemcsak magunkon, a házban is alkalmazható a réteges ”öltözködés“ elve: parketta vagy padlólap esetén érdemes a téli hónapokban szőnyegekkel borítani a padlót. Érdemes kipróbálni a műanyag ablakfóliákat, illetve szigetelő függönyöket, így kisebb lesz a huzat. Néhány óra ragasztgatás az ablakok és ajtók körül igazán megéri, hogy télen melegebb legyen az otthonod. Ugyanígy a vastagabb anyagú falvédő is jó szolgálatot tehet, főleg az északi falakon – megfogja a hideget, kanapék és ágyak mögé télen szinte kötelező feltenni a megfelelő hőérzet érdekében.

Feltehetőleg nem használod egész nap a ház minden szobáját, ráadásul minden ingatlanban rengeteg olyan folyosó és „üres tér” található, melyet ritkán használunk. Amennyiben becsukjuk a hálószobák ajtaját és vastag függönyöket akasztunk az ajtónyílásokba, sikerült elkülöníteni a huzatos folyosót és lépcsőt a fűtési rendszerről. Így a radiátornak valóban csak a szobát kell fűtenie, nem pedig a több tucat négyzetméternyi üres folyosót és lépcsőfeljárót. Szakértők szerint 20-22 fok meleg bőven elegendő, sőt a hálószobában ennél is hűvösebb lehet. Napközben pedig nyugodtan le lehet venni 15-17 fokra is a hőmérsékletet, amikor nem tartózkodik senki a lakásban.

Semmi értelme egész télen meleg hőmérsékletet fenntartani. Spóroljunk pár fokot és cserébe öltözzünk fel rétegesebben. Természetesen nem cél a fagyoskodás, de 18 fok és egy melegebb pulóver és vastagabb zokni kombináció hatékonynak bizonyulhat. Ráadásul éjjel, mikor már mindenki a meleg takaró alatt fekszik még lejjebb csavarhatjuk a hőmérsékletet. Ez pedig még egészséges is! Jó, ha tisztában vagy vele: minden egyes fokkal hat százalék fűtési költséget spórolsz, miközben meleg plédbe burkolózni és pulóvert felvenni nem nagy dolog.

A szellőztetésre is érdemes odafigyelni: napi kétszer öt perc intenzív szellőztetés többet ér, mint egy órákra résnyire nyitott ablak, melyen folyamatosan szökik ki a drága meleg. Régi ablakok esetében ráadásul szinte biztos, hogy a réseken befúj a szél, és szökik a meleg. Lehet, hogy ezek csak pici lukak, de ha összeadod azokat, nem is kicsin fűtöd folyamatosan az utcát. Öntapadós szivacscsíkokkal és a két ablak közé helyezhető szivacspárnával sokat javíthatsz a helyzeten.

Ne takard le a fűtőtestet semmivel, ne lógjon rá vastag függöny, mivel így nem tudja leadni a meleg levegőt!  És ami szigorúan tilos: bútor vagy növény fűtőtest elé állítása! Lehet, hogy nem gondoltál rá, de a hűtőszekrényed is termel meleget. Húzd néhány cm-rel távolabb a faltól, s ezzel felmelegített levegő keringeni tud, s „fűti” környezetét.