Rázzuk fel magunkat és lakásunkat! KonMari és a zónázás

Mindannyian vágyunk arra, hogy otthonunk rendezett és tiszta legyen. Még akkor is, ha saját bőrünkön érezzük, milyen igaz a mondás: kisgyerekekkel takarítani olyan, mint teli szájjal fogat mosni. Éppen ezért egyre több anyuka KonMarizik, vagy Fly Lady utasításai szerint tart rendet otthonában. Most megnézzük, mit is jelent ez a valóságban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tisztaság
2017. november 19. Czefernek Léna

Rend a lelke mindennek – tartja a közmondás. És valóban, rendet rakni, az otthonunkat széppé varázsolni nem csupán fizikai, lelki elfoglaltságot is jelent, s megfigyelhető, hogyan nyomja rá bélyegét a hangulatunkra az, amikor káosz van körülöttünk. A kisgyerekes családok fokozottan ki vannak téve a problémának, hiszen egy örökké izgő-mozgó-pakoló apróság fenekestül felforgathatja addig nyugodt és rendezett otthonunkat. Hát még ha többen vannak! Nem csupán a rendetlenség, a rendszerezésre váró tárgyak is megsokasodnak, kinőtt ruhák folyamatos szortírozása és a kisgyermekek ellátásához szükséges tárgyak állandó cserélődése életformává válik. Ám vannak, akik azt mondják, nem feltétlenül kell ennek így lennie.

KonMari titka

Tetszik vagy nem, Marie Kondo alias KonMari már a spájzban, akarom mondani a szekrényünkben van. De ki is ő? És mit tud ez a huszonéves japán lány, amivel egy csapásra belopta magát sok magyar és európai háziasszony szívébe. Könyve, a Rend a lelke mindennek egy csapásra bestsellerré vált, s hajtogatási technikájáról számos videót tekinthetünk meg az interneten. Módszerének lényege egy mondatban összefoglalva az egyszerűségre való törekvés. Európai szemmel talán nehezen értelmezhető módszerének egy-két eleme, de szeánszait úgy is le lehet fordítani magunk számára, mint a tárgyak megbecsülése. KonMari ugyanis hálát ad rendrakásra váró zoknijának, amiért volt, ami aznap melegítette a lábát és elköszön a kidobásra ítélt tárgyaktóltól mikor megválik tőlük. Lehet, hogy pont erre volt szüksége a fogyasztói társadalomban nevelkedett korosztályunknak? Hogy valaki megtanítson minket szortírozni, megválni a feleslegtől és megbecsülni azt, ami a miénk?

Lássuk, mi is ez a módszer!

KonMari lényege az, hogy a feleslegessé vált daraboktól igenis meg kell válni! Sokan élünk úgy, hogy rengeteg tárgyat kerülgetünk, mondván,  még jó lesz valamire. Nos, Marie Kondo szerint ezektől meg kell szabadulnunk, hiszen a kinőtt, megunt, lyukas ruhák nem fogják már soha betölteni eredeti funkciójukat. Rengeteg dolgot kiszanálhatunk, elajándékozhatunk, sőt, el is adhatjuk azokat, ha úgy ítéljük meg, hogy már nem lesz szükségünk rá. És itt jön be az, amit első hallásra talán furcsán hangzik, hogy a konmarizás egy életforma, amit ugyanúgy el kell sajátítani, mint mondjuk az egészséges étkezést. Ám ha nekiállunk otthon a szelektálásnak, és a jövőben minden kapott és vásárolt tárgyat szigorúan górcső alá veszünk a tekintetben, hogy szükségünk van-e rá, akkor könnyedén beláthatjuk, hogy valóban így van.

KonMari másik varázslatos fegyvere a pakolás illetve a hajtogatás művészete. Így a már kiszelektált ruháinkat sokkal kisebb helyen is képesek leszünk tárolni, megkönnyítve ezzel az egész életünket. Látni fogjuk, hogy nem csak a pakolás és a keresgélés, még a reggeli öltözés is rövidebb ideig tart majd, nem beszélve az örömről és az elénk táruló rendről, amely szekrényünkbe pillantva fogad minket. Íme, egy rövid videó arról, hogyan kell konmarisan hajtogatni:

Nem csupán a hajtogatást, de a rendszerezést is másképpen kell végezni:

És aki még mindig nem kapott kedvet a konmarizáshoz, azt talán meggyőzi az a rengeteg, interneten keringő home videó, amely lelkes háziasszonyok műve és amelyek mind a módszer hatásosságát hivatottak érzékeltetni rengeteg előtte-utána fotóval és gondosan rendezett szekrénybelsőkkel, otthonokkal. Maie Kondo szerint egyébként nem maga a rendrakás módszerének lényege, sokkal inkább egy eszköz ahhoz, hogy olyan életet éljünk, amilyet valójában szeretnénk.

FlyLady és a zónázás

Nem csupán Marie Kondo forradalmasította napjaink háziasszonyainak otthonteremtési technikáit, létezik egy másik módszer, ami szintén arra hivatott, hogy kevesebb energiaráfordítással őrizzük meg otthonunkban a rendet és tisztaságot, nem utolsó sorban pedig egy olyan életformát kínál, amelyben központi elem a rend, mégsem az egész életünk szól a takarításról. A FlyLady módszert annak idején Via hozta el számunkra, akinél most is megtekinthetjük a 30 napos rutinkiépítő tréningét.

Röviden összefoglalva a módszer lényege, hogy napi 15-20 perc idő ráfordítással is állandó tisztaságot és rendet tarthatunk otthonunkban. Ehhez nem kell mást tenni, csupán követni a 30 napos tréninget, melynek során kialakulnak és rögzülnek azok a rutinfeladatok, amelyek ehhez szükségesek. A lakásunk zónákra bontása során alakulnak ki azok a területek, amelyeket egy-egy alkalommal rendbe kell tenni, s így vetésforgó-szerűen mindenre sor kerül anélkül hogy egész álló nap pakolnánk vagy takarítanánk. Személyes kedvencem az a gyakorlat, amikor két percig –  stopperrel mérve az időt – pakolni kell a lakás egyik olyan pontján, amelyet állandó rendetlenség jellemez.

A módszer külön szimpatikus eleme, hogy nem csupán a háztartásra és a rendre koncentrál, lkzben magunkra is oda kell figyelnünk, erre szolgáló feladatokat is kapunk. Hiszen kormányos nélkül elsüllyedne a hajó, és a gyermekeinknek is egy kipihent, egészséges anyukára van elsősorban szüksége! Persze ez a módszer is egy új életformára tanít, de talán nem véletlenül. Végülis rend a lelke mindennek.