Rögtönzött házban lakni luxus

Magyarországon mindenki tud házat építeni, így születtünk. Aki jobban tud, annak az építész is csak fölösleges pénzkidobás. Szakértőnk válaszolt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 31. czefernek.lena

Magyarországon mindenki tud házat építeni, így születtünk. Aki jobban tud, annak az építész is csak fölösleges pénzkidobás. Szakértőnk válaszolt.


Tisztelt Gergely!

Családi ház építésébe fogtunk, és az építész javasolja statikus bevonását is. Többek szerint egy kis, viszonylag egyszerű (90 nmalapterületű, kétemeletes) háznál ez csak felesleges pénzkidobás, mert a kivitelező is többnyire meg tudja oldani. Nem tudom, nem az építészszeretne-e a barátjának munkát szerezni, ha nem muszáj, nem adnék ki plusz pénzeket, így is sokba lesz a ház.

Üdvözlettel:

R.

Válasz:

Tisztelt R!

Magyarországon mindenki tud házat építeni, így születtünk. Aki jobban tud, annak az építész is csak fölösleges pénzkidobás. 
Vannak azonban bizonyos törvényi szabályozások, amik a tervezők egyre nagyobb arányú bevonását írányozzák elő. Ennek az az oka, hogy az építtetők igényei is egyre nagyobbak. 

Az építészek azok, akik a törvényi szabályozásokat leginkább ismerik, mert ők tartják a kapcsolatot az építési hatóságokkal. Arra is konkrét szabályok vannak, hogy mikor kell statikus. Egy ilyen szabály pl.: ha az épületben monolit vasbeton szerkezet készül. 

A kivitelezők általában elég bevállalósak annak érdekében, hogy legyen munkájuk. És sokszor jól bevált rutinnal is rendelkeznek, de általában nem a minőségre mennek rá, hanem a saját hasznukra. A másik szempont pedig, hogy a kivitelezőnek nem dolga a tervezés és nem is fér bele az idejébe. Ezért rögtönöz. Rögtönzött házban lakni pedig luxus. Lehet, hogy a jól megtervezett ház olcsóbb.

Üdvözlettel: Komáromi Gergely