Segítség, a gyerekem egyetemre megy!

Az egyetemi felvételi sok stresszel és felkészüléssel jár, de a kemény munka mindig kifizetődik és meghozza a várva várt gyümölcsöt. Gondoljunk csak arra a pillanatra, amikor megérkezik a felvételi értesítőről szóló sms, vagy e-mail. A stressz helyét átveszi a sikerrel átitatott ujjongás. Abban a pillanatban még nem is gondoljuk, hogy ez még csak a kezdet és a sikeres felvételivel a beiratkozás után számos kötelesség zúdul a nyakunkba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
költözés
2018. február 12. Bank360

Kezdjük a sort a leggyakrabban előforduló problémával. Hihetetlenül kevés ember nyer felvételt a kollégiumokba, mivel számos kritérium alapján választják ki a leendő lakókat. Ilyen kritérium például az egyetem és az állandó lakhely közötti táv vagy a friss gólyák szociális helyzete. Mit lép ilyenkor a szülő? Nincs más megoldás, mint hogy szálláskeresésbe fogjon a család és megmozgasson minden szálat annak érdekében, hogy a szeptemberi kezdés már egy élhető közegben, lehetőleg jó fej lakótársakkal kezdődhessen. Ott van a magánkollégium lehetősége, ami általában szobatárssal jár, központi elhelyezkedéssel és 50 000 forint havi kiadással. Nyilván van közös helység és közös a fürdőszoba is, de ezt is szokni kell, amikor kirepül a csemete a kényelmes családi házból. Ugyanakkor a magánkollégiumokból nyáron ki kell költözni, mivel csak a tanév idejére szól a szerződés, tehát nem minden esetben nyújt megoldást.

Ha nem a kollégium lesz a befutó

Hogyan találjuk meg a megfelelő albérletet gyermekünknek? Mindenképpen pásztázzuk végig a jó környékeket, amelyek közel vannak az egyetemhez, főiskolához, ahol jól teljesít a közbiztonság és a gyereknek sem kell messzire mennie, ha éppen elfogyna a nagyi által csomagolt, hamuba sült pogácsa. Ha csak Budapestet vesszük alapul, akkor szerencsére a legtöbb nagyobb egyetem a belvárosi csomópontoknál helyezkedik el. Így nem kell aggódnunk a fent említettek miatt, mivel az összes szempont érvényesül, legyen az egyetem a BME, az ELTE, vagy a Corvinus.

Az árak tekintetében jobb, ha felkötjük a gatyánkat, mivel az ingatlanárak, így ezzel együtt az albérlettel kapcsolatos kiadások is elszálltak az elmúlt évekhez képest. Megszokott, hogy az egyetemi élet évről évre drágul. Nem árt, ha a családi kasszából  elkülönítünk egy fix havi összeget erre a célra. A hallgatók élhetnek a diákhitel lehetőségével, mivel a két hitelkonstrukció közül az egyik diákhitelt direktben a lakhatásra és a megélhetésre fordíthatják. Ennek igénylésekor 2-5 százalékos kamattal kell számolni, ugyanakkor csak az egyetemi évek végeztével kell csak elkezdeni a törlesztőrészletek visszafizetését.

Nagy átlagban 40 000-80 000 forint körül van egy kiadó szoba a fővárosban, vidéken ez valamennyivel olcsóbb. Rezsi szempontjából havi 10 000-15 000 Ft kiadásra kell számítanunk, mivel ott van a közös költség, az internet és a közüzemi számlák.. A kaució lakásfüggő, de jó esetben egy, rosszabb esetben pedig két havit kell befizetni a tulajdonos kasszájába, ami arra szolgál, , hogy ha gyermekünk megrongálja a bútorzatot vagy a falat, akkor a lakástulajdonos védve legyen.

Ha a családi kassza nem engedi meg egy kis garzon kibérlését és nem tudjuk egyedül fizetni az albérletet, jól jöhet, ha megoszlanak a költségek és lakótársak után nézünk. Vidéki egyetemvárosok esetében kisebbek ezek a költségek, például  Pécsen, Szegeden, vagy éppen Miskolcon.

Mikor is kezdjünk el albérletet keresni?

Rögtön a sikeres felvételi után érdemes elkezdeni az albérlet keresését, semmiképpen se várjunk vele szeptemberig, mert így lecsúszhatunk a jó lakásokról. A következő 5 tanácsot adjuk a lakáskereséséhez:

 

  1. A megfelelő lakás kiválasztásakor jó, ha többen jelen vannak, akár még egy jó kis családi programnak is elmegy az “albérlet-nézegetés”, mivel több szem többet lát.

 

  1. Tartsuk szem előtt a lakás vagy a magánkollégium elhelyezkedését, mivel mindenki jobban jár, ha az egyetem és a lakás közel van egymáshoz, így nem kell majd órákat tölteni az utazással. A morcos egyetemistánál csak a morcos és kialvatlan egyetemista a rosszabb!

 

  1. A külön szoba manapság luxus, de mindenképpen tegyük a prioritások közé, mivel ha nem ismerőssel költözik össze a gyerek, akkor elég nagy a kockázata annak, hogy nehezen alkalmazkodnak majd egymáshoz, a magánszféráról nem is beszélve.

 

  1. Nem baj, ha van egy ismerős a közelben, aki segít, ha baj van, vagy csak ott van, mikor szükség van rá. Egy idegen városban gyakori, gyakran érzik magukat  magányosnak a gólyák, amíg nem alakulnak ki a főiskolai, egyetemi közösségek Ilyenkor jól jön egy fül, aki meghallgat.

 

  1. Rögzítsük a szerződésben a házmester vagy a tulajdonos elérhetőségeit, ezzel is felkészülve minden eshetőségre. Murphy mindent lát és hall, ki tudja mikor marad bekapcsolva a sütő vagy esik szét a kilincs.

Végezetül legyünk büszkék a csemeténkre, mert egy új lépést tesz meg a felnőttlét felé. Kirepül a fészekből és a saját útját kezdi el járni. Persze, még ott van a háttérben a szülő, ha baj van, aki biztosítja a hátországot. De ebben a korban már teret kell engednünk nekik, hogy megvalósítsák önmagukat, és nem árt, ha ezt egy olyan albérletben teszik, ahol nem fáznak meg télvíz idején, ahová begubózhatnak, ha honvágyuk van és még főzni is megtanulnak, ha úgy hozza a sors.