Sokat bukhat, aki ár alapján választ mosógépet!

Egy teszt során vizsgálták többek között a mosógépek mosási, öblítési és centrifugálási hatékonyságát, energia – és vízfogyasztását, zajkibocsátását, valamint azt is, hogy átlagos használat mellett 10 év alatt mennyire romlanak el. A vizsgált mosógépek ára széles spektrumon mozog 80.000 forinttól mintegy 300.000 forintig, az ár és a minőség között nem tapasztaltak egyértelmű összefüggést.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Otthon és trend
2017. március 04. Családháló

14 gyártótól összesen 30 terméket tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete az International Consumer Research & Testing (ICRT) hálózat tagjaként külföldi laboratóriumban.

A TVE nem talált olyan terméket, amelyik minden szempont alapján átlagon felül teljesített volna. Nincs könnyű helyzetben a fogyasztó, hiszen mérlegelnie kell, hogy számára mi a fontosabb: tartós legyen a mosógép, csendes, vagy pedig kevés áramot és vizet fogyasszon az évek során. A TVE mosógép tesztjében az olvasó a saját szempontjai, igényei szerint szűrhet, és választhatja ki a számára megfelelő terméket.

Miközben 110.000 forint körüli összegért is találunk közepes tisztítási hatékonyságú, átlagos energia- és vízfogyasztású és közepesen tartós mosógépet, 265.000 fölött is van olyan termék, amelyik csak ugyanezt a szintet hozza.

Mivel a mosógép nagy anyagi beruházást jelent a háztartásoknak, nem mindegy, hogy mennyire tartós darabot választunk. A tartósság tekintetében mutatkozik a legnagyobb eltérés a készülékek között. A teszt során laboratóriumi körülmények között azt szimulálták, hogy a készüléket 10 éven keresztül heti 3,5 alkalommal használjuk, és vizsgálták, hogy mennyire hibásodott meg. Mindössze 5 termék bizonyult az átlaghoz képest jóval tartósabbnak (a 0-tól 5-ig terjedő skálán 3,2 és 4,1 közötti pontot kaptak): ezek között találunk 81.000 és 275.000 forintos készüléket is. Miközben a 6 termék többsége energia és vízfogyasztás szempontjából is közepes vagy jó eredményt ért el, a mosási hatékonyságuk közepes vagy annál gyengébb, és ráadásul elég zajosak is.

Mivel egy mosógépet hetente több alkalommal is használunk, nem mindegy hogy mennyire pörgeti a víz- és a villanyórát. Mindössze 6 termék mutatkozott az átlaghoz képest víz- és energiatakarékosabbnak. Ezek között találunk 93.000 forintos és 265.000 forintos gépet is.

A teljes mosógépteszt megtekinthető a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu oldalon: http://tesztek.tudatosvasarlo.hu/mosogep