Szépítkezés terhesen? Nem lehetetlen!

A legtöbb kismama környezete szerint sugárzik. Ám az anyukák sokszor meg vannak ijedve külsejük közelgő változásaitól, s azért szeretnék a várandósság alatt is a legtöbbet kihozni magukból. Mennyire egyeztethető össze a pocaklakó jelenléte már kialakult szépítkezési szokásainkkal? Az alábbi összeállításból kiderül!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 13. czefernek.lena

A legtöbb kismama környezete szerint sugárzik. Ám az anyukák sokszor meg vannak ijedve külsejük közelgő változásaitól, s azért szeretnék a várandósság alatt is a legtöbbet kihozni magukból. Mennyire egyeztethető össze a pocaklakó jelenléte már kialakult szépítkezési szokásainkkal? Az alábbi összeállításból kiderül!


 

Terhesen nem szabad hajat festeni?

A széles körben elterjedt nézet alapja, hogy sok festék tartalmaz szőkítő vegyszereket, amelyek a fejbőrön keresztül bejutnak a szervezetedbe, s így a baba is részesül belőlük. Az elmélet egyrészt nem bizonyított, azaz semmilyen vizsgálattal nem mutatták ki, hogy a hajfestés fejlődési rendellenességet vagy koraszülést okozhatna. Ráadásul manapság egyre kevesebb olyan hajfestéket gyártanak,  amely ezeket a veszélyes anyagokat tartalmazza. Ha ultra biztosra akarsz menni, kérdezd ki fodrászodat arról, mit tartalmaz az általad használt szer, vagy válaszd a melírozást, amelynek nagy előnye, hogy mivel nem a hajtőtől indul, a festék nem érintkezik a bőröddel s így szervezetedbe sem juthat be.

A gyantázás is zöld utat kap!

Mivel a menstruáció ideje alatt bőrünk fokozottan érzékennyé válik, s ilyenkor nem ajánlják a gyantázást, sokan azt gondolják, hogy a női szervezet másik „aktív” időszakában sem alkalmas efféle szőrtelenítésre. Az igazság azonban az, hogy az eljárás semmilyen káros hatással nincsen sem rád, sem a babádra nézve, ezért aztán aki ezt a szőrtelenítési módot választotta, továbbra is gyantázhat kedvére. (Amíg eléri a saját lábát!)

Legszebb öröm a műköröm!

A kismamák sokszor még abban is bizonytalanok, elmehetnek-e manikűrre vagy pedikűrre a terhesség időszakában. A válasz egyértelmű igen, mint ahogyan a műköröm építtetése sem tilos, maximum a szülés után válhat zavaróvá a babával való foglalkozás miatt. Arra azért ügyeljünk, hogy olyan szalont válasszunk, ahol fokozottan figyelnek a higiéniára és gyakran szellőztetnek, mert a műköröm-építéssel levegőbe kerülő apró por még a manikűrösnek sem tesz túl jót.

Terhesen is ránctalanul? Nem egészen!

A különböző ránctalanító krémekkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, a legtöbb ugyanis A-vitamin-származékú hatóanyaggal dolgozik. A szájon át történő A-vitamin túladagolás bizonyítottan okozhat fejlődési rendellenességet, ám a bőrön keresztül bevitt anyagokkal kapcsolatban nincs erre utaló jel. A nagyobb biztonság kedvéért azonban azt szokták tanácsolni az orvosok, hogy inkább óvakodjunk az A-vitamin-származékú hatóanyagot tartalmazó készítményektől.

Ártalmatlan arcpakolás

A terhes nők arcbőre sokszor változásokon megy keresztül: színe és tartása megváltozik, mert a hormonok kikezdik a bőr egyensúlyát. Ezen csak részben segítenek a különböző pakolások, de ha úgy érzed, jól esik, nyugodtan élj velük!

Egy jó masszázs csodákra képes!

Egyes szakirodalmak nem javasolják a masszíroztatást a terhesség első trimeszterében, ám ezután csak a pocakod növekedése lehet gátló tényező, hogy ilyen módon is kényeztesd magad! Ha jól felkészült szakembert választasz, akkor ez sem lehet gond, léteznek ugyanis olyan masszázsasztalok is, ahol külön kivágták a helyet a pocakod számára. Lazít és feltölt, ne hagyd ki!

Tartóshullám (dauer) és tartós hajkiegyenesítés – gondolkodjunk el rajta, megéri-e?

Ezeknek az eljárásoknak a veszélyeiről nincs ugyan hivatalos adat, de az biztos, hogy a dauervíz (és a hajkiegyenesítés előtt használt vegyszerek) nagy mennyiségű ammóniát tartalmaznak. Ezért aztán – bár nincs olyan adat, amely magzatkárosító anyag jelenlétére utalna – inkább óvatosságra intünk! Ha mégis ezt a megoldást választod, vigyázz, hogy jól szellőző helyen „kezeljenek”!

Botox, ráncfeltöltés, kémiai hámlasztás – hagyjuk későbbre!

Az első két eljárás terhességre illetve magzatra gyakorolt hatásairól nincsenek megbízható adatok. A jó hír az, hogy a ráncaink feltehetően ezek nélkül is ki fognak simulni a terhesség alatti vízvisszatartás következtében! Ezeket az eljárásokat hagyjuk inkább a szoptatás utáni időszakra. A hámlasztással az a probléma, hogy a használt vegyületek egy része felszívódik a keringésbe, s hatásaikról szintén nincs adat. Ha ilyenre készülsz, inkább konzultálj orvosoddal!

Lézeres szőrtelenítés – ha pont erre vágysz…

Ez egy helyileg alkalmazott kezelés, amely során lézerrel felmelegítik a szőrhagymákat, előzőleg pedig érzéstelenítő krémet kennek a felületre. Nincs olyan adat, amely veszélyesnek titulálná az eljárást.

Forró fürdő, jacuzzi, szauna, gőzkamra – a túl nagy meleg nem tesz jót!

Ezeknek a lazító, bórápoló módszereknek az a hátrányuk, hogy a velük járó hőmérséklet emelkedés miatt fokozott kockázatot hordoznak. A belső testhőmérséklet jelentős megemelkedése ugyanis az első trimeszterben mindenképpen megnövelik a vetélés és a velőcső-záródási rendellenességek kockázatát. Ha forró fürdőre vágysz, azt javasoljuk, ne mondj le róla, de legyél mértékeltes!Az első trimeszter elmúltával pedig egyéb forró szenvedélyek kiélésének sincs akadálya, feltéve hogy  nem túl sűrűn, és tíz percnél rövidebb ideig gyakorlod őket.