Sziklakertet építeni könnyű, gyors és olcsó

Kertépítő-gyorstalpaló sorozatunkat azzal kezdjük, hogyan lehet egyszerűen és minimális ráfordítással mutatós sziklakertet építeni! Segítségünkre lesz ebben egy kertépítő szakember, aki elárul pár hasznos szakmai fogást, és hogy milyen növényekkel érdemes feldobni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 04. szabo.daniel

Kertépítő-gyorstalpaló sorozatunkat azzal kezdjük, hogyan lehet egyszerűen és minimális ráfordítással mutatós sziklakertet építeni! Segítségünkre lesz ebben egy kertépítő szakember, aki elárul pár hasznos szakmai fogást, és hogy milyen növényekkel érdemes feldobni.


Hozzávalók:

    sziklák

    jó vízelvezetésű földkeverék: akár a saját kertünkben található talaj és durvább szemcseméretű homok, vagy kőzúzalék keveréke (40-50%- ban hozzáadva a földhöz)

    murva vagy kavics

    sziklakerti növények

Lépések

A sziklakert helyének, méretének kijelölése, stílusának meghatározása

„Sziklakertet azért építünk, hogy a hegyvidékek növényvilágából egy kis foltot csempésszünk kertünkbe, és mert egy szépen kialakított sziklakert kertünk díszévé válik. A körülmények, amiket létrehozunk, teszik lehetővé, hogy olyan növényfajokban is gyönyörködhessünk, amik másképpen nem élnének meg a kertben”- mondja Kelemen Gábor kertépítő technikus.
Akár már pár darab, jól elhelyezett nagyobb sziklából is kialakíthatunk sziklakertet. Ha pedig kertünkben eleve adott egy lejtősebb rész, vagy egy kisebb szintkülönbség, akkor tényleg nincs nehéz dolgunk a sziklakert helyének meghatározásánál, ugyanis az tökéletes helye lehet. Sziklakert persze sík terepen is kialakítható földhalom megépítésével.

A stílus meghatározásánál tehát a két fő szempont a terület adottsága és az ehhez illő összeállítás. Fontos, hogy minden esetben a természetességre törekedjünk: ha például sík a terület, akkor építhet sziklakibúvásokat, vagy szorosabban egymás mellé illesztett kövekből kialakított nagyobb felületet kevesebb, a repedésekbe ültetett növénnyel. Ha lehetősége van lejtős részre építeni, akár többlépcsős sziklakertet is kialakíthat.

„Mivel a sziklakerti növények többsége a tűző napot kedveli, ügyeljen arra, hogy a sziklakert tájolása lehetőség szerint déli-délkeleti legyen, illetve ne árnyékolják nagy fák, vagy cserjék!”- figyelmeztet a kertépítő.

Terület megtisztítása

Első körben területet meg kell tisztítani a növényzettől: a gyomok kiirtását alaposan végezze el, mert ezzel sok időt és energiát spórolhat magának a későbbi ápolási folyamatokban. Főként a tarackoló gyomokat szedje ki, méghozzá a gyökérzettel együtt!

http://divany.hu/eletmod/2013/04/03/igy_epitsen_gyorsan_es_egyszeruen_sziklakertet/