Tánc – a kihagyhatatlan örömforrás

Feldmár András pszichoterapeuta egyik előadásán hangzott el, hogyha párkapcsolati probléma miatt fordulnak hozzá segítségért, akkor elküldi a párt tánctanfolyamra...ha táncolni nem tudnak együtt, minden terápia felesleges. Szerinte a párkapcsolati problémákat meg lehet oldani a tánccal, mint az egymásra hangolódás egyik eszközével, mivel a tánc során egyszerre elsajátíthatjuk, hogyan kell a másikat irányítani es hagyni magunkat vezetni, a végen pedig a közös élmény hatására eljuthatunk oda, hogy "feloldódunk" a táncban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Otthon és trend
2013. május 20. Családháló

Feldmár András pszichoterapeuta egyik előadásán hangzott el, hogyha párkapcsolati probléma miatt fordulnak hozzá segítségért, akkor elküldi a párt tánctanfolyamra…ha táncolni nem tudnak együtt, minden terápia felesleges. Szerinte a párkapcsolati problémákat meg lehet oldani a tánccal, mint az egymásra hangolódás egyik eszközével, mivel a tánc során egyszerre elsajátíthatjuk, hogyan kell a másikat irányítani es hagyni magunkat vezetni, a végen pedig a közös élmény hatására eljuthatunk oda, hogy “feloldódunk” a táncban.


Én még soha nem próbáltam párkapcsolati problémát tánctanfolyamon megoldani, viszont húsz éves tánctapasztalatom alapján, nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy a tánc még terápiaként is hatásos lehet. Megvizsgáltuk, hogy mik azok a sajátosságok, amik alkalmassá teszik a táncot arra, hogy akár lelki folyamataink is a felszínre kerüljenek, láthatóvá és befolyásolhatóvá váljanak.

A tánc, mint művészet és mozgáskultúra

A tánc játék a testünkkel, a zenével és a partnerünkkel. Egy sajátos nyelv, szavak nélkül… hazudni szinte lehetetlen. A mozdulatok tükrözik legbelsőbb vágyainkat, temperamentumunkat, kifejezik türelmünket vagy türelmetlenségünket, igényességünket és érzékenységünket. Egy szépen kivitelezett mozdulat olyan élményt okozhat, mint az ínyenc számára egy különleges vacsora elfogyasztása egy kiváló borral vagy akár a zenekedvelő számára egy igényesen megkomponált mű meghallgatása…feltölt es elvarázsol.

A tánc, mint közös élmény

Ha a tánc páros, megmutatja mennyire tudunk vagy akarunk figyelni a partnerünkre, hogy a két egyéniből egy új minőség jöjjön létre. Kizárólag a mozdulatok segítségével fedezzük fel, hogy mire vagyunk képesek egyedül és a másikkal. Vannak, akik a táncban való közös feloldódást a szeretkezés élményéhez hasonlítják, de az érzés  inkább két ember intimitásának megéléséhez hasonlít. Az egymásra-hangolódás a tánccal is gyakorolható, fejleszthető, néha azonnal érzékelhető, de nem minden esetben működik két ember között és sokszor nem is ez a cél.

A tánc, mint szórakozás

A tánc lehetőséget nyújt arra, hogy szavak nélkül kerüljünk közel egymáshoz, ami egyben izgalmas, de félelmetes is lehet egyesek számára. Megesik, hogy nagyon közel kerülünk valakihez, akit 5 perce ismerünk es a nevünket sem tudja, viszont néha meglepően tapasztaljuk, hogy a kölcsönös szimpátia a ”közös élmény”-hez kévésnek bizonyul.

Véleményünk szerint a táncnak ma különösen fontos szerepe van a közösségformálásban, a közös szórakozás igényes megvalósításában, illetve az ismerkedésben. Egyéni ízléstől függ, hogy valaki a klasszikus táncokat vagy a divattáncokat választja. Temperamentumtól, hogy a számtalan lehetőség közül az egyre közkedveltebb salsát, kizombát, vagy argentin tangót.

Egy biztos, ez az a mozgásforma, örömforrás, szórakozás és kikapcsolódás, amit soha nem késő elkezdeni, azonban hatalmas veszteség kihagyni.