Tavaszi lakásátalakítás fillérekből

Itt a tavasz, a nők többségében pedig tombol a lakásfelújítási vágy. Cikkünkben néhány tippet adunk azoknak, akik anyagi csőd nélkül szeretnék megúszni az átalakításokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 14. szabo.daniel

Itt a tavasz, a nők többségében pedig tombol a lakásfelújítási vágy. Cikkünkben néhány tippet adunk azoknak, akik anyagi csőd nélkül szeretnék megúszni az átalakításokat.


A lakás újjávarázsolásához számtalan ötletet és jó fotót találhatunk női magazinokban, lakberendezési újságokban, vagy a neten. De mégiscsak jobb a profi segítség, ezért megkértük Karl Ildikó lakberendező-bloggert, hogy adjon néhány jó tippet.

1. Kezdjük a lomtalanítással!

A legtöbb lakásban előfordulnak olyan nélkülözhetetlen holmik, mint az anyóstól kapott zenélő balerinás doboz, vagy az első kedvesünkkel elfogyasztott csoki torinói lepelként őrizgetett papírja. Ha van padlás, ezek idővel felkerülnek majd oda. Ha nincs, akkor viszont muszáj bátrabbnak lennünk és néhány dologtól visszavonhatatlanul meg kell válnunk (ha az anyós sértődékeny, akkor ez nem a balerina lesz, ha rövidlátó is, akkor dehogynem).

„Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a lakberendezés egyik alapja, hogy rendet tegyünk a dolgaink között és csak a lakás díszeit hagyjuk elöl” – mondja Karl Ildikó. A rendrakást szobáról szobára haladva érdemes kezdeni. A fölöslegessé vált dolgokat eladhatjuk a különféle online piactereken (Vatera, TeszVesz, Zsibvásár stb.). Valószínűleg nem fogunk milliókra szert tenni ezzel a módszerrel, de a befolyt összeget visszaforgathatjuk lakhelyünk csinosítgatásába. Akár nyithatunk jelképes „felújítási alapot” is, egy persely formájában. (Ebben az esetben gondoljuk végig, milyen persely illik a megálmodott szobába!)

2. Régi képek új keretben

Fotóink jó eséllyel válnak a lomtalanítások mindenkori túlélőivé. Egy kis kreativitással a régi képekből újat tudunk varázsolni (és nem csak úgy, hogy bajuszt rajzolunk az idegesítő rokonokra).

Karl Ildikó tanácsa: A régi, még filmes géppel készített színes fotókat beszkenelhetjük, fekete-fehérben újra nyomtathatjuk, és hasonló keretbe tehetjük. (pl. Ikea NYITJA, RIBBA keretei, de keresgélhetünk a Kikában, vagy az Adeko képkeret boltban is). A falon aztán szépen elrendezve a képeket, személyesebb hangulatot adhatunk a helyiségnek.”

Meglévő kereteinket is újrafesthetjük, és egységesíthetjük. Karl Ildikó másik javaslata, hogy készítsünk saját kollázsokat. Ez nagyszerű felhasználási módja lehet a fiók aljára száműzött emlékeknek, melyeket egy-egy utazásunkról őriztünk meg (pl. belépőjegyek, térképek, képeslapok, szalvéták).