Tavaszi munkák gyerekkel

Noha még a húsvéti hétvégén is kétségeink lehettek a tavasz beköszöntével kapcsolatban, úgy tűnik hamarosan végre kimondhatjuk, nem várható újabb fagy. Ideje nekiállni a kert rendbetételének. A gyereket se hagyjuk a TV előtt!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 01. szabo.daniel

oha még a húsvéti hétvégén is kétségeink lehettek a tavasz beköszöntével kapcsolatban, úgy tűnik hamarosan végre kimondhatjuk, nem várható újabb fagy. Ideje nekiállni a kert rendbetételének. A gyereket se hagyjuk a TV előtt!


Úgy tűnik, végre tartósan fagymentes éjszakákat és nappalokat várhatunk, végre nekiállhatunk a hosszú télen elhasználódott kert rendezésének.

A kezdeti tavaszi munkákból semmiképp se hagyjuk ki a gyerekeket. Nagyon élvezni fogják a szabadban töltött időt, ami az egészségüknek és persze a kertnek sem válik hátrányára.

Takarítás

Tartsuk bármennyire is tisztán udvarunkat, az utolsó hófoltok eltűnésével látni fogjuk – ahogyan a lakásra – úgy a kertre is bőven ráfér a takarítás. Húzzuk össze a nagyját gereblyével és persze adjunk egy megfelelő méretűt a gyerek kezébe is.

Famentés

Nézzük át fáinkat egyesével. Sok letört, elszáradt ágat fogunk találni, hiszen ezen a télen bőségesen adódott ok ezek megsérülésére. Távolítsuk el ezeket minél hamarabb, lehetőleg még az előtt, hogy megkezdődik a nedvfelvétel. A száradt, elhalt, letört végeket kezeljük le! Ahogyan ez utóbbi, úgy a gallyak feldolgozása is remek foglalatosság a gyerekeknek. Természetesen szülői felügyelet mellett, de nyugodtan rájuk bízhatjuk az ágak felszecskázását.

A fákhoz hasonlóan a bokrok, cserjék is gondozásra szorulnak, ezeket is nézzük át, ollóval megmetszhetjük az arra érdemeseket. A tavasszal virágzó bokrokat mindenképp hagyjuk ki! A bokrok alatti részeket alaposan megtrágyázhatjuk, ezzel sokat segítünk nekik a sikeres kezdésben.

Esővíz

Ha eddig nem tettük meg, mindenképp ellenőrizzük végig az ereszeket, nem tömítette e el lomb vagy bármilyen hulladék, de ami ennél is fontosabb, szemrevételezzük esőgyűjtőinket. A hordókban tavasszal felfogott víz felhasználásával rengeteg pénzt spórolhatunk, ráadásul környezettudatosak is vagyunk.

Ha szeretnénk a gyerekekkel együtt locsolni, készítsünk mini esővíz-gyűjtőt! A legegyszerűbb megoldás, ha egymás mellé egyre kisebb méretű edényeket helyezünk, az utolsó legyen akkora, hogy a kicsi kényelmesen elérje, tudjon vizet merni belőle a kannájába. Biztosak lehetünk abban, hogy ez lesz az egyik kedvenc elfoglaltsága.

A takarítás, a gallyazás, a metszés és trágyázás után befejezhetjük a fű alapos átgereblyézésével. Erre a műveletre azért van szükség, hogy a gyep minél több levegőhöz juthasson. A gereblye fogai sok mohát, gazt kiszednek a fűszálak közül, így sokkal gyorsabban, egészségesebben fejlődhetnek.