Természetesnek vesszük, pedig nem az – ma van a láthatatlan munka napja

Április első keddjén arra hívjuk fel a társadalom figyelmét, hogy értékelje a magyar családok erőfeszítéseit, hiszen hatalmas ellenértékű munkát végeznek otthon, amiért senki nem fizet - nyilatkozta a csalad.hu-nak korábban Léder László pszichológus.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
házimunka
2019. április 02. csalad.hu

A láthatatlan munka nem egyszerűen a háztartási munka szinonimája, ennél többet takar. A kifejezés az angol „unpaid” kifejezés magyarításából ered, vagyis kifizetetlen munkáról beszélünk. Az eredeti, kanadai definíció szerint olyan munka ez, amiért másnak kell fizetnünk, ha magunk nem végezzük el – magyarázta Léder László. “Láthatatlan munka az, amit csak akkor veszünk észre, ha nincs elvégezve”– összegezte.

A láthatatlan munka kifejezés minden olyan otthoni háztartási munkának az összefoglaló neve, amelyért nem jár fizetség, sőt, gyakran társadalmi elismerés sem. Láthatatlan munkát általában a családért szokás végezni. Ilyen a főzés, a mosás, a mosogatás, a takarítás, a vasalás, a bevásárlás, a gyermeknevelés, illetve – a férfiak megnyugtatására – a barkácsolás, a fűnyírás és a kertészkedés is.

A pszichológus úgy látja, a kisgyermekes családok nehéz helyzetben vannak, mivel a mai családszerkezet olyan, hogy nincs nagycsalád körülöttük, vagyis nincsenek segítők. Ráadásul ehhez társul egy olyan munkaerő-piaci helyzet, hogy a kisgyermekes családokban főleg a férfiak dolgoznak családfenntartóként, miközben a nők jellemzően kiesnek a munkaerőpiacról. Ilyenkor a nőkre hárul a monoton háztartási munka terhe, az apák pedig gyakran reggeltől estig a munkahelyükön dolgoznak – fejtette ki.

A cikk itt folytatódik.