Tíz dolog a balesetek megelőzéséért

Hiába figyelünk oda gyermekeinkre, mindig becsúszhatnak véletlenek, amikor kisebb baleset éri őket a világ felfedezése közben. Az ilyen kis túrákat biztonságosabbá tehetjük egy-egy hasznos eszközzel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 11. Paulik András

Hiába figyelünk oda gyermekeinkre, mindig becsúszhatnak véletlenek, amikor kisebb baleset éri őket a világ felfedezése közben. Az ilyen kis túrákat biztonságosabbá tehetjük egy-egy hasznos eszközzel.


1.      Sarok- és élvédő

Az egyik legalapvetőbb védelmi feladatunk egy gyerek megszületése után az éles sarkok és bútorélek biztonságosabbá tétele. Erre megfelelő eszköz a sarokvédő. Igyekezzük ezeket minél előbb felszerelni. Inkább legyen ott, minthogy megsértse magát gyermekünk.

2.      Konnektor dugasz

Egyszerű beszerelni, és a kicsiknek szinte lehetetlen kiszedni. Véd az áramütéstől, még akkor is, ha mégis megpróbálnának bedugni valamit a konnektorba. A dugasz mellett érdemes mindig ügyelni arra, hogy a kapcsolókkal ellátott elosztók mindig ki legyenek kapcsolva, így ha véletlenül valahogy ki tudnák szedni a dugaszt, akkor se essen bajuk.

3.      Biztonsági rács

Nagyon jó arra a célra, ha nem szeretnénk, hogy valahova eljusson csemeténk. Érdemes elhelyezni a lépcsőkhöz, így a legurulást is megakadályozzuk, radiátorhoz, valamint a konyhába a tűzhely elé, így elkerülhetjük azt is, hogy kinyissák a sütő ajtaját, és azzal megüssék, vagy megégessék magukat.

4.      Csúszásgátló szőnyeg

Lehet kapni csúszásgátlós zoknikat, de ezek önmagukban nem biztosítanak tökéletes védelmet az esések ellen. Jó megoldás a csúszásgátló szőnyeg. Érdemes a fürdőszobába, mosogatóhoz, és az olyan területekre elhelyezni, ahova véletlenül víz is kifolyhat. Az ilyen típusú szőnyegeknek kádba helyezhető fajtája is van, találunk olyat is, amely a víz hőmérsékletét is jelzi. Nem szőnyeg, de mégis a csúszás ellen van a biztonsági fürdető is. Az ilyen ülőalkalmatosság segít abban, hogy egyhelyben maradjon a gyerek, és viszonylag nyugodtabban meg tudjuk mosni őket.

5.      Ajtóütköző

Mikor érdekes kezd lenni, hogy az ajtó mozgatható, könnyen fennáll a veszély, hogy odacsípik a kezüket. Ez a kis tárgy megakadályozza, hogy teljesen becsukódhasson az ajtó, és így mindig marad annyi hely, hogy ki tudják húzni ujjukat a résből.

6.      Üvegvédő fólia

Ha véletlenül betörne egy ablak, tükör, vagy a szekrény ajtaja, ez a fólia megakadályozza, hogy kis darabokra essen az üveg. Vannak olyan fóliák, amik UV védelemmel is rendelkeznek, így a nap káros sugaraitól is védi gyermekünket.

7.      Gyerekzárak

Számtalan ajtó van egy lakásban, amit ki lehet nyitni. Egy felfedezőtúra közben persze az összes ilyet meg kell nézni, hogy mi is lehet mögöttük. Ha nem szeretnénk, hogy üresre pakolják ki szekrényünket, fiókjainkat, érdemes felrakni ezeket a zárakat.

8.      Csapvédő

Lubickolásnál, ha rossz helyen van a csap, nagy fájdalmat tud okozni egy esetleges ütközés. Az ilyen balesetek kivédése ellen jó a csapvédő. Ha ezzel betakarjuk, védelmet nyújt az ütközéstől, és a melegtől is. Fontos, hogy amennyiben nem helyezünk el ilyen védőt, akkor  a meleg víz elzárása után érdemes egy kis hideget is engedni, így lehűtve a melegtől felhevült alkatrészeket

9.      Leesésgátló

Ha elhagyta kicsinyünk a babaágyat és nagyágyban alszik, érdemes feltenni egy leesésgátlót. Ez megakadályozza, hogy leforduljanak alvás közben. Több fajtája van, lehet rács, vagy szövetből készült is.

10.  Tűzhelyvédő

Sok furcsa dolog van a konyhában, az egyik ilyen a tűzhely. Persze akkor a legérdekesebb, amikor valamelyik szülő éppen főz. A meleg ajtó ellen biztosít védelmet a tűzhelyvédő. Ez is egy rács, ami megakadályozza, hogy olyan helyre nyúljanak, ahova nem kéne.

FONTOS, hogy ezek a felszerelések nem helyettesítik a szülői figyelmet! A kíváncsi kisgyerek sok olyan dologra képes, amit nem is gondolnánk. Ezért ha fel is szereljük az említett tárgyakból valamelyiket, akkor is érdemes figyelnünk, hogy elkerüljük a baleseteket.