Tojás, barka, szalvéta – húsvéti lakás

Legutóbb talán szilveszterkor díszítettük fel a lakást, de az is lehet, hogy Karácsonykor. Végre itt az idő az újabb lakásrendezésre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 24. szabo.daniel

Legutóbb talán szilveszterkor díszítettük fel a lakást, de az is lehet, hogy Karácsonykor. Végre itt az idő az újabb lakásrendezésre.


Késik a jó idő, de talán valóra válik mindenki álma és Húsvétra már eltehetjük a nagykabátot. Kezdődhet a takarítás, ablakmosás, hosszú szellőztetések tisztítják ki a maratoni tél alatt borongóssá vált fejünket.

A tavaszi újrakezdéshez mi sem szolgáltat jobb aprópót, mint a lakás felfrissítése, tavaszi színekbe öltöztetése! Ha pedig jobban belegondolunk mindez egybe esik a Húsvéttal is.
A Húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnep számos hozzá erősen és lazábban kötődő szimbólummal. Legalapvetőbb, a tojás az ősi termékenység szimbóluma, ez csaknem minden kultúrában fellelhető, a keresztényeknél a feltámadás jelképe lett. A feltehetően német hatásra sok helyütt meghonosodott “húsvéti nyúl” ugyancsak a termékenység szimbóluma, míg a bárány – amely idehaza talán nem annyira elterjedt – a keresztény hagyományban az áldozat, a megváltás üzenetét hordozza. Ugyancsak fontos kellék a barka – más éghajlaton pálma vagy olajág -, amellyel egykoron Jézus köszöntötték Jeruzsálembe való bevonulásakor.
Az ünnepi hangulat megteremtéséhez bármelyik remekül használható. A legelemibbek természetesen a tojásból elkészíthető díszek, ezek viszonylag olcsóak és nem okoznak túl nagy nehézséget.

A népszokás szerint eredetileg piros színű tojások régen egyszínűek voltak, csak később kerültek rá feliratok, különböző vallási motívumok. A piros szín egyes feltevések szerint Jézus vérét jelképezi, a tojásból kikelő madár pedig a feltámadást, amellett, hogy ősi termékenységi szimbólum is.

Aki a hagyományos megfestésnél kicsit bonyolultabb megoldásokra vágyik, annak jó szívvel ajánljuk a korábbi cikkeinkben már felvázolt technikákat, de ne legyünk restek – pláne, ha tartunk a kihívástól – egy-egy komolyabb technika elsajátításáért ellátogatni valamelyik kézműves-foglalkozásra, ezekből számtalan található ebben az időszakban.

Persze nem kell feltétlenül nagy dolgokban gondolkodni! Néhány teljesen egyszerű, csupán színre festett tojással, barkaágakkal, aranyesővel, tojásfészekkel remek hangulat varázsolható fillérekből. Az aranyeső ágai garantáltan meghozzák a hangulatunkat, de egy csokor ibolya, vagy néhány zöld ágacska is megteszi! Akinek nincs kertje, de még egy kósza bokor sem a közelében, az vásároljon néhány virágot a sarki virágüzletben! Persze odáig sem kell elmennünk: egy színes szalvéta például csodákra képes! Apró csíkokra vágva, lapjára szétszedve kiválóan megágyazhatunk a tojásoknak, ráadásul még öko-megoldást is választottunk! Képek, ötletek itt.

Akinek nincs ideje mindezzel szöszmötölni, természetesen üzletben is beszerezheti a hozzávalókat. Gyors és könnyen kivitelezhető a tojásfa, hiszen ehhez elegendő egy csokor barka-ág, erre vásárolhatunk felakasztható fa-tojásokat, és kész is.
Aki ragaszkodik a hagyományos tojásokhoz, annak ajánljuk a legegyszerűbb, batikolásos technikát: az egyszínű tojásokat a legegyszerűbben a batikolás módszerével lehet feldobni. Ennek módja, hogy egy harisnyát húzunk a tojásra, beleteszünk egy szép formájú, jól látható erezetű levelet, jó szorosan összekötjük, és így áztatjuk be a festékbe. Arra kell csak vigyázni, hogy a levelet mindenképp tisztítsuk meg a szennyeződésektől, hogy szépen látszódjon az erezet.
Addig is olvassatok vidám locsolkodós verseket, sms-eket!